Έτοιμοι για όλα είναι Ρώσοι, καθώς πριν λίγο έστειλαν τελεσίγραφο στο Κίεβο.
''Σε περίπτωση απόπειρας στρατιωτικής επίθεσης από την Ουκρανία στο Donbass, η Ρωσία θα αντιδράσει αστραπιαία.''
Αυτό δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής Αλέξανδρος Σλάντκοφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ότι υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
''Δεν χρειάζεται καν να προετοιμαστούμε, είμαστε πανέτοιμοι, μην κάνουν το λάθος οι Ουκρανοί.'' Νωρίτερα σήμερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο ανησυχεί σοβαρά για την κλιμάκωση στο Donbass.
Η Μόσχα αποφάσισε να κάνει την Κριμαία ''mega''-βάση
Μεγάλες μετακινήσεις έχουμε κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης στην Κριμαία από την Ρωσία, η οποία μετακινεί εκατοντάδες βαρέα όπλα ενώ μεταφέρει συνεχώς και ανθρώπινες ενισχύσεις βάσει σχεδίου.
Η χερσόνησος αυτή είναι μια από τις πιο καλά προστατευμένες περιοχές της Ρωσίας, αφού εκεί εδρεύουν ένα σώμα στρατού, αρκετές μοίρες αεροσκαφών, τα πιο σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (S-400), δεκάδες παράκτια πυραυλικά συστήματα (BASTION), μαζί με τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με πυραύλους Κρουζ Calibr.
Η νέα εξέλιξη για την Κριμαία όμως αφορά απόφαση του ρωσικού υπουργείου άμυνας, με την οποία μετατρέπεται επιδεικτικά η χερσόνησο αυτή σε ένα αβύθιστο «αεροπλανοφόρο» και μεγα-βάση, από την οποία θα μπορούν να εκτελούνται ταχύτατα πολεμικές αποστολές σε Καύκασο, Συρία, την γειτονική Ουκρανία και φυσικά στην Α.Μεσόγειο έως το Σουέζ.
Ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε για τις επερχόμενες αλλαγές στη δομή και των Ρώσων αλεξιπτωτιστών και των αερομεταφερόμενων δυνάμεων.
Στο νέο πλαίσιο της ανάπτυξης των μαχητικών δυνατοτήτων των δυνάμεων αυτών προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του τρίτου αερομεταφερόμενου συντάγματος της 76ης Μεραρχίας του Pskov στην Κριμαία έως το τέλος του έτους, μαζί με την αναδιοργάνωση της 56ης Ταξιαρχίας με την μετακίνηση του 56ου αερομεταφερόμενου τάγματος αλεξιπτωτιστών από το Βόλγκογκραντ στην Κριμαία, με μόνιμη βάση την Θεοδοσία.
Στην Θεοδοσία, θα ενισχυθεί το ήδη υπάρχον 171ο αερομεταφερόμενο σύνταγμα,που ανήκει στην 7η αερομεταφερόμενη Μεραρχία, η οποία συγκροτήθηκε το 2017.
Η μονάδα αυτή αποτελείται σε ποσοστό 70% από ΕΠΟΠ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Κριμαίας και θεωρείται ως η πλέον επίλεκτη δύναμη.
Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονης τεχνολογίας φορητά όπλα και είναι ικανή να εκτελεί αποστολές όχι μόνο στην χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και πέρα από τα σύνορά της.
Το 56ο αερομεταφερόμενο τάγμα μεταφέρθηκε και αυτό επίσης στην Κριμαία, αφού η χερσόνησος είναι μια πολύ ειδική περιοχή για την Μόσχα, που θέλει για τον λόγο αυτόν ισχυρές μονάδες ταχείας αντίδρασης.
“Η ρωσική δύναμη από την χερσόνησο αυτή έχει στόχο, την Ουκρανία, το προβληματικό Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Συρία, και την εχθρική Τουρκία, η οποία βρίσκεται πίσω από τους Τζιχαντιστές που πολεμούν εναντίον του στρατού του καθεστώτος Άσαντ”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κριμαία και ο Βόρειος Καύκασος βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας φρουράς.
Τα ίδια ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα έχουν ως περιοχή ευθύνης τις δύο προαναφερθείσες περιοχές, και περιλαμβάνουν μονάδες αρμάτων μάχης, ταξιαρχίες πυροβολικού, μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, μοίρες αεροσκαφών, μονάδες ορεινών και υποβρυχίων καταδρομών.
Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές είναι γνωστό στην Ρωσία ότι παραλαμβάνουν πρώτοι τα καλύτερα όπλα και εξοπλισμό.
Όλα λοιπόν, όπως δείχνει και η αναδιάταξη Ρώσων και Τούρκων, μας οδηγούν σε νέου τύπου μελλοντικές εξελίξεις από την Μαύρη θάλασσα έως το Σουέζ, με το τοπίο να μην ξεκάθαρο ακόμη.
Η επέκταση των Τούρκων σε συνδυασμό με την ρωσική διείσδυση σε Συρία, Λιβύη και Μεσόγειο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γαλλική δράση και τον άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισραήλ, ο οποίος πιθανόν να κληθεί να “απαντήσει” πολύ σύντομα σε νέες ακόμα πιο σημαντικές προκλήσεις λόγω των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων στην Μεσόγειο όπως για παράδειγμα ο αγωγός East Med.