Ρωσία

Βαριόμοιρη Αρμενία! Εναγκαλισμός Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν-Εφαρμόστηκαν 7 οδικοί χάρτες συνεργασίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας.

Δηλώνοντας ότι είναι ευχαριστημένος από την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, ο Αλίεφ δήλωσε ότι έχουν εφαρμόσει 7 οδικούς χάρτες που καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών καθώς και άλλους τομείς. 

Στη συνάντησή του με τον Αλίεφ, ο Πούτιν είπε ότι οι πολιτικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Δηλώνοντας ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκε κατά 11% τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο Πούτιν είπε:

«Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους του Αζερμπαϊτζάν»

Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα συνεχίζονται στο Καραμπάχ, ο Πούτιν είπε:

"Οι Ρωσικές  ειρηνευτικές δυνάμεις διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην περιοχή. Το Κοινό Κέντρο Παρατήρησης Τουρκίας-Ρωσίας λειτουργεί επίσης αποτελεσματικά. Ωστόσο, δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα επεισόδια και απώλειες στην περιοχή".

Δηλώνοντας ότι το θέμα του Καραμπάχ θα συζητηθεί λεπτομερώς στη σημερινή τριμερή σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο Πούτιν είπε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά στο Καραμπάχ και να αναπτυχθεί η περιοχή.Θα δούμε τι έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει». 

Ικανοποίηση Αλίεφ 

Ο Αλίεφ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας.
Δηλώνοντας ότι λυπούνται για τη φωτιά στο ανθρακωρυχείο στην περιοχή Κεμέροβο της Ρωσίας, ο Αλίεφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της ζωής των Ρώσων πολιτών

Ο Αλίεφ τόνισε ότι χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία ως στρατηγική εταιρική σχέση, ενώ ανέφερε ότι  επικεντρώνονται  μαζί με τον Πρόεδρο Πούτιν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών τους.

Σημειώνοντας ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί και υπάρχει μεγάλο αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων από τους επιχειρηματικούς κύκλους, ο Αλίεφ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι που οι σχέσεις καλύπτουν πολλούς τομείς.

Ο Αλίεφ δήλωσε ότι έχουν εφαρμόσει 7 οδικούς χάρτες με τη Ρωσία, που καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών και άλλους τομείς.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις Αζέρων-Αρμενίων

Αναφερόμενος στην ένταση με την Αρμενία, ο Αλίεφ είπε:

"Δεν υπήρξαν σοβαρές συγκρούσεις ή επεισόδια στην περιοχή υπό τον έλεγχο της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης μέσα σε ένα χρόνο. Υπήρξαν μικρά επεισόδια που δεν δημιούργησαν μεγαλύτερη κρίση. Υπήρξαν συγκρούσεις στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Αλλά αυτό δεν είναι η περιοχή υπό την ευθύνη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Φυσικά, πρέπει να τις εξετάσουμε προσεκτικά τόσο διμερώς όσο και τριμερώς.

"Πρέπει να μιλήσουμε για έλεγχο και ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Εκτιμώ τον ρόλο των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή"

Μετά τη διμερή συνάντηση Πούτιν – Αλίεφ, είχαμε στο Σότσι τριμερής σύνοδος με τη συμμετοχή του Πασινιάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη σημασία της δέσμευσης των αρχών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, όπως μόλις αναφέρατε <…>, είναι το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση της κατάστασης και την περαιτέρω εξέλιξή της με θετικό τρόπο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους, Ilham Aliyev και Nikol Pashinyan.

Μιλώντας για την επανέναρξη των  επικοινωνιών στην περιοχή, ο Πούτιν σημείωσε ότι «όλοι ενδιαφέρθηκαν για αυτό». «Και η Ρωσία [δεν αποτελεί εξαίρεση], δεδομένου ότι <…> είμαστε όλοι γείτονες και έχουμε μεγάλο όγκο εμπορίου», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν υπενθύμισε επίσης τις συμφωνίες «για την πραγματοποίηση εργασιών για την οριοθέτηση και την οριοθέτηση των συνόρων στο εγγύς μέλλον». 

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. 

Ο Πούτιν είναι αλήθεια ότι δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την Τουρκική διείσδυση μέσω του Αζερμπαϊτζάν στην νότια "αυλή " της χώρας του, όπου διατηρούσε μέχρι πρότινος σχεδόν τον αποκλειστικό ρόλο του θεματοφύλακα και εγγυητή της ειρήνης

Βλέπει επίσης ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως χώρα "όχημα" το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου μέσω του εδαφικού  διαδρόμου Zangezur στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να επικοινωνεί οδικά και σιδηροδρομικά με τις χώρες του "Τουρκικού κόσμου"

Τα παραπάνω οδηγούν το Ρώσο Πρόεδρο να λειτουργήσει στην φιλοσοφία του win-win, αφού  η σύμπραξη ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με την διαμεσολάβησή του θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά και εμπορικά οφέλη στη χώρα του, ικανοποιώντας τις  δύο παραπάνω χώρες, αλλά και την Τουρκία.

Άλλωστε ο Πούτιν είναι συνηθισμένος σε αυτή την ιδιότυπη "λυκοφιλία" με τον Ερντογάν, έχοντας ως προηγούμενο τη Συρία.

Τέλος, για τον Πούτιν είναι περισσότερο προτιμητέος και ευκολότερα διαχειρίσιμος ο Ερντογάν, λόγω διαφοράς στρατιωτικής ισχύος των δύο κρατών, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ των οποίων η απουσία είναι εκκωφαντική από τις εξελίξεις στο Νότιο Καύκασο.

Συνεπώς, κλείνοντας το θέμα Αζέρων-Αρμενίων με υπογραφή ειρήνης, πράγμα που θα επιδιώξει  η Ρωσία,  θα βρεθεί  η Μόσχα επιπλέον  ωφελημένη, αφού εκτός από τα παραπάνω  θα  έχει πετύχει να εκπαραθυρώσει οριστικά τις ΗΠΑ και ΕΕ από την περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=IPPvQTcq4rg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ