Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται πόλεμος με την Ρωσία; Βρετανός Α/ΓΕΕΔ και μυστικές υπηρεσίες "στρώνουν χαλί"

Υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών έχουν πολλά στοιχεία για τη «μεγάλη πιθανότητα» πολεμικής δράσης της Ρωσίας, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας τους επόμενους  μήνες, με σενάριο στρατιωτικής εισβολής.

https://twitter.com/L_Team10/status/1460153873474142210

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το σενάριο του πότε θα δούμε  την ρωσική επίθεση απαιτεί πρόσθετη μελέτη.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην ιδέα ότι ο κύριος στόχος της Ρωσίας, ανεξάρτητα από το αν σχεδιάζει να επιτεθεί ή όχι, είναι η «αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Για παράδειγμα, επικαλούμενοι ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι Financial Times γράφουν ότι ακόμη και αν η Ρωσία δεν εισβάλει, θα ασκήσει τρομερή πίεση που θα «καθιστά πολύ δύσκολη την  ενίσχυση της Ουκρανίας ως χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ιδέα αναπτύσσει και η Ουκρανή υφυπουργός άμυνας Anna Malyar, την οποία επικαλείται η εφημερίδα.
Οι πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών «απαιτούν περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση», ενώ διευκρινίστηκε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ουκρανή αξιωματούχο, οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες στις προβλέψεις τους βασίζονται όχι μόνο σε δεδομένα για τη συγκέντρωση περισσότερων από 90 χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων με την Ουκρανία, αλλά και σε ορισμένες άλλες πληροφορίες, από ανθρώπινες πηγές εντός Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Δύση δεν έχει πλήρη σαφήνεια των προθέσεων της Ρωσίας και η ερμηνεία των δεδομένων που συλλέγονται από τις μυστικές υπηρεσίες «απαιτεί περαιτέρω εξέταση».

Η σημερινή κατάσταση αποκαλείται πάντως από τους ειδικούς, ως η πιο επικίνδυνη από την ανοιξιάτικη κρίση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όταν η Ρωσία με πρόσχημα στρατιωτικές ασκήσεις συγκέντρωσε μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

https://twitter.com/USEmbassyKyiv/status/1459960640831959045

Ο Βρετανός ΑΓΕΕΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του βρετανικού στρατού προειδοποιεί για πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Στρατηγός σερ Νικ Κάρτερ είπε ότι «ελπίζει ξεκάθαρα» ότι τελικά δεν θα γίνει πόλεμος και ότι η Ρωσία «δεν θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο».

Ο ίδιος όμως, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή ότι ο στρατός της χώρας θα πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο με τη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία αποτελεί πλέον μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Ευρώπη από όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη θέση του πριν από οκτώ χρόνια.

Οι δηλώσεις του Βρετανού Α/ΓΕΕΔ με φόντο την ένταση μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, λόγω μεγάλων ομάδων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, προκαλεί πάντως πολλά ερωτηματικά, για το που οδεύει η κατάσταση στην Α.Ουκρανία πραγματικά.

Ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορά με την Ουκρανία, ενώ η Βρετανία έστειλε μια μικρή στρατιωτική δύναμη για να βοηθήσει την Πολωνία.

Ο Κρίστοφερ Στιλ, πρώην αξιωματικός της MI6, είχε δηλώσει στο παρελθόν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι, η Ρωσία βρίσκεται σε "πόλεμο" με το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του.

Απαντώντας σε αυτή την δήλωσε, ο Κάρτερ είπε: «Η Ρωσία πιθανώς θεωρεί το παγκόσμιο στρατηγικό πλαίσιο ως έναν συνεχή αγώνα στον οποίο, νομίζω, θα εφάρμοζε όλα τα μέσα της εξουσίας της για να επιτύχει τους στόχους της. Λοιπόν, ναι, κατά κάποιο τρόπο πιστεύω ότι αυτός (ο Στηλ ) έχει δίκιο. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πώς ορίζετε τον πόλεμο, και εγώ ως στρατιώτης, θα έτεινα να ορίσω τον πόλεμο, ως την πραγματική δράση μάχης επί του πεδίου, και δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι το θέλουν αυτό. Νομίζω ότι θέλουν να προσπαθήσουν να επιτύχουν τον στόχο τους με μάλλον πιο διαφοροποιημένους τρόπους».

https://www.youtube.com/watch?v=aYSn6l5ruMs

Ο Κάρτερ είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα «υβριδικό στυλ  παιχνιδιού, στο οποίο συνδέουν την παραπληροφόρηση με την αποσταθεροποίηση, μαζί με την ώθηση μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτού του είδους».

Απαντώντας στο εάν η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο, ο Κάρτερ είπε: «Δεν ξέρω. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει η αποτροπή, και θα πρέπει να επιτύχουμε να υπάρξει ενότητα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο πολύ πιο ανταγωνιστικό από ό,τι ήμασταν πριν από 10 ή 15 χρόνια. Και νομίζω ότι η φύση του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και μεγάλων δυνάμεων οδηγεί σε μεγαλύτερες εντάσεις. Όταν μεγαλώναμε πριν, είχαμε  έναν διπολικό κόσμο.

Δύο μπλοκ,την Σοβιετική Ένωση και την Δύση. Στη συνέχεια περάσαμε σε μια περίοδο της μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ που ήταν εξ ολοκλήρου κυρίαρχες. Και τώρα νομίζω ότι βρισκόμαστε τώρα σε έναν πολυπολικό κόσμο με κράτη που ανταγωνίζονται για διαφορετικούς στόχους και σε διαφορετικές ατζέντες, και για αυτό υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εξελίξεις”, κατέληξε ο ίδιος.

Ο ρωσικός υβριδικός πόλεμος , μοιάζει με τον τουρκικό, και σύμφωνα με την στρατιωτική θεωρία, συνήθως  προηγείται  των τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του πεδίου, και αυτό ίσως μας λέει πολλά περισσότερα για την συνέχεια.  

 

https://twitter.com/L_Team10/status/1459842736257916936

Βρυξέλλες: Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ προς την Ρωσία

 

 

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση προς την Ρωσία για κάθε νέα «επιθετική ενέργεια» στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου «σημαντικές και ασυνήθιστες» κινήσεις ρωσικής στρατευμάτων έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οποιαδήποτε νέα πρόκληση ή επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν πολύ ανησυχητική. Καλούμε την Ρωσία να επιδείξει διαφάνεια ως προς τις στρατιωτικές ενέργειες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Γαλλία έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους τις τελευταίες ημέρες για την ανάπτυξη ρωσική στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Και η Γερμανία κάλεσε την Μόσχα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

«Πρέπει να εμποδίσουμε μία στρατιωτική κλιμάκωση», δήλωσε στο Βερολίνο εκπρόσωπος το υπουργείου Εξωτερικών καλώντας την Ρωσία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Αυτό που διαπιστώνουμε κατά μήκος των συνόρων δεν είναι απλώς μία ενίσχυση της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, διότι η Ρωσία ανέπτυξε ήδη μία στρατιωτική αρμάδα στα σύνορά μας από την άνοιξη και έκτοτε δεν την έχει αποσύρει», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η επιδείνωση της κατάστασης στην οποία η Ρωσία δείχνει ότι μπορεί γρήγορα να κινητοποιήσει ήδη συγκεντρωμένα στρατεύματα και εξοπλισμούς και ότι όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών επιλογών, βρίσκονται στο τραπέζι της ρωσικής ηγεσίας», πρόσθεσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Ατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί την κατάσταση από πολύ κοντά, είπε ο Στόλτενμπεργκ επαναλαμβάνοντας ότι οι σύμμαχοι θεωρούν «παράνομη» την προσάρτηση της Κριμαίας. Ολα τα μέλη του ΝΑΤΟ «καταδικάζουν με μία φωνή την συμπεριφορά της Ρωσίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ