Η Ρωσία αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων επιφανείας της και των υποβρυχίων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο συμμετέχοντας ενεργά πλέον στα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, λόγω της αυξημένης αμερικανικής παρουσίας σε ελληνικά λιμάνια, σύμφωνα με ρωσικές και τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.
Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι πολλά πολεμικά πλοία από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας θα καταπλεύσουν στην περιοχή μας.
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε την ότι διαθέσει για τον σκοπό περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής με πυραύλους Kalibr-Zircon, αλλά και υποβρύχια στη Μεσόγειο.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας ανακοίνωσε με την σειρά της ότι η πυκνότητα διέλευσης πλοίων και υποβρυχίων θα αυξηθεί για την εκτέλεση αποστολών στη Μεσόγειο.
«Το 2022, οι μεταβάσεις μεταξύ των στόλων με πολεμικά πλοία και βοηθητικά στοιχεία θα γίνουν κοινή πρακτική για τον στόλο της Κασπίας. Θα αυξηθούν οι ασκήσεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των πολεμικών πλοίων του Στόλου της Κασπίας με άλλες μονάδες»αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.
Αυτή η απόφαση της Ρωσίας ενισχύει και την είδηση ότι και πολεμικά της πλοία θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Zircon στη Μεσόγειο το νέο έτος.
Επιπλέον, οι Ρώσοι καταβάλλουν έντονες προσπάθειες εδώ και λίγο καιρό να δημιουργήσουν μόνιμη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο.
Ο δείκτης αυτής της προσπάθειας ήταν η συγκρότηση του 5ου Στόλου, ο οποίος επανιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο 5ος Στόλος του Ρωσικού Ναυτικού στη Μεσόγειο απενεργοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1992 λόγω της συρρίκνωσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ωστόσο, με την απόφαση της Μόσχας να παρέμβει στα γεγονότα στη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επανίδρυσε τον 5ο Στόλο στη Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο του 2013 χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πλοίων από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τον Βόρειο Στόλο που αναπτύχθηκε στη Συρία.
Αυτός ο Στόλος αποτελείται από 15 πολεμικά πλοία και βοηθητικά πλοία από τον Ιούνιο του 2017.Τον Ιούνιο του 2019, το συριακό κοινοβούλιο ενέκρινε τη μίσθωση του λιμανιού της Tartus στη Ρωσία για 49 χρόνια.Στη συνέχεια, άρχισαν ραγδαία οι δραστηριότητες επέκτασης της βάσης.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε ανακοινώσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ότι η βάση στο Ταρτούς έχει πλέον την ικανότητα να υποδέχεται πολλά πολεμικά πλοία.
Ο Πούτιν έδωσε επίσης το μήνυμα ότι θα επεκτείνουν περαιτέρω τη βάση ζητώντας από τη Συρία επιπλέον χώρο.
Με αυτήν την εκ νέου απόβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο ξεκίνησε ξανά η αναζήτηση βάσεων όμως σε διάφορες χώρες.
Υπενθυμίζουμε ότι ρωσικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στη Σύρτη με τον πόλεμο στη Λιβύη, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους εκεί στη διαδικασία της πολιτικής λύσης.
Επιπλέον, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την επανενεργοποίηση των βάσεων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ρωσία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με 21 αφρικανικές χώρες από το 2015, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις κυβερνήσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Ερυθραίας, της Μαδαγασκάρης, της Μοζαμβίκης και του Σουδάν για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.
Η Ρωσία, διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100 πολεμικά πλοία που επιχειρούν στους ωκεανούς του κόσμου. Η πρώτη υλικοτεχνική βάση των Ρώσων θα είναι πιθανότατα στο Πορτ Σουδάν.
Ο Πούτιν υπέγραψε την πρόταση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για δημιουργία βάσης στο Πορτ Σουδάν τον Δεκέμβριο του 2020.
Μετά την έγκριση του Ρώσου ηγέτη, οι εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν και στο πλαίσιο αυτό, τρία αμφίβια πλοία, το καθένα με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 450 τόνων, πέρασαν από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα πέρυσι.
Το κύριο παιχνίδι όμως για την Μόσχα είναι στην Α.Μεσόγειο, στην οποία υπάρχουν ενεργειακά σχέδια και κοιτάσματα αξίας τρις ευρώ, και εκεί ακριβώς στοχεύει η ρωσική πλευρά, μαζί με την δυνατότητα ελέγχου του 6ου αμερικανικού στόλου.