Οι διαδηλώσεις στο Καζακστάν που ξέσπασαν μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων στις αρχές Ιανουαρίου συνεχίστηκαν παρά την παραίτηση της κυβέρνησης του Καζακστάν και την ανάκληση της αύξησης των τιμών, καθώς ακολούθησε σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν για βοήθεια για την ενεργοποίηση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).
Η Ρωσία έρχεται να βοηθήσει
Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέπτυξε ειρηνευτική δύναμη στη χώρα κατόπιν αιτήματος του ομολόγου του. Άλλα μέλη του CSTO, αποτελούμενα από την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες τανκς, 200 στρατιωτικά αεροσκάφη και 2.500 στρατιώτες στη χώρα.
«Θεωρούμε τα πρόσφατα γεγονότα σth φίλη χώρα toy Καζακστάν, ως μια προσπάθεια εμπνευσμένη από το εξωτερικό, με σκοπό να υπονομεύσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κράτους », ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ, από την πλευρά του, είπε ότι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Αλμάτι, δέχθηκε την επίθεση 20.000 «τρομοκρατών», προσθέτοντας ότι θα πυροβολούσαν οποιονδήποτε. Επιπλέον, ο Τοκάγιεφ είπε ότι οι ένοπλοι τρομοκράτες είχαν εκπαιδευτεί από ένα μόνο "κέντρο" και ότι τους δόθηκαν οδηγίες.
Η έκκληση του Καζακστάν για ρωσική βοήθεια ενόχλησε πολλές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει το Καζακστάν ζήτησε τη βοήθεια του CSTO ενώ είχε τη δυνατότητα να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, αναφέροντας σχετικά:
Η ενόχληση των ΗΠΑ και η άποψη ευρωπαϊκών ΜΜΕ
«Δεν είναι σαφές γιατί αισθάνθηκαν την ανάγκη για παροχή εξωτερικής βοήθειας και προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα γι' αυτό».
Σχετικά με τους Ρώσους που ηγούνται μιας ειρηνευτικής δύναμης στο Καζακστάν, ο Blinken είπε:
«Νομίζω ότι ένα μάθημα από την πρόσφατη ιστορία, είναι ότι όταν οι Ρώσοι μπούν στο σπίτι σου, είναι πολύ δύσκολο να τους κάνεις να φύγουν».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη δήλωση του Μπλίνκεν λέγοντας:
«Εάν ο Άντονι Μπλίνκεν ασχολείται τόσο πολύ με τα μαθήματα ιστορίας, ορίστε κάτι που σας έρχεται στο μυαλό: Όταν οι Αμερικανοί είναι στο σπίτι σας, μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε ζωντανοί, χωρίς να σας ληστεύουν ή να σας βιάσουν. ”
Η αριστερή γαλλική εφημερίδα Le Monde ισχυρίστηκε ότι η σύγκρουση στο Καζακστάν σχεδιάστηκε να προκαλέσει προβλήματα κατά του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι η Τουρκία στοχοποιήθηκε μέσω αυτής ακριβώς της οργάνωσης.
«Το Καζακστάν δέχθηκε ένοπλη επίθεση από καλά συντονισμένες τρομοκρατικές ομάδες που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα Abzal Saparbekuly.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη χώρα μου. Ειδικά γύρω από την πόλη του Αλμάτι, αφθονούν τρομοκράτες εκπαιδευμένοι από ξένους. Οι δυνάμεις ασφαλείας και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών έχουν κάνει ορισμένες ανακαλύψεις. Υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις και οι τρομοκράτες εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα και κατέσχεσαν όπλα. Αλυσίδες καταστημάτων και οι τράπεζες λεηλατήθηκαν. Οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίσαν και πραγματοποιούν σαρωτικές επιχειρήσεις».
Η Ρωσία ανακοινώνει την απόσυρση των δυνάμεων της
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους στη χώρα και ότι θα αποσυρθούν σταδιακά από την Πέμπτη και μετά.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία της Μόσχας θα εγκατασταθεί μόνο προσωρινά στο Καζακστάν, το οποίο έπεσε θύμα «παγκόσμιας τρομοκρατίας».
Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει καμία επανάσταση στην περιοχή
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες ασφαλείαςέχοντας κατά νου το αίτημα της Ρωσίας τα τελευταία δύο χρόνια, να παραχωρήσει το Καζακστάν ορισμένα δικαιώματα στον Ρωσικό πληθυσμό που κατοικεί στις βόρειες περιοχές του λένε:
«Η ενσωμάτωση του Καζακστάν στις παγκόσμιες αγορές και η εμφάνιση της ρωσικής ηγεμονίας , εκτός από την αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος που βασίζεται στη ρωσική κουλτούρα με τους δικούς της πολιτιστικούς κώδικες, έχουν γίνει επώδυνα σημεία όσον αφορά τη Ρωσία.
Το Καζακστάν, το οποίο υπέγραψε τη συνθήκη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στις 6 Ιανουαρίου, ενέκρινε έναν νόμο στο όνομα της διατήρησης του δικού του πολιτισμού σύμφωνα με τον οποίο θα γινόταν αφαίρεση σε όλες τις ρωσικές πινακίδες. Μένει να δούμε αν η Ρωσία έκανε μια μυστική ιμπεριαλιστική συμφωνία με το Καζακστάν σε αντάλλαγμα την παροχή βοήθειάς της, καθώς η ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποκαλύψει σίγουρα τα αληθινά κίνητρα του Πούτιν που μέχρι τώρα παρέμεναν καλά κρυμμένα».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Με δεδομένο ότι ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, πρέπει να δούμε ποιός ωφελήθηκε και ποιός ζημιώθηκε από την ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν
Μεγάλη χαμένη είναι η Τουρκία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν αλλάζει τα δεδομένα για αυτήν που περνάει πλέον σε ρόλο "αμυνόμενου", όπως αναλύσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας
Για τον Ερντογάν, τα άσχημα νέα είναι ότι οι πρόσφατες αναταραχές στο Καζακστάν έχουν αποδυναμώσει ουσιαστικά τον φίλο του Ναζαρμπάγιεφ με σοβαρές συνέπειες.
«Μέσα σε ορισμένα όρια, το καθεστώς του Ναζαρμπάγιεφ ακολούθησε μια πολιτική οικοδόμησης εθνών όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη ρωσική επιρροή, σίγουρα πιο κοντά στην Τουρκία», δήλωσαν στο AsiaNews ακαδημαϊκές πηγές της πρωτεύουσας του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν.
Ενώ ο Ερντογάν πίστευε ότι θα αποκόμιζε οφέλη καθώς η χώρα του διείσδυε ολοένα και περισσότερο στο Καζακστάν, τώρα βρίσκεται πλέον βρίσκεται σε θέση άμυνας αφού είναι αναγκασμένος να προστατεύσει όσα κέρδισε τα τελευταία χρόνια και αυτό τελικά μπορεί να μην λειτουργήσει.
Ο λόγος είναι ότι απέναντί του βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος.
Αν και η Ρωσία είναι κατ' όνομα ισχυρός σύμμαχος της Τουρκίας, οι εντάσεις μεταξύ τους υπάρχουν και απομακρύνουν τις δύο χώρες αποό το να είναι πραγματικοί "εταίροι".
«Το γεγονός ότι ο Τοκάγιεφ στράφηκε στον CSTO σημαίνει ότι χρειάζεται τη βοήθεια της Ρωσίας ως εγγυητή της σταθερότητας της χώρας», δήλωσε ο Alexander Dubowy, ειδικός για την Κεντρική Ασία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, μιλώντας στο AsiaNews.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, το Καζακστάν διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με την Κίνα», εξήγησε ο Dubowy.
Επιπλέον, «Η προσφυγή στον CSTO σημαίνει αποδοχή της παρέμβασης της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και την επιρροή της».
Μένει πλέον να δούμε αν η Ρωσική στρατιωτική επέμβαση και αποχώρηση στη συνέχεια από το Καζακστάν θα "εξαργυρωθούν" με περιθωριοποίηση της Τουρκίας και με την παροχή διευρυμένων δικαιωμάτων των Ρώσων που κατοικούν στη χώρα, με προοπτική να εξελιχθούν αν απαιτηθεί μελλοντικά, στα πρότυπα του Ντομπάς της Ουκρανίας
Σε άλλο άρθρο μας είχαμε επισημάνει τέλος για την προσπάθεια του Ερντογάν για δημιουργία Τουρκικού ΝΑΤΟ και ενιαίου στρατού από τα κράτη του "Οργανισμού Τουρκικού κόσμου". Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε μετά τη ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν, τουλάχιστον μετατίθεται χρονικά
Η αφαίρεση της ρωσικής γλώσσας από κρατική γλώσσα, η μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο και η επέκταση της Ένωσης τουρκικών κρατών στο Καζακστάν, αλλά και γενικότερα στην υπερκαυκασία ενόχλησαν πολύ τον Πούτιν.
Η Ρωσία επιθυμεί να κάνει η ίδια κουμάντο στην αυλή της. Αυτό διαφαίνεται άλλωστε και από τους όρους που θέτει ο Πούτιν στο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους οποίους επιθυμεί την μη ένταξη στο μέλλον Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την στρατιωτική άμπωτη της Συμμαχίας από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Τέλος Κίνα και ΗΠΑ έχουν επίσης αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο Καζακστάν , όπου για την μεν πρώτη αποτελεί χώρα μέσω της οποίας διέρχεται η βόρεια διαδρομή του "δρόμου του μεταξιού" που οδηγεί από το Πεκίνο στις Βρυξέλλες, για τις δεύτερες είναι η χώρα που φράσσει αυτή την οδό.