Δεν “χαρίζουν σε κανένα” οι ρωσικές δυνάμεις, ειδικά σε Τούρκους σε ότι αφορά την Κριμαία, για την οποία θυμίζουμε ιστορικά, ότι η χερσόνησος αυτή ήταν η κύρια αφορμή ενός “άγριου” ρωσοτουρκικού πολέμου από την Τσαρίνα Αικατερίνη την Μεγάλη.
Οι ρωσικές παράκτιες δυνάμεις προχωρώντας σε επίδειξη δύναμης, υλοποίησαν “εικονική επίθεση σε τουρκικά πολεμικά πλοία που εμφανίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.
Έτσι η Μόσχα πήρε μία άτυπη εκδίκηση, καθώς πριν δύο ημέρες, τουρκικά F-16 περενόχλησαν ρωσικά μαχητικά στη Μ. Θάλασσα.
Οι Τουρκικές φρεγάτες που εμφανίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας “υπέστησαν εικονική επίθεση” τόσο από πολεμικά πλοία και υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού, όσο και από παράκτια πυραυλικά συστήματα που προστατεύουν τη χερσόνησο της Κριμαίας ταυτόχρονα, προκαλώντας πολλά προβλήματα στα τουρκικά πληρώματα.
“Στην πραγματικότητα, η ρωσική πλευρά επέδειξε μόνο μια πτυχή των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεών της, στις σαφώς επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε για την ''εικονική επίθεση'' στη Μαύρη Θάλασσα έξι υποβρύχια κλάσης Varshavyanka ταυτόχρονα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την απόσυρση έξι υποβρυχίων από την Aζοφική θάλασσα στην οποία βρισκόντουσαν πριν τα ρωσικά υποβρύχια.”
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιες ενέργειες από τη Ρωσία αποτελούν σαφή προειδοποίηση ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται οι ενέργειες της Άγκυρας κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, που δηλώνουν την πολεμική ετοιμότητα της χώρας τους κατά της Ρωσίας, στηρίζοντας την πλευρά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης επίθεσης στην Κριμαία.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως περιστατικό να έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ με την ονομασία “SeaShield 2021”, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και η Τουρκία, με φρεγάτες και υποβρύχια.
Είχαμε αναφέρει πριν μερικές ημέρες ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Τουρκία “για την τρέχουσα κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, ιδίως για την παράνομη στρατιωτικοποίηση εδαφών, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημογραφική κατάσταση”, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Vasyl Zvarych, μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 24 Μαρτίου.
Στην συνάντηση αυτή, Τούρκοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν όχι μόνο την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.
«Οι εκτιμήσεις μας για την ασφάλεια συμπίπτουν πραγματικά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως στρατηγικούς εταίρους, καθώς η ασφάλεια στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου είναι κοινή ευθύνη μας ως δύο μεγάλα θαλάσσια κράτη», σημείωσε ο Ζβάρυχ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην ''Πλατφόρμα της Κριμαίας'', συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας των τελικών εγγράφων της συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου, αλλά και στην προώθηση της πρωτοβουλίας για την παγίωση των διεθνών προσπαθειών για την ανακατάληψη της Κριμαίας.
Αυτές οι κινήσεις εξόργισαν το Κρεμλίνο, που έδωσε εντολή στην διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Νότια περιοχή να προβεί σε κινήσεις προειδοποιήσεως των νεο-οθωμανών Τούρκων.