Ρωσία

Ποιος είναι ο Στρατηγός Γερασίμοφ και ποιο το δόγμα του που συγκρούεται με την θεωρία του Κλαούζεβιτς για τον πόλεμο

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γερασίμοφ πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη επίσκεψη στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, στο Ντονμπάς, ανέφεραν οι New York Times την Κυριακή, επικαλούμενοι αξιωματούχο του Πενταγώνου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είχαμε γράψει και στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τον είχε στείλει στο μέτωπο ο Ρώσος πρόεδρος για να ελέγξει προσωπικά την ώθηση του να αρπάξει εδάφη στο Ντονμπάς και στην Ανατολική Ουκρανία και για να εξασφαλίσει την νίκη, ισχυρίστηκε ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας.

Έκτοτε, σε εξέλιξη είναι ένα θρίλερ, με τους Ουκρανούς να μεταδίδουν ότι τραυματίστηκε στο Χάρκοβο ο Γερασίμοφ

Οι φήμες οργιάζουν -χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή- και θέλουν τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γερασίμοφ να έχει τραυματιστεί έπειτα από ουκρανική επίθεση στο Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου.

Την είδηση μετέδωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, αναφέροντας πως η έκρηξη σημειώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, στο Ρωσικό αρχηγείο της περιοχής, στην πόλη Ιζιούμ.

Κατά τον σύμβουλο του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, «ήταν γνωστό πως στο Αρχηγείο βρισκόταν ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Γερασίμοφ, για να συντονίσει την επίθεση στο Σλοβιάνσκ».

«Μεγάλος αριθμός ανώτερων αξιωματικών της Ρωσίας μεταξύ των θυμάτων έχει επιβεβαιωθεί» όπως ανέφερε ο Gerashchenko.

«Το Κρεμλίνο τον έστειλε εκεί για να εξασφαλίσει μια νίκη ενόψει της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Ο Γκερασίμοφ ήταν κοντά στην έκρηξη, αλλά τραυματίστηκε», σημείωσε ο Κοβαλένκο.

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε γιατί πήραν μεγάλο ρίσκο οι Ρώσοι με αυτήν την απόφαση

Ποιος είναι ο Γερασίμοφ

 

Ο Βαλέρι Βασίλιεβιτς Γερασίμοφ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεβρίου 1955 στην πόλη Καζάν της Ρωσίας. Η οικογένειά του ήταν εργάτες. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής του Καζάν (1971-73), της Στρατιωτικής Σχολής Τεθωρακισμένων «Προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ του Ταταρστάν» (1973-77), της Στρατιωτικής Ακαδημίας Τεθωρακισμένων «Στρατάρχης της ΕΣΣΔ Ρ. Μαλιμόφσκι» (1984-87), της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας (1995-97). Χαρακτηριστικό στοιχείο της φοίτησής του είναι ότι από όλες τις στρατιωτικές σχολές αποφοίτησε με «Άριστα».

Ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία ως διοικητής διμοιρίας, λόχου, επιτελάρχης τάγματος στο 80ό Σύνταγμα Τεθωρακισμένων της 90ής Μεραρχίας της βόρειας ομάδας στρατιών στην Πολωνία, ως επιτελάρχης τάγματος στη Στρατιωτική Διοίκηση της Άπω Ανατολής (1977-84), ως επιτελάρχης – υποδιοικητής συντάγματος τεθωρακισμένων (1987-93) και διοικητής (1993-95) αυτοκινούμενης ταξιαρχίας πυροβολικού στην Στρατιωτική Διοίκηση της Βαλτικής και στη Βορειο-Δυτική Ομάδα Στρατιών. Τον Αύγουστο του 1994 ήταν επικεφαλής της εισόδου της μεραρχίας στη Στρατιωτική Διοίκηση Μόσχας, στην πόλη Έλνια. Το 1995 ξεκίνησε η φοίτησή του στην Ακαδημία.

Το 1997 υπηρέτησε ως Α’ υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς τεθωρακισμένων στη Στρατιωτική Διοίκηση της Μόσχας (1997-98), από τον Φεβρουάριο του 1998 έγινε επιτελάρχης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2001 ήταν διοικητής της 58ης Μεραρχίας στη Στρατιωτική Περιοχή του Βορείου Καυκάσου. Υπηρέτησε ως επιτελάρχης στη Στρατιωτική Διοίκηση της Άπω Ανατολής από το Μάρτιο του 2003, ενώ από τον Απρίλιο του 2005 ήταν διοικητής της Γενικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Δεκέμβριο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη στη Στρατιωτική Διοίκηση του Βορείου Καυκάσου.

Την 11η Δεκεμβρίου 2007 και ώς την 5η Φεβρουαρίου 2009 ήταν διοικητής της Στρατιωτικής Περιοχής του Λένινγκραντ. Από την 5η Φεβρουαρίου 2009 μέχρι και την 23η Δεκεμβρίου 2010 ήταν διοικητής της Στρατιωτικής Περιοχής της Μόσχας.

Με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας την 23η Δεκεμβρίου 2010 διορίστηκε υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 2009-10 ήταν επικεφαλής των παρελάσεων για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

Στις 26 Απριλίου 2012 ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής.

Με εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γερασίμοφ επιθεώρησε τα στρατεύματα της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχής και της νήσου Σαχαλίνη.

Μετά την αποστρατεία του Ανατόλι Σερντιουκόφ στις 9 Νοεμβρίου 2012 και την ανάληψη του υπουργείου Αμύνης από τον Σεργκέι Σοϊγκού, ο Βαλέρι Γεράσιμοφ ανέλαβε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και, ταυτόχρονα, καθήκοντα υφυπουργού Άμυνας.

Από τις 13 Νοεμβρίου 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Λόγω της ρωσικής πολιτικής στην Κριμαία και την Ουκρανία, το 2014-15, ο Βαλέρι Γερασίμοφ ήταν από τους πρώτους, εναντίον των οποίων στράφηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον Βαλέρι Γκεράσιμοφ αποδίδεται και το σύγχρονο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, το οποίο και αποκαλούν «Δόγμα Γερασίμοφ».

 

Τι πέτυχε στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας; 

Μόλις ανέλαβε υψηλούς βαθμούς στον ρωσικό στρατό κατάλαβε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να γίνουν και πάλι ισχυρές χρειάζονται σημαντικές αλλαγές. Ο Γερασίμοφ ήταν αυτός που άλλαξε τον ρωσικό στρατό, χάρη στη συμμετοχή του στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. 

Τι πέτυχε λοιπόν ο Γερασίμοφ; Κάτι που έλειπε από τον ρωσικό στρατό. Τη συνεννόηση μεταξύ φίλιων και συνεργαζόμενων μονάδων, η οποία απουσίαζε στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας. Και αυτό το είδαμε ειδικά στη περίπτωση της μάχης του Γκροζνίου, η οποία κατέληξε σε συντριβή του ρωσικού στρατού. Στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας όμως ο Γερασίμοφ, γνωρίζοντας τις αδυναμίες των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων από τη πρώτη σύγκρουση με τους Τσετσένους, προσπάθησε να τις διορθώσει. 

Ανέπτυξε λοιπόν την συνεννόηση των φιλίων και συνεργαζόμενων μονάδων αποφεύγοντας παράλληλα τις απώλειες του άμαχου πληθυσμού στον τομέα ευθύνης του, τη Βόρεια Ιγκουσετία. Ο Βαλερί Γερασιμόφ ως διοικητής τότε του 58ου σώματος στρατού, κατέλαβε το χωριο Komsomolsky. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία ελεγχόταν από φανατικούς Τσετσένους εξτρεμιστές, αλλά και από μισθοφόρους Ουιγούρους. Χάρη στη πολύ καλή συνεργασία του ρωσικού στρατού με την ρωσική αεροπορία, την οποία χάραξε ο Γερασίμοφ, εξοντώθηκαν 1.200 Τσετσένοι μαχητές. 

 

Το Δόγμα Γερασίμοφ

Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε το Δόγμα Γερασίμοφ, συνοπτικά, τότε θα αρκούσαν τέσσερις μόνο λέξεις: ο πόλεμος νέας γενιάς.

Το Δόγμα Γερασίμοφ διατυπώνει μία νέα προσέγγιση στην έννοια διακρατική σύγκρουση, και αυτό γιατί θεωρεί εξ ίσου σημαντικές με τις στρατιωτικές, τις πολιτικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές, επικοινωνιακές και άλλου είδους επιχειρήσεις.

Δεν θα ήταν αδόκιμο να θεωρήσουμε πως το Δόγμα Γερασίμοφ είναι αποτέλεσμα των προβληματισμών και των ανησυχιών της ρωσικής ηγεσίας μετά τις έγχρωμες επαναστάσεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας, καθώς και μετά τις εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των αντιπολιτευτικών κινημάτων στις αραβικές χώρες, που έμειναν γνωστές ως «Αραβική Άνοιξη».

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα βασικά στοιχεία αυτού του δόγματος, στηρίζονται στις θεμελιώδεις αρχές του προηγούμενου ρωσικού στρατιωτικού δόγματος, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν μεγάλες ομοιότητες με το σύγχρονο κινεζικό στρατιωτικό δόγμα του «πολέμου χωρίς όρια» του 1999.

Είναι πάντως φυσιολογικό η Ρωσία να προσαρμόζει την προσέγγισή της σύμφωνα με τα δεδομένα του 21ου αιώνα και να υιοθετεί τη θεωρία των μη παραδοσιακών πολεμικών επιχειρήσεων, οι οποίες στη σύγχρονη στρατιωτική ορολογία αποκαλούνται ασύμμετρες.

Βασικός στόχος των ασύμμετρων πολεμικών επιχειρήσεων είναι η επίτευξη των στρατηγικών και γεωπολιτικών αποτελεσμάτων με την χρήση ενός ευρέος φάσματος μη στρατιωτικών μεθόδων και μέσων, όπως είναι η επίσημη και ανεπίσημη διπλωματία, η οικονομική πίεση, η πρόκληση αισθημάτων συμπάθειας του τοπικού πληθυσμού κ.ά.

Το Δόγμα Γερασίμοφ θεωρείται η πλέον ολοκληρωμένη έκφραση των τελευταίων επιτευγμάτων του ρωσικού στρατιωτικού στοχασμού για τον νέο τύπο των πολεμικών επιχειρήσεων, η οποία δείχνει μια πρωτοφανή συγκέντρωση όλων των δυνατοτήτων που μπορεί να έχει η επιρροή της Ρωσίας ως έθνος για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων.

Σύμφωνα με το Δόγμα Γερασίμοφ, ανάμεσα στην έννοια πόλεμος και στην έννοια ειρήνη εισέρχεται μία νέα έννοια, εκείνη της γκρίζας ζώνης. Κοντολογίς, η θεωρία του Κλαούζεβιτς «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα» όχι μόνο αμφισβητείται από τον Γερασίμοφ, αλλά απορρίπτεται, αφού κατά τον εμπνευστή του νέου ρωσικού στρατιωτικού δόγματος ο πόλεμος δεν είναι συνέχεια της πολιτικής, αλλά η πολιτική είναι συνέχεια του πολέμου – και μάλιστα για να είναι αποτελεσματική η πολιτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα μη στρατιωτικών μέσων και μεθόδων. Κατά τον ίδιο τρόπο, το Δόγμα Γερασίμοφ, αμφισβητεί και άλλες βασικές αρχές της θεωρίας του Κλαούζεβιτς, όπως λόγου χάρη την έννοια του «κέντρου βάρους» ως θεμελιώδους σημείου εκκίνησης των επιχειρήσεων.

Πολλοί θεωρούν πως τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014 αλλά και ο πόλεμος στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, που ακολούθησε, είναι η πιο γλαφυρή εφαρμογή του Δόγματος Γερασίμοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ