Σύμφωνα με πολωνικό ινστιτούτο, η ρωσική επιθετικότητα προκαλεί αυξανόμενες ανησυχίες στο Κίεβο εδώ και μεγάλο διάστημα στην περιοχή της Α.ουκρανίας, αλλά αυτό που είναι καταλυτικό στην προκειμένη περίπτωση , το οποίο θα προκαλούσε ακόμα και πιθανή πολεμική ρήξη σε σχέση με την Μόσχα, αφορά την αποτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, καθώς υπάρχουν φόβοι πολεμικής ενθάρρυνσης των Ρώσων.
“Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως τους για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Ουκρανία.
Τώρα η Ουάσινγκτον διαχειρίζεται την ήττα της στο Αφγανιστάν, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει τους εχθρούς της να κάνουν επιθετικά βήματα.
Μεταξύ αυτών των αντιπάλων, θα μπορούσε να είναι και η Ρωσία, επιρρεπής στην επιθετική πολιτική της στην Ουκρανία.
Καθώς τα σχέδια των ΗΠΑ κατέρρευσαν στο Αφγανιστάν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετέβη στη Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν πάει στην Ουκρανία.
Η σειρά και των δύο επισκέψεων έχει σημασία και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλό για τις αρχές στο Κίεβο.Φαίνεται ότι η Γερμανίδα ηγέτης θα μεταφέρει ένα τελεσίγραφο από το Κρεμλίνο στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Αυτό φαίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθώς στη συμφωνία της για το Nord Stream 2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ουκρανίας απέναντι στις αρνητικές συνέπειες του αγωγού.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα για το Κίεβο. Αυτό που θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι μια συμβιβαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Η όλη κατάσταση έχει ήδη βλάψει την εικόνα των ΗΠΑ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου, γεννώντας το ερώτημα εάν η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι ηγέτιδα χώρα και αξιόπιστη ως σύμμαχος. Αυτό είναι ένα πράγμα.
Το δεύτερο αφορά το έτερο ερώτημα το εάν η συγκλονιστική αποτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μπορεί να ενθαρρύνει τους εχθρούς της Ουάσινγκτον, να εξαπολύσουν επίθεση και να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ οπουδήποτε στον κόσμο, με πρώτη και καλύτερη στην περιοχή της Α. Ουκρανίας.
Η συγκατάθεση του Μπάιντεν για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 προκαλεί σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο ρωσικής επιθετικότητας, ενώ η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη περισσότερο σε αυτό.
Αυτό που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι πρόσφατες αναφορές από τον ΟΑΣΕ που αναφέρουν τι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές σε Ντονιένσκ και Λουγκάνσκ έχουν αναπτύξει άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης, παραβιάζοντας έτσι τους ισχύοντες κανόνες.
Μαχητές των ρωσόφωνων δυνάμεων περιόρισαν την ελευθερία κινήσεων στα σημεία ελέγχου των μελών της αποστολής του ΟΑΣΕ και αυτό μας λέει πολλά για αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα”, αναφέρει το πολωνικό ινστιτούτο.
Η Ουκρανία σαφώς και δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη της, χωρίς βοήθεια από άλλα κράτη, μια ρωσική επίθεση.
Το πιο επικίνδυνο όμως είναι οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ( μετά την εκ νέου άρνηση αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικής) ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, διότι θέλει να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο σενάριο όπως με το Αζερμπαϊτζάν. Αφού υπέταξε την στρατιωτική ηγεσία στο Μπακού, στη συνέχεια τοποθέτησε δικά του άτομα σε θέσεις-''κλειδιά''.
Ο Ερντογάν θέλει να το επαναλάβει το ίδιο στην Ουκρανία, ενώ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει Τατάρους και τζιχαντιστές στην Α. Ουκρανία.
Αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην Μόσχα να ασχολούνταν αποκλειστικά με την Άγκυρα, η οποία παρά τις “λυκοφιλίες” με τους Ρώσους υλοποιεί ξεκάθαρα την δική της ατζέντα παντού στον κόσμο, και αυτό δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην δύση.