Επειδή πολύς λόγος γίνεται για επαναπροσέγγιση και σφιχταγκάλιασμα Τουρκίας και Ρωσίας, μετά την ιστορική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάϊντεν, παραθέτουμε τις απόψεις του Ρώσου βουλευτή Alexei Puskov, συνεργάτη του Πούτιν, αναφορικά με την πιθανή αντίδραση της Άγκυρας
Ο Πούσκοφ τονίζει ότι πολλοί από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία, έχουν αναγνωρίσει από καιρό το γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η άρνηση αποδοχής της, τιμωρείται ποινικά.
Ο Ρώσος βουλευτής ανέφερε το παράδειγμα του Γάλλου ηγέτη Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος κήρυξε την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
"Οι σχέσεις με τη Γαλλία, την Γερμανία και άλλες χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία είναι ελαφρώς τεταμένες, αλλά διατηρούνται. Η Τουρκία δεν αποχώρησε από το ΝΑΤΟ και δεν θα φύγει. Το ίδιο πιθανότατα θα ισχύει με την αντίδραση του Ερντογάν στην απόφαση του Μπάιντεν. Θα γίνεται λόγος για μια μεγάλη καταιγίδα, αλλά στην ουσία δεν θα γίνει τίποτε ουσιαστικό. Βέβαια η κίνηση Μπαϊντεν δεν συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ" είπε σε τηλεοπτικό κανάλι την Κυριακή 25 Απριλίου.
Οι προκάτοχοι του Μπάιντεν ως αρχηγός κράτους απέφυγαν τη χρήση του όρου. Την ίδια ημέρα που ο Μπάϊντεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία, το οποίο αντέδρασε έντονα.
Με τη σειρά τους οργανώσεις Αρμενίων ανά τον κόσμο εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Εκτίμησή μας είνα,ι ότι η Τουρκία από το ΝΑΤΟ δεν θα αποχωρήσει, γιατί εκτός των παραπάνω που ανέφερε ο Ρώσος βουλευτής, θα προσθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα αποστερούσε την ασπίδα προστασίας που απολαμβάνει η Τουρκία λόγω της συμμετοχής της στη Συμμαχία.
Μην ξεχνάμε ότι πλήν της Ελλάδας και Βουλγαρίας, η Τουρκία συνορεύει με χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως είναι το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες μαστίζονται από μακροχρόνιους πολέμους.
Εκτός των ανωτέρω τυχόν αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, θα είχε ως αποτέλεσμα τον ενταφιασμό των υπερφίαλων σχεδιασμών της σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο με την "Γαλάζια Πατρίδα" να πετιέται από τους ίδιους τους Τούρκους στον κάλαθο των αχρήστων.
Αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελε ο Ερντογάν να συμβεί, να παραιτηθεί δηλαδή οικειοθελώς από τα επεκτατικά του σχέδια.