Ρωσία

Σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ – Πούτιν: οι δυτικές χώρες ευθύνονται για την κρίση - Η Ρωσία έτοιμη να βοηθήσει

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη, ότι πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Λευκορωσία εάν ελπίζει να επιλύσει μια κρίση με εκατοντάδες μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα με την Πολωνία, εν μέσω ανησυχιών, για περίπου 2.000 μετανάστες , κυρίως Κούρδους από τη Μέση Ανατολή, που ζουν σε καταυλισμό σκηνών στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας σε σχεδόν χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί οποιεσδήποτε άμεσες επαφές με τον ισχυρό ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο , ο οποίος την Πέμπτη προειδοποίησε ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα αντιμετωπιστούν με απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διακοπής της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στη δεύτερη τηλεφωνική του επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εδώ και πολλές ημέρες, ο Πούτιν «τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης των επαφών μεταξύ των κρατών της ΕΕ και της Λευκορωσίας, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η ΕΕ διέκοψε τις επαφές με τον Λουκασένκο και επέβαλε κυρώσεις, μετά από μια σφοδρή καταστολή στην αντιπολίτευση μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές πέρυσι.

Το μπλοκ αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, να επιβάλει νέες κυρώσεις για την εμπορία ανθρώπων λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Λουκασένκο  σε μια δήλωση που προσομοιάζει με εκβιασμό, είπε την Πέμπτη ότι το Μινσκ «πρέπει να απαντήσει» εάν η ΕΕ λάβει νέα μέτρα, αυξάνοντας την πιθανότητα διακοπής της διέλευσης μέσω αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Λευκορωσίας στην Πολωνία και περαιτέρω στην Ευρώπη.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και μας απειλούν», είπε. "Και τι γίνεται αν σταματήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου;"

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, είπε ότι ο Λουκασένκο μπλόφαρε για τη διακοπή του φυσικού αερίου και προέτρεψε την ΕΕ να παραμείνει σταθερή.

Η Πολωνία έχει αναπτύξει 15.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων, έχει στήσει φράχτη με συρματόπλεγμα και έχει εγκρίνει την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ένα «νέο είδος πολέμου» του οποίου «τα πυρομαχικά είναι οι άμαχοι».

Η Μόσχα και το Μινσκ έχουν στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς και αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας πετούσαν περιπολίες πάνω από τη Λευκορωσία αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 την Πέμπτη, που συνοδεύονταν από λευκορωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-30S.

https://twitter.com/FilippoGrandi/status/1458775335940538373?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1458775335940538373%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.france24.com%2Fen%2Feurope%2F20211111-putin-tells-eu-to-talk-with-belarus-to-resolve-migrant-crisis-at-polish-border

Η Μόσχα σε μια στροφή για εξομάλυνση της κατάστασης ,είναι έτοιμη να διευκολύνει τις προσπάθειες για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν" της Rossiya-1.

«Όταν ακούμε κάποιες δηλώσεις και κατηγορίες εναντίον μας, θα ήθελα να πω σε όλους: προσέξτε τα εσωτερικά σας ζητήματα, μην προσπαθήσετε να τα μεταθέσετε σε άλλους γιατί  οι σχετικές υπηρεσίες σας είναι αυτές που πρέπει να τα επιλύσουν. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης, εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Πούτιν απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Πάβελ Ζαρούμπιν.

Επανέλαβε ότι οι κατηγορίες για εμπλοκή στη μεταναστευτική κρίση κατά της Ρωσίας, «δείχνουν την επιθυμία κάποιου να μεταθέσει την ευθύνη για τις τρέχουσες εξελίξεις». "Τι σχέση έχει ο αερομεταφορέας μας με την Aeroflot; Πήρε κανείς πτήση της Aeroflot; Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτό, αλλά ορισμένοι άνθρωποι σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν κάνει πτήση και να ταξιδέψουν από τρίτες χώρες. Τι σχέση έχουμε με αυτό;" είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση

Οι δυτικές χώρες επιδιώκουν να αποφύγουν την ευθύνη για μια μεταναστευτική κρίση, στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πούτιν. "Έχω ήδη πει ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό, απολύτως τίποτα. Γιατί κάποιοι το λένε; Επειδή είναι στη συνείδησή τους. Δείχνει την επιθυμία τους να μεταθέσουν την ευθύνη σε κάποιον άλλο", είπε ο Πούτιν απαντώντας σε δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δυτικές χώρες ευθύνονται για την κρίση. «Έχω ήδη εξηγήσει γιατί, υπάρχουν πολιτικοί, στρατιωτικοί και οικονομικοί λόγοι. Αυτοί ήταν που δημιούργησαν συνθήκες όπου χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους. Και τώρα ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν, για να αποφύγουν την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι έμαθε για τη μεταναστευτική κρίση από τα μέσα ενημέρωσης. "Δεν συζήτησα ποτέ το θέμα με τον (Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ) Λουκασένκο πριν. Ωστόσο, έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο δύο φορές από τότε που εμφανίστηκε η κρίση", είπε ο Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης, εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα ότι ο Λουκασένκο και η αναπληρώτρια καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, θα έχουν συνομιλία στο εγγύς μέλλον για να συζητήσουν την κατάσταση, επειδή οι περισσότεροι μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στη Γερμανία.

Οι εντάσεις που προκλήθηκαν από μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία μέσω Λευκορωσίας εξερράγησαν στις 8 Νοεμβρίου. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Τα κράτη της ΕΕ ισχυρίζονται ότι το Μινσκ, σκόπιμα κλιμακώνει την κρίση και ζητούν κυρώσεις. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τη σειρά του, κατηγόρησε την κατάσταση στις δυτικές χώρες των οποίων οι ενέργειες ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πατρίδες τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...