Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο σύντομα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως όργανο πολιτικής πίεσης στην Ευρώπη.
«Η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει το Nord Stream 2. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί αυτήν την κατάσταση ... είναι μέρος της πολιτικής πίεσης. Εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη για ρωσικό φυσικό αέριο και πιθανότατα θα χρειαστούμε περισσότερα από όσα ήταν στο συμβόλαιο », δήλωσε ο Μπόρελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais.
Ο Μπόρελ σημείωσε ακόμη ότι για την ΕΕ, το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου είναι γεωπολιτικής σημασίας και η ανάγκη της περιοχής για καύσιμα ενδέχεται να υπερβεί τις συμβατικές συμφωνίες.
Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπερνά τα 1.100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και η Μόσχα “κάνει παιχνίδι” αντιλαμβανόμενη την εξάρτηση...
Συγκεκριμένα η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση Νοεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία ανέρχεται σήμερα στα $ 1.123 ανά 1.000 κυβικά μέτρα
Αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως οι Βρύξέλλες θα αναγκαστούν να “βάλουν νερό στο κρασί” τους σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες κυρώσεις απέναντι την Ρωσία.
Ωστόσο σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανέωσε για ένα έτος, έως τις 16 Οκτωβρίου 2022, τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης και της χρήσης χημικών όπλων, αναφέρει δελτίο τύπου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες. Το σημαντικό είναι πως υπάρχουν επίσης Ρώσοι υπήκοοι στη λίστα, συγκεκριμένα ο Αλεξάντερ Πέτροφ και ο Ρουσλάν Μποσίροφ, τους οποίους οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλούν «πράκτορες της GRU».
"Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης και της χρήσης χημικών όπλων για ένα επιπλέον έτος, έως τις 16 Οκτωβρίου 2022. Το τρέχον καθεστώς κυρώσεων εισήχθη για πρώτη φορά το 2018 για να στοχεύσει άτομα και οντότητες άμεσα υπεύθυνες για την ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων, καθώς και για αυτά που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική υποστήριξη”, αναφέρεται στο έγγραφο.
Το φυσικό αέριο επομένως μπορεί να αποτελέσει ισχυρό “αντικλείδι” για την Μόσχα στην σχέση με την ΕΕ, αν και ακόμη οι δύο αντίπαλοι “τσεκάρονται” σαν την παροιμία “φοβάται ο Γιάννης τo θεριό και το θεριό το Γιάννη”....