Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συναλλαγές σε δολάρια εάν απαιτηθεί, αντικαθιστώντας τις με πληρωμές σε ευρώ ή γιουάν, καθώς οι ΗΠΑ βάλλουν κατά της ρωσικής οικονομίας με αφορμή την ουκρανική κρίση.
Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τη βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πιθανούς νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ακόμη την πρωτοφανή κίνηση να εμποδίσει τους Ρώσους καταναλωτές να αποκτήσουν τηλέφωνα, υπολογιστές και αυτοκίνητα που παράγονται στις ΗΠΑ - κάτι που θα αποτελούσε επέκταση του Foreign Direct Product Rule που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως από τον Τραμπ εναντίον της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei.
«Ναι, η απουσία πληρωμών σε δολάρια μπορεί να αντικατασταθεί με πληρωμές σε ευρώ, και εάν υπάρξουν αποφάσεις για το ευρώ, υπάρχει και το γιουάν. Αυτό είναι ένα νέο, πολλά υποσχόμενο αποθεματικό νόμισμα λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κλίμακα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν ξέρω ποιος θα χάσει περισσότερα από αυτό, το σύστημα που εκδίδει το δολάριο ή το ευρώ; Γνωρίζουν επίσης καλά ότι σε αυτήν την περίπτωση απλώς θα στηρίξουμε την κινεζική οικονομία σε μεγαλύτερο βαθμό και θα αφήσουμε τις οικονομίες τους να βυθιστούν. Ποιος ωφελείται από αυτό είναι θέμα απόψεων», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.
Η Μόσχα έχει από καιρό ακολουθήσει μια γραμμή ενός πιο ισορροπημένου συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αριθμός των δολαρίων στο συνολικό όγκο μειώνεται, εξήγησε ο πολιτικός.
«Αυτή τη στιγμή, είναι γύρω στο 20%, νομίζω, το ευρώ αντιστοιχεί στο 30%, το γιουάν περίπου στο 20%, με τα υπόλοιπα να είναι κάποια άλλα νομίσματα, η στερλίνα, το γιεν και ούτω καθεξής. Και φυσικά ο χρυσός», είπε, τονίζοντας ότι το θέμα είναι να γίνει μια ορισμένη ανακατανομή μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Μιλώντας για τη μετατρεψιμότητα του ρωσικού νομίσματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Μεντβέντεφ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις για να γίνει το ρούβλι αποθεματικό νόμισμα.
«Σε ό,τι αφορά τη μετατρεψιμότητα του ρουβλίου, αυτή η μετατρεψιμότητα σχετίζεται κυρίως με το εμπόριο. Εάν τα αγαθά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αγοράζονται -και θα αγοραστούν σε κάθε περίπτωση- τότε η μετατρεψιμότητα είναι εξασφαλισμένη», είπε.
«Προβλήματα μπορεί πάντα να υπάρχουν, αλλά αυτά τα προβλήματα μπορούν σίγουρα να λυθούν», τόνισε ο Μεντβέντεφ.
«Και σίγουρα δεν χρειάζεται να μας τρομοκρατούν με αυτά τα προβλήματα, αυτές τις «φρικτές» κυρώσεις. Όλα αυτά δεν θα λειτουργήσουν. Και επιπλέον, είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι άνθρωποι που μιλούν για αυτά δεν πιστεύουν τα πραγματικά, αλλά είναι ένα σχήμα λόγου, μέρος της πολιτικής κουλτούρας: "Ας το συζητήσουμε για να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον τελετουργικό χορό". Και τον εκτελούν τακτικά», κατέληξε.
Πάντως, προ ημερών σας ενημερώναμε πως οι εντάσεις στην Ουκρανία έχουν αντίκτυπο και στις αγορές, με το δολάριο να παίρνει τα πάνω του, το γιουάν να παραμένει σταθερό και το ευρώ να χάνει αξία, ενώ εκτεταμένη αβεβαιότητα επικρατεί για το φυσικό αέριο.
Ο στρατηγικός αναλυτής της ING Bank, Francesco Pesole, δήλωσε ότι οι αγορές τιμολογούν περισσότερο το ασφάλιστρο κινδύνου στο ευρώ, με τους φόβους να επιδεινώνονται ότι η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση θα μπορούσε να την ωθήσει να περιορίσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit Flash για την ευρωζώνη, ένας δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ευρώ διολίσθησε κατά 0,15% έως τις 0845 GMT στα 1,1325 δολάρια, διαπραγματευόμενο λίγο πιο μακριά από τα χαμηλά δύο εβδομάδων που άγγιξε την Παρασκευή , ενώ ο δείκτης δολαρίου ήταν 0,10% υψηλότερα στα 95,72 δολάρια. Το δολάριο κέρδισε επίσης 0,1% στο ασφαλές γιεν με ένα δολάριο να αξίζει 113,8 γιεν, αν και το ιαπωνικό νόμισμα ήταν ακόμα κοντά στην πρόσφατη κορυφή του 113,47. Ο δείκτης δολαρίου έχει κερδίσει περίπου 1,3% από τις 14 Ιανουαρίου.
Ο Pesole της ING δήλωσε ότι, αφήνοντας κατά μέρος την κατάσταση στην Ουκρανία, η ανάκαμψη του δολαρίου θα μπορούσε να ανακοπεί εάν η Fed σηματοδοτήσει μια σιωπηρή προτίμηση για τη μείωση του ισολογισμού ως μέσο σύσφιξης της πολιτικής. "Εάν οι αγορές δουν ότι η Fed είναι πρόθυμη να αφήσει τη μείωση του ισολογισμού να κάνει τη βαριά δουλειά, αυτό μπορεί να αναγκάσει σε μια αναπροσαρμογή των προβλέψεων για τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων", είπε. "Το δολάριο θα βρει μεγαλύτερη στήριξη από τις πραγματικές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων παρά από τις προσδοκίες για αποστράγγιση της ρευστότητας από την αγορά".
Επιπλέον, η Goldman Sachs Group Inc, προειδοποιεί πως οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να περιοριστούν για "αόριστο χρονικό διάστημα", εάν το νέο σχέδιο αγωγού της χώρας προς τη Γερμανία πληγεί από κυρώσεις ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων για την Ουκρανία.
Εν κατακλείδι, οι αγορές βουλιάζουν, οι ηθικοί αυτουργοί των κρίσεων κερδίζουν και η παγκόσμια οικονομία και η ενεργειακή ασφάλεια ακροβατούν στην κλωστή της πολιτικής των κυρώσεων που διατηρεί τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον...