Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, κινήθηκε μεθοδικά και συμφώνησε καταρχήν με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, για το επόμενο στάδιο της κατάστασης στην Λιβύη, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί Τούρκους στρατιώτες κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία και ο Ερντογάν, έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός των εξελίξεων στην χώρα αυτή, λόγω οικονομικής κρίσης, και τα νήματα κινούν ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αφού αναμένονται τεράστια σχέδια για την ανοικοδόμηση της Λιβύης, παράλληλα με το θέμα των λιβυκών κοιτασμάτων, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν για την συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για την άμεση διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι εξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο Σίσι τόνισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αιγύπτου να φέρει σε συμφωνία τις δύο πλευρές, ώστε η Λιβύη να μπορέσει να διέλθει την τρέχουσα μεταβατική φάση και να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού για μία ενιαία κυβέρνηση, κάτι που φυσικά δεν επιθυμεί η Τουρκία και ο Ερντογάν σε καμία περίπτωση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής ηγεσίας, "Σίσι και Πούτιν τόνισαν επίσης τη σημασία της εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών και του αμοιβαίου συντονισμού μεταξύ των χωρών τους για την επίλυση της λιβυκής κρίσης και την επίτευξη των επιθυμητών φιλοδοξιών του λιβυκού λαού για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και την καταπολέμηση και την υπονόμευση των ένοπλων πολιτοφυλακών και τρομοκρατικών οργανώσεων, ώστε να τεθεί τέλος στην παράνομη ξένη παρέμβαση ( Τουρκία) στις υποθέσεις της Λιβύης”.
Οι συνομιλίες μεταξύ Σίσι και Πούτιν υλοποιήθηκαν, αφού η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) της Λιβύης, σε συντονισμό με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρότεινε την Τετάρτη να αναβληθεί ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές, και να μετατεθεί για τις 24 Ιανουαρίου 2022, υπό τον όρο ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την άρση της έκτακτης κατάστασης, που εμποδίζει την εκλογική διαδικασία.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Λίβυοι ψηφοφόροι έχουν λάβει τις εκλογικές κάρτες τους από το HNEC και αναμένουν να ψηφίσουν για να επιλέξουν πρόεδρο.
Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις προεδρικές εκλογές, αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2022.
Οι εκλογές αποτελούν μέρος ενός οδικού χάρτη που εγκρίθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο, με στόχο να φέρει σταθερότητα στη Λιβύη.
Αίγυπτος, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, και ΗΠΑ, επιθυμούν μια νέα κυβέρνηση στην χώρα, για να συνάψουν εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τεράστια έργα που αναμένουν αυτήν την διαδικασία.
Μόνο η Τουρκία και ο Ερντογάν, επιθυμούν το χάος και την αναρχία, διότι έτσι μπορούν να έχουν στην χώρα αυτή στρατεύματα, με τα οποία η Άγκυρα επιθυμεί να ελέγξει την Ανατολική πλευρά της χώρας, και κοιτάσματα σε έδαφος και θάλασσα.
Η προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med, και η πιθανή είσοδο της Λιβύης σε αυτόν, μαζί με άλλα μεγάλα σχέδια σε μια ρημαγμένη από το 2011 χώρα, ωθούν ΗΠΑ-Ρωσία-Αίγυπτο να πιέζουν για ομαλοποίηση της καταστάσεως, με απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων.