Ο πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, Πλοίαρχος ε.α. του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Χάρι Τάμπακ, ανέφερε σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι, “η Ουκρανία θα είναι σε θέση να "επιστρέψει" στην Κριμαία. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει απλώς να περιμένει έως ότου «καταρρεύσει» η Ρωσία”.
"Η Κριμαία μπορεί είτε να γίνει ανεξάρτητο κράτος, φιλικό προς την Ουκρανία, είτε να επιστρέψει στην Ουκρανία", τονίζει ο ίδιος πεπεισμένος ότι δεν θα είναι δύσκολο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να καταλάβουν το Ντονέτσκ.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της εθνικής πολιτιστικής αυτονομίας της Κριμαίας με την επωνυμία "Paisiy Hilendarsky", Ivan Abazher, τονίζει από την πλευρά του την διαφορετική νοοτροπία των κατοίκων της Κριμαίας, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα υλικό ή γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
“Βασίζεται όμως στο πνεύμα, στην κατανόηση ότι η Κριμαία είναι μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και στρατιωτική σημασία για τη Ρωσία.
Επίσης η Δύση δεν κατανοεί ότι η Κριμαία έγινε θέμα για την Μόσχα, ως αποτέλεσμα της επιμονής του Κιέβου.
Ήταν ένα όνειρο να γίνει αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας. Εκμεταλλευόμενοι το πραξικόπημα στην Ουκρανία, οι κάτοικοι της Κριμαίας πραγματοποίησαν αυτό το όνειρο. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα που οι αντίπαλοί μας στην Δύση πρέπει να γνωρίζουν", είπε ο Abazher.
Σχολιάζοντας ο ίδιος τις κινήσεις από τη Δύση, σημείωσε ότι "εδώ και πολλά χρόνια το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, «υποτάσσοντας βήμα-βήμα κάθε χώρα στην περιοχή», πλησιάζοντας έτσι στα σύνορα της Ρωσίας, χωρίς να διεξαγάγει δημοψηφίσματα ή να ζητήσει τη γνώμη της πλειοψηφίας".
«Η Κριμαία δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια «δημοκρατία». Ήταν και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Επιπλέον, είμαι βέβαιος ότι σε δύο ή τρία χρόνια η Κριμαία θα γίνει το ασφαλέστερο και το πιο άνετο μέρος στον κόσμο», είπε ο ίδιος.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Κριμαίας Ερβίν Μουσάεφ, με τη σειρά του, υπενθύμισε ότι το 2014 πάνω από το 90% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "η Δύση θέλει να ωθήσει το Κίεβο να εξαπολύσει πόλεμο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεθαίνουν.", δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Μόσχα δημιούργησε την “λυκοφιλία” με την Άγκυρα με στόχο να ωθήσει τον Ερντογάν να αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ όσο γίνεται περισσότερο. Τώρα που αυτό δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί και η Τουρκία εκτελεί τα σχέδια της στην Κριμαία μαζί με την Δύση, η Ρωσία θα “κονταροχτυπηθεί” μαζί τους με πάρα πολύ άγριο τρόπο, προκαλώντας αντιδράσεις και στην ΕΕ που δεχθεί καίριο πλήγμα λόγω γειτνίασης.
Δηλώσεις Λαβρόφ:
''Πολλοί ρωτούν τι κάνει ο ρωσικός στρατός στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι απλή: Ζούμε εκεί, αυτή είναι η χώρα μας. Το ερώτημα είναι άλλο. Τι κάνουν τόσοι χιλιάδες Αμερικανοί στην Ουκρανία;''