Ρώσοι Πεζοναύτες του Στόλου της Κασπίας (CFL), ολοκλήρωσαν πλήρως το πρόγραμμα εκπαίδευσης αερομεταφερόμενων για το ακαδημαϊκό έτος 2021. Σύμφωνα με την tvzvezda.ru οι πεζοναύτες της KFL δοκίμασαν τα εκσυγχρονισμένα αλεξίπτωτα D-10.
Συνολικά, οι στρατιώτες των μονάδων αερομεταφερόμενης επίθεσης και αναγνώρισης του στόλου, πραγματοποίησαν πάνω από δύο χιλιάδες άλματα σε διάφορα σημεία προσγείωσης. Στο τέλος του 2021, το σχέδιο άλματος που προέβλεπε το πρόγραμμα εκπαίδευσης μάχης ολοκληρώθηκε κατά 100%, το οποίο ξεπέρασε τους δείκτες του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι τα εκσυγχρονισμένα αλεξίπτωτα D-10, τέθηκαν σε υπηρεσία με τις αερομεταφερόμενες μονάδες επίθεσης του Στόλου Κασπίας το 2021. Ζυγίζουν αρκετά κιλά λιγότερο από τα προηγούμενα δείγματα, γυρίζουν εύκολα στον άνεμο και είναι ικανά για οριζόντια ολίσθηση.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος αλεξίπτωτου D-10, είναι η ικανότητα να αντέχει βάρος 140 κιλών, το οποίο δίνει στον αλεξιπτωτιστή την ευκαιρία να μεταφέρει επιπλέον πυρομαχικά και να αυξήσει το βάρος του εξοπλισμού μάχης.
To Τ-11
Σύμφωνα όμως με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας στο σχεδιασμό και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων, απαιτεί την κοινή χρήση του αλεξιπτώτου T-11 σε περίπτωση που κάποια συμμαχική χώρα, στην περίπτωσή μας η Ελλάδα , θα αποφάσιζε την προμήθεια των υπόψη αλεξιπτώτων.
Το Σύστημα Αλεξίπτωτων Προσωπικού Μη Ελιγμού (T-11), είναι το νεότερο σύστημα αλεξίπτωτων προσωπικού που υιοθετήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Καναδικό Στρατό . Το T-11 αντικαθιστά το T-10 , που παρουσιάστηκε το 1955. Το T-11 περιλαμβάνει ένα πλήρως επανασχεδιασμένο κύριο και εφεδρικό αλεξίπτωτο και ένα ενσωματωμένο συγκρότημα πλεξούδας, που είναι κατάλληλο για μεγαλύτερο εύρος βαρέων στρατιωτών από το προηγούμενο σύστημα.
Αυτή η πρωτοπορία χρήσης του από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, δεν περνά απαρατήρητη καθώς τα αλεξίπτωτα D-10 που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις Ρωσικές ειδικές δυνάμεις, μόλις αναβαθμίστηκαν με στόχο την περαιτέρω ασφάλεια του προσωπικού.
Το T-11 έχει σχεδιαστεί για να έχει μέσο ρυθμό καθόδου 19 πόδια ανά δευτερόλεπτο (5,8 m/s) για το μέλος υπηρεσίας 95ου εκατοστημόριου, σε σύγκριση με 24 πόδια ανά δευτερόλεπτο (7,3 m/s) με το T-10C. Αυτή η μείωση προορίζεται να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών κατά την προσγείωση για τους άλτες.
Το βελτιωμένο αλεξίπτωτο που θα αναπτύξει η Ραστέκ, θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει πλευστότητα σε περίπτωση πτώσης στο νερό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ΤASS επικαλούμενο δελτίο τύπου της εταιρίας. Λειτουργώντας ουσιαστικά ως σωσίβιο, ο «σάκος πλευστότητας» στην εξάρτυση του αλεξιπτώτου θα φουσκώνει αυτόματα μόλις έλθει σε επαφή με το νερό, ενώ επίσης αυτόματα θα ενεργοποιείται και αναλαμπών φως για τον εντοπισμό του αλεξιπτωτιστή.
Μια ακόμη λύση που εξετάζει το ρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αλεξιπτώτων, για τον ευκολότερο απεγκλωβισμό από θόλο/αρτάνες και αναρτώμενο φόρτο, είναι οι πόρπες ταχείας απελευθέρωσης, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην ανοίγουν κατά λάθος.
Το αλεξίπτωτο νέας γενιάς D-14 «Σέλεστ», θα επιτρέπει στους στρατιώτες που θα φέρουν την τακτική στολή μάχης «Ράτνικ» να πολεμούν πριν καν πατήσουν στην γη.
Σύμφωνα με τον Αρχισχεδιαστή του Ινστιτούτου, Βλαντίμιρ Κατσάλοφ, αυτό που κάνει το νέο αλεξίπτωτο να ξεχωρίζει είναι ότι θα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε, οι στρατιώτες να δύνανται να πυροβολούν ενώ είναι ακόμη στον αέρα. «Πρωτύτερα ο αλεξιπτωτιστής δεν μπορούσε να φθάσει το όπλο του επειδή το εφεδρικό ήταν τοποθετημένο μπροστά του» εξηγεί.
Η διάταξη του D-14 θα είναι εντελώς διαφορετική. Το κύριο και το εφεδρικό αλεξίπτωτο βρίσκονται στην πλάτη και ο νέος, αυξημένης χωρητικότητας, σάκος φόρτου θα μεταφερθεί μπροστά. Επίσης, η εξάρτυση θα έχει αρκετά σημεία για την ανάρτηση εξοπλισμού, μικρών όπλων συν έξτρα φόρτου. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι δοκιμές του D-14 πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο «άμεσο μέλλον».