Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Σύρμα! Ο Πούτιν στέλνει βομβαριστικά με πυρηνικά και πλοία με υπερηχητικούς πυραύλους στη Συρία - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα;

Έχοντας προσγειώσει βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς ικανά να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους στη Συρία για πρώτη φορά μέσα στο έτος, η Ρωσία κάνει ένα βήμα που θα ανατρέψει όλες τις ισορροπίες, αφού ετοιμάζεται να αναπτύξει πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon στο λιμάνι της  Ταρσούς στη Συρία.

Με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα  προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική κίνηση στη Μεσόγειο καθώς τελειώνει το 2021.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος άλλαξε την πορεία  έκβασης του  συριακού εμφύλιου πολέμου τον Σεπτέμβριο του 2015, προσγείωσε τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 ικανά να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους για πρώτη φορά στη Συρία τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, εοίσης φέτος έκανε  το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη Μέση Ανατολή, όταν  εγκαταστάθηκε στις βάσεις Hmeymim και Tartus στις ακτές της Μεσογείου, για να ακολουθήσει  πρόσφατα δήλωση βόμβα, ηψηλόβαθμου Ρώσου Αξιωματούχου.

https://www.youtube.com/watch?v=ojtLaL7pwh4

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρταπόλοφ, δήλωσε ότι ρωσικά πλοία εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon μπορούν να αναπτυχθούν στο συριακό λιμάνι Tartus.

Ο Kartapolov, στο κανάλι του στο YouTube "Soloviev Live", είπε: "Έχουμε ακόμα μια βάση στη Μεσόγειο, το Hmeymim είναι εκεί. Υπάρχουν παράκτια πυραυλικά συστήματα στο λιμάνι του Tartus, ενώ πλοία μας εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon που μπορούν να μπλοκάρουν ολόκληρη τη Μεσόγειο μπορεί να αναπτυχθούν εκεί».

Υποστηρίζοντας ότι τα στρατιωτικά μέτρα δεν πρέπει να σημαίνουν πόλεμο, ο Καρταπόλοφ είπε: «Αυτά τα μέτρα στοχεύουν επίσης στο να δημιουργήσουν άμεσες απειλές στον εχθρό, έτσι ώστε ο εχθρός να εγκαταλείψει τις επόμενες ενέργειές του».

Διευκρινίζοντας «την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την αποτροπή του εχθρού», ο επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής άμυνας είπε: «Όταν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει άμεση απειλή για την καταστροφή συστημάτων ελέγχου, ομάδων μεταφορέων και άλλων στόχων που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, δεν θα θέλουν να ξεκινήσουν τίποτα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Πούτιν επιχειρεί να ανοίξει τη βεντάλια της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μεταφέροντάς την από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο.

Αντιλαμβανόμενος ορθά το παιγνίδι  για τη χώρα του ο Ρώσος Πρόεδρος, επιχειρεί από την άμυνα να περάσει στην επίθεση.

Στρατηγικά μέχρι στιγμής οτιδήποτε γινόταν στην Ουκρανία-Λευκορωσία και στην Ανατολική Ευρώπη, ακουμπούσε άμεσα τη Ρωσία, λόγω εδαφικής  γειτνίασης.

Στην αμερικανική πρωτίστως και δευτερευόντως νατοϊκή  χερσαία στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, κομβικό ρόλο έπαιξε η Μεσόγειος και ειδικότερα το Αιγαίο Πέλαγος και οι βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Αυτό επιχειρεί να το μετριάσει κατά πολύ η Ρωσία, επειχειρώντας στρατιωτικά να διασυνδέσει τις όποιες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη , με αντίστοιχες στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

https://www.youtube.com/watch?v=SM4kPs-UPTs

Οι δύο μεγάλες βάσεις της Ρωσίας στη Συρία, η αεροπορική  της Hmeymim και η ναυτική της Ταρσούς , αποτελούν τα εφαλτήρια προβολής ισχύος σε πρώτο χρόνο και  στρατιωτικού ανταποδωτικού χτυπήματος σε δεύτερο χρόνο κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, εάν απαιτηθεί.

Η Ελλάδα ούσα μέλος του ΝΑΤΟ και στενή σύμμαχος των ΗΠΑ βρίσκεται για τα καλά στο παιγνίδι της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης , αλλά και των Αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της, καθώς και εξαιτίας της πρόσφατης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρόλος της Σούδας είναι ιδιαίτερα κομβικός για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη  ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο, διευκολύνοντας και εξασφαλίζοντας την δια θαλάσσης άφιξη στρατιωτικού υλικού στην Αλεξανδρούπολη και εκείθεν χερσαία και σιδηροδρομικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Η χρονική συγκυρία είναι κακή για την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα, αφού η δεύτερη δεν έχει δημιουργήσει τον Ευρωστρατό της και οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού , οδηγώντας τις εξελίξεις  σε σχέση με την Ουκρανία, με την ΕΕ να ακολουθεί ασθμαίνουσα.

Ας ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να μην οδηγηθούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αφού αυτό θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα μας και την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ