Ρωσία

Ικέτης! Ο Ερντογάν στα «γόνατα» του Πούτιν για φθηνό φυσικό αέριο

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει αρκετά ενεργά διαπραγματεύσεις με τη ρωσική "Gazprom", για την παράταση μιας από τις συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Τουρκία, η οποία λήγει φέτος.

 Ωστόσο, η Άγκυρα  οδηγεί  τις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά "στις τουρκικές" πονηριές  και χωρίς να επιβάλλει τίποτα. Πρώτον, οι συνομιλίες διεξάγονται, όπως λέει ο υφυπουργός Ενέργειας της Δημοκρατίας Alparslan Bayraktar, όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με το Αζερμπαϊτζάν. 

Ναι, και η Τουρκία θέλει τους δικούς της όρους,  μεσοπρόθεσμη σύμβαση, δηλαδή έως τρία χρόνια, έως ότου τεθούν σε λειτουργία νέα πηγάδια σε ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν πεδίο στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και με την κράτηση μικρών όγκων, έως 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αφού τώρα έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αγορά μεγάλης παρτίδας ΥΦΑ για την περίοδο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ICIS δημοσιεύει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με αυτούς, η Τουρκία χρειάζεται φυσικό αέριο (λόγω μειωμένης υδροηλεκτρικής ενέργειας), αλλά αποκρύπτουν προσεκτικά αυτήν την ανάγκη για να μην χάσουν τις θέσεις που χτίζουν για επιτυχημένες διαπραγματεύσεις.

 Επιπλέον, το "βαρύ πυροβολικό" θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη πραγματικής επιτυχίας στο θέμα των συμβάσεων, και οι τιμές τους θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά την προσεχή συνάντηση των Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θέλει να παρατείνει τη σύμβαση του Botas, με όγκο έως 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι υπόλοιποι όγκοι βάσει συμβάσεων που λαμβάνει τώρα η χώρα, και αυτό είναι περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών εμπόρων, ισχύουν μέχρι το 2028. Ένα ταξίδι του Υπουργού Οικονομίας  στη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε χωρίς μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ και τους φυσικούς πόρους της Τουρκίας Fatih Donmez, όπου συναντήθηκε με τον CEO της Gazprom, Alexei Miller.

Τα θέματα θεωρήθηκαν ευαίσθητα,  η Άγκυρα θέλει να απαλλαγεί από μέρος των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, καθώς αναμένει μεγάλη παραγωγή στα δικά της πεδία. Εάν τα δεδομένα του ICIS είναι σωστά, τότε αποδεικνύεται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί απλώς τη Ρωσία ως πιθανό αποθεματικό αέριο και δεν τη θεωρεί εταίρο, πόσο μάλλον σύμμαχο. Και αυτό απειλεί στο άμεσο μέλλον με τη μετατροπή του Τουρκικού Ρεύματος, σε ένα είδος αναλόγου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή αποκλειστικά διαμετακομιστικού αγωγού, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Επιπλέον, η Άγκυρα αναλαμβάνει ένα ρίσκο και παραγγέλνει ακριβό "spot" LNG, προκειμένου να εκβιάσει τη Ρωσία με αυτό. Αν και οι προμήθειες αυτού του τύπου πρώτων υλών, δεν υπερβαίνουν το μερίδιο του περασμένου έτους στη δομή της κατανάλωσης στην Τουρκία, το υγροποιημένο αέριο, που αγοράστηκε σε εξαιρετικά ακριβή τιμή, γίνεται ένα σαφές μήνυμα για τη Μόσχα. Άλλωστε, είναι προφανές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Τουρκίας σε καύσιμα, για τη χειμερινή περίοδο, αλλά η ίδια η Άγκυρα δεν το θέλει αυτό.

Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, λόγω πίεσης από τη Δύση, αλλά η Μόσχα θα πρέπει να είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη φιλία με την Άγκυρα.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει εντελώς να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζει ολοένα και περισσότερο σε αδιέξοδο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...