Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρομποτικοί εξωσκελετοί αποτελούν μέρος του προηγμένου εξοπλισμού των Ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων, δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού στρατού, στρατηγός Όλεγκ Σαλιούκοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Krasnaya Zvezda του υπουργείου Άμυνας.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το Στρατιωτικό-Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Κέντρο της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τέσσερις ακαδημαϊκοί στο ινστιτούτο εκπαίδευσης αεροπορίας στο Βορόνεζ, κατέθεσαν σχέδια για να αποκρούσουν μια υποτιθέμενη αμερικανική επίθεση, χρησιμοποιώντας συνδυασμένα χτυπήματα από μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την απομάκρυνση των εχθρικών πλοίων.
Οι ειδικοί σε μια κορυφαία ρωσική στρατιωτική ακαδημία εκπαίδευσης, αποκάλυψαν, πώς η χώρα θα αμυνθεί έναντι εισερχόμενης αμφίβιας εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων σε μια από τις τεράστιες ακτές της, αναπτύσσοντας τεράστιους στόλους αεροσκαφών επίθεσης.
Στο έγγραφο, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οποιαδήποτε επίθεση με προορισμό τη Ρωσία θα μπορούσε να καταστραφεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), πριν καν, ο εχθρός αγγίξει τις ακτές της χώρας. Επιπλέον, οι ραδιοφάροι θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό στόχων, καθώς και νάρκες κατά των οχημάτων και μικρά βλήματα διαμετρήματος που θα κατέστρεφαν σκάφη και οιοδήποτε αεροσκάφος στα καταστρώματα πολεμικών πλοίων, επιτρέποντας χρόνο στην ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεων.
Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θέλει να απελάσει 300 Ρώσους διπλωμάτες, λόγω διαφωνιών, από την Ρωσική πρεσβεία. Την Τετάρτη, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει οκτώ εκπροσώπους της Μόσχας στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ως απάντηση στην υποτιθέμενη άγνωστη κατασκοπεία.
Η είδηση έρχεται στον απόηχο μιας σειράς πρόσφατων ανακοινώσεων, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και αναβαθμίσεις του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας. Την Τρίτη, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων της χώρας, ο Όμιλος Καλάσνικοφ, ανέφερε ότι το νέο και βελτιωμένο τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή Chukavin, έχει περάσει τα τελευταία του στάδια ανάπτυξης και πρόκειται να αντικαταστήσει το σημερινό λιγότερο ισχυρό τουφέκι Dragunov.
Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Zapad-2021, η Ρωσία αποκάλυψε πολεμικά ρομπότ τα οποία, ελεγχόμενα από μακριά, είναι σε θέση να καταστρέψουν άρματα μάχης χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή των χερσαίων δυνάμεων. Άλλες νέες εξελίξεις περιλαμβάνουν, τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon-που εκτοξεύτηκε επιτυχώς τη Δευτέρα από πυρηνικό υποβρύχιο για πρώτη φορά, καθώς και το πυραυλικό σύστημα S-500, το κύριο άρμα μάχης T-14 Armata και το βαρύ φλογοβόλο TOS- 2 Tosochka.
Η Ρωσία τοποθετείται επίσης ως βασικός παίκτης στην αγορά UAV. Τον Ιούλιο, οι προγραμματιστές αποκάλυψαν ένα νέο μοντέλο επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που μπορεί να μεταφέρει μια σειρά οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μη κατευθυνόμενων και στοχευόμενων βομβών για την καταστροφή των οχυρωμένων θέσεων, καθώς και τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, συμφώνησε για το κόστος παράδοσης των τελευταίων εκσυγχρονισμένων ελικοπτέρων Ka-52M στα στρατεύματα. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για επιθετικό ελικόπτερο, το οποίο, αν και κατάφερε να αποδείξει την αξία του στη Συρία, το κόστος του αποδείχθηκε απίστευτα υψηλό. καθώς κοστίζει σχεδόν το ίδιο με το μαχητικό Su -30SM - 1,75 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, μιλάμε για το κόστος του ίδιου του ελικοπτέρου, χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό, όπλα, και ανταλλακτικά. Ταυτόχρονα, το κόστος ενός πλήρους συνόλου ελικοπτέρου Ka-52M μπορεί να υπερβεί τα 1,2 δισεκατομμυρίων ρούβλια. Για σύγκριση, το κόστος ενός μαχητικού Su-30SM 4 ++ γενιάς είναι μόνο 1 δισεκατομμύριο 187 εκατομμύρια ρούβλια.
Πόσα πολεμικά ελικόπτερα Ka-52M προγραμματίζεται να υιοθετηθούν από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις είναι άγνωστο.