Ρωσία

Τελεσίγραφο του Πούτιν στην Ευρώπη! Τι σημαίνουν οι απαιτήσεις της Ρωσίας να μεταφέρει το εμπόριο φυσικού αερίου σε ρούβλια;

Μια νέα ίντριγκα στροβιλίζεται γύρω από το αέριο. Η Ρωσία σκοπεύει να μεταφέρει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο με την Ευρώπη σε ρούβλια το συντομότερο δυνατό. Την αντίστοιχη εντολή έδωσε σήμερα ο Πούτιν στην Gazprom.

«Δεν έχει νόημα να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και να λαμβάνουμε πληρωμή σε δολάρια και ευρώ», είπε ο Πούτιν. Κάτι που σε γενικές γραμμές είναι λογικό, δεδομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.

Δεν είναι όμως μόνο η «αχρηστία» του ευρώ και των δολαρίων στη Ρωσία. Η απόφαση για το φυσικό αέριο ήταν η απάντηση του Πούτιν στο πάγωμα των αποθεμάτων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως είπε ο Πούτιν, «η συλλογική Δύση, παγώνοντας τα ρωσικά αποθέματα, κήρυξε χρεοκοπία στη Ρωσία και έβαλε μια γραμμή στην αξιοπιστία των νομισμάτων της».

Τόσο το ρούβλι όσο και το φυσικό αέριο αντέδρασαν αμέσως στη δήλωση του Πούτιν. Το ρούβλι στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ενισχύθηκε κάτω από τα 100 ρούβλια ανά δολάριο για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυξήθηκε αμέσως στα 1.370 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα και στη συνέχεια στα 1.500 δολάρια συνολικά. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα έχει ήδη προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Πούτιν. «Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς με το άλλο», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Ο επικεφαλής της Λέσχης Οικονομικών Συζητήσεων, Oleg Pendzin, πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τη Ρωσία για φυσικό αέριο σε ρούβλια και το ίδιο το γεγονός ενός τέτοιου «τελεσίγραφου» από τον Πούτιν μόνο θα επιταχύνει το εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα. «Το εμπάργκο είναι πλέον θέμα λίγων ημερών», είπε ο Πέντσιν.

Ο Γιούρι Κορολτσούκ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, λέει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαθιστά γρήγορα το ρωσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι πολύ υψηλή. Το μέγιστο μπορεί να τραβηχτεί μέχρι τον Ιούνιο, τότε πρέπει να αντλήσετε πλήρως αέριο σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διακοπής της προετοιμασίας για την επόμενη περίοδο θέρμανσης. Επομένως, τώρα θα περιμένουν ποιος θα παραπαίει πρώτος και θα πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, μετά θα μπορούν να ξεκινήσουν διάφορα σχήματα, για παράδειγμα, να κάνουν πληρωμές μέσω μεσαζόντων», λέει ο Korolchuk.

Για "μη φιλικές χώρες", πληρωμές σε ρούβλια

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να μετατραπούν οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ρούβλια για «μη φιλικές χώρες». Αυτή η λίστα περιλαμβάνει 27 κράτη της ΕΕ.

«Αποφάσισα να εφαρμόσω μια σειρά μέτρων για τη μεταφορά των πληρωμών για το φυσικό αέριο μας που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες σε ρωσικά ρούβλια το συντομότερο δυνατό. Δηλαδή, να αρνηθεί κανείς να χρησιμοποιήσει όλα τα παραβιασμένα νομίσματα σε τέτοιους υπολογισμούς», είπε ο Πούτιν.

Έδωσε εντολή στην Gazprom να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές στα συμβόλαια. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα καθορίσει τη νέα διαδικασία για την πληρωμή του φυσικού αερίου εντός μιας εβδομάδας.

«Όλοι οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν ρούβλια στη ρωσική εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο στους όγκους που προβλέπονταν σε προηγούμενα συμβόλαια», αναφέρει το RBC στα κύρια μηνύματα του Πούτιν.

Σημειώστε ότι η πρακτική της πληρωμής για το φυσικό αέριο σε ρούβλια στην Ευρώπη έχει ήδη γίνει. Τον Μάρτιο του 2019, τέτοιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανία. Αλλά, φυσικά, οι εποχές ήταν πολύ διαφορετικές τότε.

Τι σημαίνει τώρα η μετατροπή του εμπορίου φυσικού αερίου σε ρούβλια; Η στιγμιαία αντίδραση των αγορών είναι η ενίσχυση του ρουβλίου (κάτω από 100 ρούβλια ανά δολάριο) και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Απριλίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία σημείωσαν άλμα 20% αμέσως μετά τις δηλώσεις Πούτιν, ξεπερνώντας τα 1.370 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Η τιμή αργότερα ανέβηκε στα 1.500 δολάρια.

«Ήταν η αντίδραση της αγοράς στα σκανδαλώδη νέα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ότι στο μέλλον το εύρος των διακυμάνσεων των τιμών θα είναι υψηλό», λέει ο Gennady Ryabtsev, επικεφαλής ειδικών έργων στο STC Psyche.

Τα άλματα στις τιμές του φυσικού αερίου είναι αρκετά κατανοητά - εξάλλου, μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς το εμπόριο καυσίμων θα αλλάξει σε ρούβλια ή αν θα συμβεί καθόλου. Δηλαδή, θα υπάρξουν περισσότερες από αρκετές «σκανδαλώδεις ειδήσεις» στην αγορά του φυσικού αερίου τις επόμενες ημέρες.

«Γενικά, η ιδέα του Πούτιν να μετατρέψει το εμπόριο φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι αρκετά λογική - μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γιατί χρειάζονται δολάρια και ευρώ, δεν έχουν πού να πάνε. Επιπλέον, αναμένουν να υποστηρίξουν το ρωσικό νόμισμα μεταβαίνοντας σε ρούβλια», λέει ο Ryabtsev.

Ενισχύστε το ρούβλι, «τιμωρήστε» την Ευρώπη

Γιατί η Ρωσία μιλάει για εμπόριο φυσικού αερίου για ρούβλια αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

Πρώτον, αυτό είναι ένα είδος απάντησης του Πούτιν στο κλείδωμα των ρωσικών αποθεμάτων (περίπου τα μισά αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 300 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν παγώσει) και τις κυρώσεις από την Ευρώπη - ήδη εγκριθείσες και μελλοντικές.

Δεύτερον, το θέμα του φυσικού αερίου θα συζητηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αναμένεται ότι θα θέσουν το ζήτημα των κοινών αγορών φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υγροποιημένων πόρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα μιλήσουν και για πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου (θέλουν να βάλουν νόρμα ώστε μέχρι τον Νοέμβριο οι αποθήκες να γεμίσουν τουλάχιστον κατά 90%).

Η μεταφορά στο εμπόριο σε ρούβλια είναι ένα είδος προσπάθειας του Πούτιν να χωρίσει το ζήτημα του φυσικού αερίου.

«Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν οι διάφορες χώρες σε αυτό. Τώρα όλοι θα περιμένουν να δουν ποιος θα πληρώσει πρώτος σε ρούβλια. Δεν αποκλείω ότι αυτή θα είναι η λιγότερο «μη φιλική» Ουγγαρία προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», πιστεύει ο Yury Korolchuk.

Τρίτον, πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια υποστήριξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος μετατρέποντας το εμπόριο φυσικού αερίου σε ρούβλια.

«Η Ευρώπη αγοράζει φυσικό αέριο αξίας 400 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία κάθε χρόνο. Εάν αναγκάσετε τους ευρωπαίους αγοραστές να πάνε στα ρωσικά ανταλλακτήρια και να ξοδέψουν ευρώ εκεί, αγοράζοντας ρούβλια, και δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο ποσοστό, μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες για την ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος. Αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Πούτιν, θα ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, θα κάνει αγορές στο ρωσικό χρηματιστήριο ή θα συνεργαστεί με ρωσικές τράπεζες. Όσο για μένα, αυτό είναι το κενό πλάνο του Πούτιν», πιστεύει ο Pendzin.

Την ίδια στιγμή, ο οικονομολόγος Aleksey Kushch πρότεινε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια θα ενίσχυαν το ρωσικό νόμισμα.

«Δύο περιγράμματα νομισμάτων εμφανίζονται για το ρούβλι - υπεράκτια και ξηρά. Το χάσμα συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ τους μπορεί να είναι 20-30%, καθώς τα εργαλεία για τη ρύθμιση της εσωτερικής συναλλαγματικής ισοτιμίας της Κεντρικής Τράπεζας θα μειωθούν. Τι θα λάβει η Ρωσία ως αποτέλεσμα - βραχυπρόθεσμα - η ενίσχυση του ρουβλίου, αλλά μια ισχυρή εποχιακή αστάθεια είναι ανάλογη με τη δυναμική των αγορών φυσικού αερίου», πιστεύει ο Alexey Kushch.

Πληρώστε σε ρούβλια ή μείνετε χωρίς βενζίνη

Η κύρια ίντριγκα τώρα είναι πώς θα απαντήσει η Ευρώπη στο τελεσίγραφο του Πούτιν για το φυσικό αέριο. Είναι αλήθεια ότι «κανείς δεν θα συναλλάσσεται σε ρούβλια» ή θα «περιμένει ποιος θα πληρώσει πρώτος και μετά θα αρχίσουν να πληρώνουν όλοι»;

Αυτές οι πολικές απόψεις εκφράζονται από ειδικούς.

Ο διευθυντής του Ταμείου Ενεργειακής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πίκιν, σε σχόλιά του στον ρωσικό Τύπο, είπε ότι η περαιτέρω εξέλιξη της εκδήλωσης θα εξαρτηθεί από το ποιος μηχανισμός για την εφαρμογή της «μετάβασης στο ρούβλι» θα επιλεγεί. Εάν πρόκειται για ένα άκαμπτο σχέδιο που υποχρεώνει τους αγοραστές να αγοράζουν ρούβλια στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, τότε οι Ευρωπαίοι είναι απίθανο να παραταχθούν και να αναζητήσουν πιο ενεργά εναλλακτικούς προμηθευτές και οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να μειωθούν. Εάν «η μετάβαση των αντισυμβαλλομένων σε ρούβλια είναι πιο ήπια και πιο άνετη, σταδιακά, τότε θα λειτουργήσει με επιτυχία», είπε ο Pikin.

Κρίνοντας από τις πρώτες δηλώσεις εκπροσώπων των χωρών της ΕΕ, κανείς δεν θέλει ακόμα να συμβιβαστεί με τα ρούβλια.

«Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ», δήλωσε ο Φραντσέσκο Τζαβάτσι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο επικεφαλής της αυστριακής OMV, Άλφρεντ Στερν, είπε ότι τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου της εταιρείας με τη Ρωσία δεν προβλέπουν πληρωμή σε ρούβλια.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε επίσης ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα ήταν παραβίαση των συμβολαίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει «την αντίδραση στην πληρωμή σε ρούβλια» με τους εταίρους.

Αλλά το κύριο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαθιστά το ρωσικό φυσικό αέριο (αποτελεί το 40% των προμηθειών). Επιπλέον, είναι αμφίβολο ότι θα είναι δυνατή η αντικατάστασή του τα επόμενα δύο χρόνια (προηγουμένως, τα σχέδια για τους Ευρωπαίους να αρνηθούν το ρωσικό αέριο περιλάμβαναν μια πενταετία). Και ένα άλλο ερώτημα είναι η τιμή - στην οποία η Ευρώπη θα αγοράσει από κάποιον μια εναλλακτική λύση για το ρωσικό αέριο. Θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό που θα καθιστούσε σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μη ανταγωνιστικό.

Αυτός είναι ο λόγος που, παρεμπιπτόντως, ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλια για προμήθειες φυσικού αερίου και όχι πετρέλαιο (το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί απλώς να αντικατασταθεί, αν και θα είναι επίσης δύσκολο)

Το Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, κάτι που δεν έχει συμβεί από τη δεκαετία του '70 του περασμένου αιώνα.

Όπως λέει ο Korolchuk, η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση. Μετά το χειμώνα, οι αποθήκες αερίου είναι πρακτικά άδειες και υπάρχει χρόνος, το πολύ, μέχρι τον Ιούνιο πριν αρχίσουν να γεμίζονται ενεργά - διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διακοπής της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

Είναι αλήθεια ότι εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησης της προσπάθειας της Ρωσίας να ξαναγράψει τις συμβάσεις στα δικαστήρια. "Εάν τα συμβόλαια προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, μια προσπάθεια μονομερούς αλλαγής μπορεί να προσβληθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, να κηρυχθεί παράνομη και το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στη Gazprom", δήλωσε ο Rostislav Kravets, επικεφαλής της Kravets and Partners. δικηγορικό γραφείο.

Όμως οι δοκιμές χρειάζονται πολύ χρόνο. Και οι Ευρωπαίοι χρειάζονται φυσικό αέριο τώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Korolchuk, η Gazprom ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Ο επικεφαλής του Ουκρανικού Ινστιτούτου για το Μέλλον και σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, πιστεύει ότι η μετάβαση της Ρωσίας στα ρούβλια όταν πληρώνει για το φυσικό αέριο είναι «δυστυχώς, μια ισχυρή κίνηση». Πιστεύει επίσης ότι είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να συμφωνήσει σε μια τέτοια απαίτηση.

Σύμφωνα με το βέλτιστο σενάριο, θα είναι δυνατό να μειωθούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στο 50% στην Ευρώπη σε τρία έως τέσσερα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την οικονομία μετά τις κυρώσεις.

Πιστεύει επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με την απόφασή του, όχι μόνο ενίσχυσε το ρούβλι, αλλά διόρθωσε και την πτώση του ρωσικού ΑΕΠ φέτος. Σύμφωνα με τον Ντενισένκο, το μόνο ισχυρό πλήγμα που μπορεί να επιφέρει η Δύση στη Ρωσία σε μια τέτοια κατάσταση είναι ένα εμπάργκο πετρελαίου.

«Αυτή είναι μια βασική μάχη για την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιτύχει εμπάργκο πετρελαίου, αυτό θα σημαίνει απότομη πτώση στη ρωσική οικονομία. Εάν όχι, ο Πούτιν θα έχει ένα ισχυρό απόθεμα οικονομικής σταθερότητας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδυναμώσουν απότομα την επιρροή τους στον κόσμο», γράφει ο Ντενισένκο.

Επιπτώσεις στις θέσεις του δολαρίου

Εάν το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια λειτουργεί πραγματικά, θα είναι ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία «αποδολαριοποίησης» της αγοράς ενέργειας.

«Υπάρχει από καιρό μια προσπάθεια να μετατοπιστούν τα κέντρα της παγκόσμιας διύλισης πετρελαίου και της εφοδιαστικής πετρελαίου, μειώνοντας την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και του δολαρίου σε βάρος άλλων χωρών και νομισμάτων, κυρίως του γιουάν, και τώρα μπορεί να προστεθεί και το ρούβλι στο ενεργειακό καλάθι νομισμάτων», συνόψισε ο Korolchuk.

Σημειώστε ότι ακόμη και πριν η Ρωσία ανακοινώσει τη μετάβαση στις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης σχέδια να στραφεί σε πληρωμές για πετρέλαιο με την Κίνα σε γιουάν.

Αυτό έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου άρχισαν να μιλούν για τη δημιουργία ενός άξονα Ρωσίας-Κίνας-Σαουδικής Αραβίας.

«Για δεκαετίες, η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στον Περσικό Κόλπο να τιμολογούν τις εξαγωγές πετρελαίου σε δολάρια διατήρησε την προνομιακή θέση του δολαρίου», γράφει η Dallas Morning News. «Εάν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο (Σαουδική Αραβία) και ο καταναλωτής (Κίνα) πετρελαίου επιλέξουν ποτέ να διεξάγουν τις συναλλαγές τους με κάποιον άλλο τρόπο, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αμερικανική κυριαρχία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να υποκαταστήσουν το δολάριο, και ήδη αποτιμούν περισσότερο από το ήμισυ των ενεργειακών τους συμφωνιών σε άλλα νομίσματα. Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτές, επειδή η ταχεία κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης άφησε τους Σαουδάραβες και άλλα κράτη του Κόλπου να αμφισβητούν την αξιοπιστία των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ».

Το Ριάντ επανεξετάζει τις θέσεις του γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν πρέπει να βασίζεται στην Ουάσιγκτον. Είδαν την εχθρότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν και τη φρικτή απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας απέρριψε τις εκκλήσεις του Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και μάλιστα αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεκίνο είναι στην ευχάριστη θέση να καλύψει το κενό, και εάν οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν, θα μπορέσει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να μιλάμε για συντονισμένη επίθεση από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες μη δυτικές χώρες στην κυρίαρχη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και χρηματοπιστωτικών αγορών.

Επομένως, όχι μόνο η κατάσταση στη ρωσική οικονομία, αλλά και πολύ πιο παγκόσμια πράγματα θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στην απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια για το φυσικό αέριο - εάν η Δύση διατηρεί τον έλεγχο του παγκόσμιου συστήματος εποικισμών ή όχι. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αν η Δύση θα παραμείνει ο βασικός γεωπολιτικός παίκτης ή αν η θέση της θα αποδυναμωθεί δραματικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...