"Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-Γαλλίας σε μορφή 2x2 την Παρασκευή με την υπουργό 'Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ.
Στη συνάντησή τους, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και των δύο χωρών «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο βόρειο τμήμα της Αφρικής», ενημέρωσε το ρωσικό ΥΠΑΜ.
«Έθιξαν επίσης σημαντικά ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ευρωπαϊκής ασφάλειας, ελέγχου των εξοπλισμών και διμερών σχέσεων», διευκρίνισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στη συνέχεια.
"Η Ρωσία και η Γαλλία θα πρέπει από κοινού να αναλύσουν τα προβλήματα ασφάλειας προς το συμφέρον της αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ευρώπη και την αποφυγή στρατιωτικών επεισοδίων", δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Ο Σεργκέι Σόιγκου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πλευρές θα μπορέσουν να μιλήσουν ανοιχτά, να λάβουν τις αντίστοιχες αποφάσεις και να θέσουν καθήκοντα σε ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας.
«Είναι σημαντικό να αναλύσουμε από κοινού τα προβλήματα ασφάλειας προκειμένου να συμφωνηθούν βήματα προς την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρώπη και την πρόληψη επεισοδίων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων», είπε στην ολομέλεια του Ρωσο-Γαλλικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ασφαλείας σε μορφή 2+2, που περιλαμβάνει τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.
Είπε ότι ελπίζει σε μια ειλικρινή συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του που θα δώσει τις κατάλληλες λύσεις.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά, να λάβουμε αντίστοιχες αποφάσεις και να θέσουμε καθήκοντα σε ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας», είπε.
«Σήμερα, η κατάσταση στον κόσμο είναι αρκετά δύσκολη», σημείωσε ο Σόιγκου. «Γι’ αυτό πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα διεθνούς ασφάλειας, να συζητήσουμε περιφερειακά προβλήματα».
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
Η Ρωσία συζητάει με τη Γαλλία ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και τις περιοχές της Μ.Ανατολής και Β. Αφρικής.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται φυσικά η Συρία και η Λιβύη, που είναι δύο χώρες που τα συμφέροντα Γαλλίας και Τουρκίας είναι αντίθετα.
Οι προσεχείς ημέρες μέχρι την 24η Δεκεμβρίου που κανονικά θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Λιβύη, θα είναι πολύ πλούσιες σε εξελίξεις, αφού θα αποσαφηνιστεί τι τελικά θα γίνει με τους μισθοφόρους και τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα και αν η Ρωσία και η Τουρκία θα συμπλεύσουν ή όχι στο εν λόγω ζήτημα
Ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα είναι η Συρία, όπου τόσο η Ρωσία όσο και η Γαλλία δεν επιθυμούν την τουρκική παρουσία, αλλά ούτε και την διεξαγωγή νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του στρατού του Άσσαντ και των Κούρδων του YPG.
Επίσης, τα πρόσφατα γεγονότα στη Λευκορωσία και Πολωνία, ανεβάζουν τις εντάσεις στην Ευρώπη, με τη Ρωσία να επιθυμεί τη συνδιαλλαγή και συνεννόηση με την ΕΕ και συγκεκριμένα με τη Γαλλία, την ισχυρότερη στρατιωτικά από όλες τις χώρες της, παρά με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσουν την ΕΕ μόνη απέναντι της Ρωσίας, γεγονός που αποδεικνύεται από την επικείμενη άφιξη 1000 περίπου στρατιωτικών οχημάτων παντός τύπου και 120 ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τελικό προορισμό την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρωτίστως και Βόρεια Μακεδονία δευτερευόντως, έχουν αποσταθεροποιητικές τάσεις
Ως γενική αποτίμηση κρατάμε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της δημιουργίας Ευρωστρατού αντί του ΝΑΤΟ, πράγμα όμως το οποίο δε διαφαίνεται να λαμβάνει τέτοια διάσταση, αφού εκτιμούμε ότι ο Ευρωστρατός θα είναι ένας άλλος στρατιωτικός βραχίονας ο οποίος θα ενυπάρχει τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της δημιουργίας του μαζί με το ΝΑΤΟ.