Το MiG-29 αναπτύχθηκε για να καλύψει τις απαιτήσεις τις σοβιετικής αεροπορίας για ένα ελαφρύ μαχητικό πολλαπλών ρόλων. Το αεροσκάφος ήταν η σοβιετική απάντηση στο εξαιρετικό F-16 των Αμερικάνων. Με την εκπληκτική του ευκινησία, το MiG-29 επανέφερε την φήμη της Σοβιετικής Ένωσης να παράγει ικανά αεροσκάφη μάχης. Το μαχητικό είναι γνωστό ως Fulcrum στην Δύση. Το MiG-29 λοιπόν παράχθηκε σε σημαντικά μεγάλη ποσότητα, αφού σχεδόν 1.600 αεροσκάφη κατασκευάστηκαν. Τα περισσότερα από αυτά (σχεδόν τα 900) εξάχθηκαν. Μετά την Ρωσία, η Ουκρανία είναι η χώρα που επιχειρεί τα περισσότερα MiG-29 στον κόσμο. Άλλα κράτη που τα διαθέτουν είναι η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, το Περού, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και άλλα. Όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν και μικρές ποσότητες των MiG-29UB διθέσιων αεροσκαφών για εκπαίδευση. Τα MiG-29 επιχειρούν συνήθως ως μαχητικά αεράμυνας.
Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε με ένα εξελιγμένο αεροδυναμικό σχεδιασμό και διαθέτει ένα Ν-019 pulse-Doppler ραντάρ ως τον βασικό του αισθητήρα.
Το 9-12 πρωτότυπο έκανε την πρώτη του πτήση το 1977 και τελικά το αεροσκάφος υιοθετήθηκε από την σοβιετική αεροπορία το 1986, αντικαθιστώντας το MiG-23. Στο αεροσκάφος ανατέθηκαν οι ρόλοι της αεροπορικής υπεροχής και των επιθέσεων στόχων ξηράς. Κάποιες ομάδες της αεροπορίας διέθεταν MiG-29 εξοπλισμένα με RN-40 πυρηνικές βόμβες 30 κιλοτόνων.
Το βασικό MiG-29 έχει αποδείξει την αξία του σε αερομαχίες κοντινής απόστασης. Ο πιλότος του μαχητικού διαθέτει στόχαστρα στο κράνος του για την εκτόξευση πυραύλων προς τον στόχο. Ο πολύ ευκίνητος R-73 πύραυλος παραμένει ως ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα αέρος-αέρος κοντινής απόστασης (αυτός είναι ο πιο εξελιγμένος πύραυλος αέρος-αέρος της Ρωσίας). Ωστόσο, το βασικό όπλο του MiG-29 για στόχους πέρας οπτικής εμβέλειας, ο πύραυλος R-27, δεν είναι καθόλου αξιόπιστος σήμερα. Επιπρόσθετα, οι RD-33 κινητήρες είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν και το αεροσκάφος έχει περιορισμένη εμβέλεια και ανθεκτικότητα. Ωστόσο, κάποια από αυτά τα προβλήματα λύθηκαν σε μελλοντικές εκδόσεις. Πολλές από αυτές τις αναβαθμισμένες εκδόσεις του αεροσκάφους υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας και φυσικά της Ρωσίας.
Η Έκδοση των Ουκρανών
Πρόσφατα, η Ουκρανία ανέπτυξε την δική της αναβαθμισμένη έκδοση του MiG-29 μαχητικού. Η έκδοση κοστίζει περίπου 3,6 εκατομμύρια δολάρια, ονομάζεται MiG-29MU2 και χρειάζεται περίπου 9 μήνες για να ολοκληρωθεί. Είναι άγνωστο πόσες μονάδες 'πρόλαβαν' να αναβαθμίσουν οι Ουκρανοί πριν τον ξέσπασμα του πολέμου.
Πόσα Διαθέτει Κάθε Χώρα;
Αναφορές περιγράφουν πως πριν την ρωσική εισβολή, η ουκρανική αεροπορία διέθετε 37 πλήρως λειτουργικά μαχητικά MiG-29, οχτώ εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η Ρωσία από την άλλη φαίνεται να διέθετε περίπου 260 μονάδες, κάποιες από τα οποίες πήραν μέρος στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Το Φάντασμα του Κιέβου
Όπως ήδη μπορεί να έχετε ενημερωθεί, ένας ικανότατος Ουκρανός πιλότος έχει καταφέρει να καταρρίψει αρκετά ρωσικά αεροσκάφη με το MiG-29 μαχητικό του. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής περιλαμβάνει ένα Su-35, δύο Su-25, ένα Su-27 και ένα MiG-29!
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο πιλότος συνεχίζει ακόμα την εντυπωσιακή του πορεία και σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο στην ρωσική αεροπορία.
Ευρωπαϊκές Χώρες Στέλνουν MiG-29 Στην Ουκρανία
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν MiG-29 μαχητικά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 28 αεροσκαφών από την Πολωνία, 12 από την Σλοβακία και 16 από την Βουλγαρία. Ουκρανοί πιλότοι έχουν ήδη μεταφερθεί στην Πολωνία για να φέρουν τα MiG-29. Η Βουλγαρία δώρισε επίσης και 14 Su-25 επιθετικά αεροσκάφη.