Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Κόκκινος Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ''τρέλανε'' τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων στην Οδησσό

Πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης πλοίων του ΝΑΤΟ στην Οδησσό, μία άγνωστη χώρα ( Ρωσία ?) χρησιμοποίησε ισχυρά ηλεκτρονικά όπλα, εναντίον ΝΑΤΟικών πλοίων πλησίον της περιοχής της Κριμαίας. 

Είναι γνωστό, ότι τέτοιες επιθέσεις , μπορούν να πραγματοποιηθούν  μόνο αν κάποια χώρα έχει την δυνατότητα να παρέμβει ενάντια στον δορυφόρο του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) και, κατά πάσα πιθανότητα, έχει την δυνατότητα να προγραμματιστεί εκ των προτέρων.

Όπως προκύπτει, από τις πληροφορίες που παρέχονται από ρωσικές και ξένες πηγές, κατά τη διέλευση βρετανικών και ολλανδικών πολεμικών πλοίων κοντά στην ακτή της Κριμαίας, τα ραντάρ παρακολούθησης, δέχθηκαν  παρεμβολή με την χρήση  "spoofing", δηλαδή οι πραγματικές συντεταγμένες διέφεραν σημαντικά από αυτές που εμφανίζονταν, λόγω της παρεμβολής, καθώς αποδείχθηκε ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονταν έξω από τις ακτές της Κριμαίας και μάλιστα διέρχονταν από το Στενό του Κερτς.

Spoofing GPS

Αυτού του είδους η επίθεση επηρεάζει το δέκτη του GPS, καθώς, στέλνει ισχυρότερο δορυφορικό σήμα και έτσι αποδιοργανώνει την τελική κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται το σήμα να είναι τόσο κατάλληλο ώστε να επηρεάσει σωστά τη σχέση χρόνου και χώρου, όμως παρόμοιες επιθέσεις δεν έχουν εξακριβωθεί επίσημα ακόμα.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο ποια χώρα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά όπλα πολέμου, ωστόσο, προφανώς, η παρεμβολή πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε δορυφορικά συστήματα και μέσα, που επιτρέπουν την παρακολούθηση πλοίων.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού, συνεχίζουν να παρακολουθούν ενεργά τα πλοία του ΝΑΤΟ που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Για την Αμερική και το ΝΑΤΟ, το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε το 2014,όταν σύμφωνα με τον Λώρυ Μπακχάουτ, πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Πολέμου του Αμερικανικού στρατού και νυν ιδιωτικό σύμβουλο,  σε μία αναφορά του επεσήμανε ότι η Ρωσία διέθετε τα μέσα να μπλοκάρει πλήρως δίκτυα διοίκησης και ελέγχου, παρεμβάλλοντας τηλεπικοινωνίες, ραντάρ και GPS.

Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η Ρωσία, διέθετε εξειδικευμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τον Μπακχάουτ, ο Αμερικανικός στρατός δεν είχε αντίστοιχες τακτικές, τεχνικές, διαδικασίες και εκπαίδευση, και αυτά μπορούσε να τα αποκτήσει και να τα εξελίξει στην Ουκρανία.

Ο  Διοικητή της δύναμης, αντιστράτηγος Μπεν Χόντς,  το 2015 ανέφερε ότι το ένα τρίτο των Ουκρανικών θέσεων είχε βρεθεί κάτω από εχθρικά πυρά, υπό δυσμενέστατες συνθήκες.

Οι ΗΠΑ, δεν έχουν βρεθεί ποτέ υπό πυρά Ρωσικού πυροβολικού και ρουκετών, ενώ αγνοούν, την επιθετική χρήση ηλεκτρονικού πολέμου ως μέσο παρεμπόδισης ή συλλογής σημάτων.

Ο Αντιστράτηγος, ήθελε να διδαχθεί από τα παθήματα των Ουκρανών, να γνωρίσει όσα περισσότερα γινόταν πάνω στα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου των Ρώσων, τις δυνατότητες, την εμβέλεια και τον τρόπο χρήσης αυτών.

 Οι Ουκρανοί διοικητές, βρέθηκαν με τους άντρες του αντιστράτηγου παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες, πάνω στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

 Ο συνδυασμός Ρωσικού πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ηλεκτρονικού πολέμου, αποδείχθηκε φονικός στο πεδίο.

Οι ΗΠΑ τρομοκρατήθηκαν, στη σκέψη ότι η χρήση Η/Π εναντίον τους, θα καθιστούσε αναποτελεσματικό τον Αμερικανικό τρόπο μάχης: τρισδιάστατος ελιγμός σε μεγάλες αποστάσεις, με επίλεκτες επαγγελματικές δυνάμεις, με γιγάντια λογιστική υποστήριξη, υπό άμεση κλήση άμεσων και έμμεσων πυρών.

Ο αδύναμος κρίκος, στον φονικότατο τρόπο μάχης των ΗΠΑ, είναι οι τηλεπικοινωνίες.

Τα ίδια τα μέσα του εχθρού, είναι στάσιμα και δύσκολο να αποκαλυφθούν, ενώ δρουν, από την περίοδο της ειρήνης παθητικά, συλλέγοντας πληροφορίες όντας πρακτικά «αόρατα».

Αν και οι Αμερικανοί, έχουν εξαίρετες ικανότητες παρακολούθησης –ειδικά οι εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, όπως η NSA–, έχουν ελάχιστες ικανότητες παρεμβολής και αντι-παρεμβολής.

Η εκτέλεση της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης, ανατέθηκε στον συνταγματάρχη Τζέφρευ Τσέρτς, διευθυντή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) του Στρατού, που υπάγεται στο Γραφείο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τσέρτς, είναι ο πρώτος διευθυντής εξαρχής με ειδικότητα Η/Π, προερχόμενος από μια λαμπρή καριέρα στο πεδίο μαχών. Ήταν διοικητής των μονάδων Η/Π στο Ιράκ και διοικητής αντιμέτρων Η/Π στο Αφγανιστάν.

 Ο συνταγματάρχης  κατέληξε στην ανάπτυξη νέου δόγματος, γνωστού ως Integrated Electronic Warfare System.

Κύριο εργαλείο είναι ένα μέσο διαχείρισης (Electronic Warfare Planning and Management Tool – EWPMT), το οποίο επιτρέπει σε έναν αξιωματικό Η/Π να σχεδιάσει, συντονίσει, ενσωματώσει και ελέγξει δυναμικά όλες τις ενέργειες Η/Π της μονάδας του.

Μια συλλογή μέσων (Multi-Function Electronic Warfare), θα δρα με το μέσο διαχείρισης. Η διαχείριση των αισθητήρων και του εργαλείου διαχείρισης, θα γίνεται μέσα από λάπτοπ πεδίου μάχης, δίνοντας στον αξιωματικό Η/Π πλήρη εικόνα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω του.

 Τρίτο εργαλείο είναι το Defensive Electronic Attack (DEA). Το εργαλείο αυτό, βασίστηκε, σε έναν παρεμβολέα τηλεχειριζόμενων εκρηκτικών (IED), αλλά παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες και εμβέλεια.

 Τα τρία συστήματα θα έβγαιναν σε παραγωγή το Οικονομικό Έτος 2016, με είκοσι τουλάχιστον αισθητήρες σε στάδιο επιχειρησιακής δοκιμής, ενώ θα καταστούν επιχειρησιακά περί το 2022.

Μολαταύτα, οι Ρώσοι δεν σταματούν να παρουσιάζουν νέα μέσα: Τον Αύγουστο του 2016 και σε απόσταση 2,5 χλμ απο τα σύνορα, στην περιοχή κοντά στο Χάρκοβο, εμφάνισαν στο πεδίο ένα ακόμα σύστημα Η/Π.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν, άντρες της Συνοριακής Φρουράς, θορύβησαν τους Ουκρανούς και το ΝΑΤΟ.

Η έρευνα κατέδειξε, πως πρόκειται για το νέο σύστημα που μόλις μπήκε σε υπηρεσία, με την ονομασία Sintez. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί, για αναγνώριση στόχων σε αέρα, θάλασσα και ξηρά μέσω των σημάτων που εκπέμπουν.

Αναγνωρίζει τις εκπομπές του στόχου, τις καταγράφει σε κεντρικό σύστημα ανάλογα με την χρήση τους.

Τέλος, με τη μέθοδο μέτρησης τριγωνομέτρησης, καταγράφει απόσταση και πιθανή κίνηση του στόχου σε απόσταση 450 χιλιομέτρων. Το Sintez μπορεί να παρακολουθεί μέχρι και 200 στόχους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ