Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι ο Αλεξάντερ Περόφ (Alexander Perov), επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, είπε ότι η Gazprom είχε παραιτηθεί από την κατασκευή αγωγών στην Ινδία και την Ιαπωνία λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική και τους παράγοντες κόστους.
Η αντιπρόεδρος της Gazprom Γιελένα Μπουλμίστροβα (Yelena Bulmistrova) ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ινδία έχει αναβληθεί, χαρακτηρίζοντάς την «μια διαδρομή που είναι υπερβολικά υψηλού κεφαλαίου».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Περόφ είπε ως απάντηση στη δήλωση της εκπροσώπου της Gazprom: «Οι διαπραγματεύσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου ξεκίνησαν ήδη από το 2017 και η Ινδία υποστηρίζει την υλοποίηση τέτοιων έργων. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι το έργο έχει πολλές γεωγραφίες. Πολιτικός κίνδυνος. Το κύριο πρόβλημα σχετίζεται με την περιοχή από την οποία πρέπει να περάσει ο αγωγός. Ως εκ τούτου, είναι προβλέψιμο ότι η Gazprom, ως ένας από τους συμμετέχοντες στο έργο, θα έχει μια τέτοια θέση όπως είναι σήμερα. Αφού αξιολόγησε σωστά τις δυσκολίες, η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πρόγραμμα».
Το Ιράν πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της τοποθέτησης ενός αγωγού από το Πακιστάν στην Ινδία το 1996. Εκείνη την εποχή, η χώρα σχεδίαζε να δαπανήσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 2.775 χιλιομέτρων, με την περιοχή παραγωγής του νοτίου Pars ως πηγή αερίου.
Οι γεωπολιτικές διαφορές
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι γεωπολιτικές διαφορές μεταξύ των χωρών και η αντιπολίτευση των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προκαλέσει την επανειλημμένη αναβολή του έργου. Το 2008, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν λόγω της δυσαρέσκειάς του με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές διαμάχες ώθησαν την Ινδία να αλλάξει το όραμά της, να τερματίσει τη συνεργασία με το Ιράν και να αρχίσει να αναπτύσσει εναλλακτικούς αγωγούς από το Τουρκμενιστάν μέσω του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Ο Περόφ επεσήμανε ότι εάν εφαρμοστούν όλες οι ιδέες της Ινδίας, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, επειδή ο αγωγός θα περάσει μέσα από τα βουνά στο Αφγανιστάν και το τελευταίο είναι το επίκεντρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έκθεση ανέφερε ότι ο εμπειρογνώμονας τόνισε: «Όλα αυτά θα επιφέρουν υψηλό οικονομικό κόστος. Αυτός ο παράγοντας αποδεικνύει την ορθότητα της τρέχουσας θέσης της ρωσικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας».
Η Μπουλμίστροβα ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ιαπωνία που προτείνεται το 2017. Σύμφωνα με την έκθεση και με το όραμα και των δύο μερών, ο αγωγός μήκους 15.000 χιλιομέτρων θα συνδέει το Χοκάιντο με το νησί Σαχαλίνη με κόστος 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ο Περόφ επεσήμανε ότι με την τρέχουσα απόφαση, η Ρωσία θα έχει πρόβλημα με την πηγή φυσικού αερίου: το κοίτασμα φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι δύσκολο να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλης κλίμακας διμερές έργο. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι για να αντισταθμίσει τις πιθανές απώλειες που προκλήθηκαν από το ανεκπλήρωτο σχέδιο, η Gazprom πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Άπω Ανατολή.