Όλα τα έχει ετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια ο Τούρκος πρόεδρος, στην προσπάθειά του να πάρει χρήμα, εξουσία και στρατιωτική δύναμη από την Δύση, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την επικείμενη πιθανή σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με τον πλήρη ελέγχο όχι μόνο των Στενών του Βοσπόρου αλλά και των Δαρδανελλίων.
Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι μετά την εμφάνιση του γνωστού πλέον τουρκικού σχεδίου της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, ενδέχεται να προκύψει μια κατάσταση κατά την οποία η συνθήκη του Μοντρέ να μην ισχύει για πολλά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.
Ο κίνδυνος συνδέεται με το γεγονός ότι η συνθήκη του Μοντρέ αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στον Βόσπορο ως πλωτή οδό, μέσω της οποίας ρυθμίζεται η κίνηση των πλοίων.
Η Συνθήκη αυτή δεν αναφέρει τίποτα για την κίνηση μέσω πιθανών νέων πλωτών οδών.
Έτσι στην προσπάθεια ολοκληρωτικής ''ακύρωσης” της συνθήκης αυτής, η τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά το στενό των Δαρδανελλίων, (το πέρασμα του οποίου ρυθμίζεται επίσης από το Μοντρέ), ετοιμάζει την κατασκευή ενός νέου καναλιού μήκους μόλις 5 χλμ. κοντά στην Καλλίπολη (τουρκικά Gelibolu).
Δεδομένης της τουρκικής επέκτασης στην περιοχή, καθώς και της μη αποδοχής ως ρωσικής της Χερσονήσου της Κριμαίας, αυτό το σενάριο θα πυροδοτήσει τρομερές εξελίξεις, αναφέρουν ρωσικές πηγές.
Δημιουργώντας ουσιαστικά δύο Διώρυγες, μία που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο και μία που θα παρακάμπτει τα Δαρδανέλλια, ακυρώνεται η συνθήκη του Μοντρέ και την περιοχή την αναλαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ.
Έχοντας υπό την πλήρη εξουσία τους οι Τούρκοι στο Στενό αυτό θα μπορούν να “διαπραγματευτούν” με ΗΠΑ και Ρωσία, προς ...όφελος τους το οτιδήποτε.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία σήμερα ακολουθεί μια ενεργή νεο-οθωμανική πολιτική σε ολόκληρη τη μακροπεριφέρεια σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Όχι μόνο πολλοί στην Ρωσία, αλλά και πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ (Ελλάδα) την αντιπαθούν πάρα πολύ για αυτό ακριβώς το σχέδιο.
Η Άγκυρα χτίζει τη «υλικοτεχνική υπερδύναμη» της, σταδιακά γύρω από έναν συνασπισμό των Τουρκοφώνων χωρών στην Κεντρική Ασία.
Εκεί υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο έργο υπερεθνικής ολοκλήρωσης, μαζί με τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία σαφώς δεν θα εγκαταλείψει τη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, η οποία χρησιμεύει ως αποτρεπτικό μέσο κατά της Ρωσίας. Η Άγκυρα παίζει ταυτόχρονα με τη Δύση και με την Ανατολή. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι θα αναθεωρήσουν την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά μόνο υπέρ τους.
Γιατί όμως ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή της Γαλλίας στη Μαύρη Θάλασσα;
- Πρώτον, η Μόσχα θα αρνηθεί σαφώς να υπογράψει ένα έγγραφο που περιέχει τέτοιες διατάξεις.
- Δεύτερον, ούτε και η ίδια η Άγκυρα θέλει την υπερβολική στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην “αυλή της”.
Τότε γιατί θέλει να αλλάξει την Συνθήκη αυτή;
Η Άγκυρα θέλει χωρίς περιορισμούς την διέλευση από τα στενά μη πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων για να μετακινήσει τα δικά της πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα έχει ήδη κατασκευάσει το δικό της ελαφρύ αεροπλανοφόρο "Anadolu", το οποίο χαρακτηρίζεται επισήμως ως αποβατικό/ελικοπτεροφόρο, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ακόμη.
Δεν θέλει έτσι η Άγκυρα μόνο "αλισβερίσι" και χρήμα, αλλά και τεράστια γεωπολιτική και στρατιωτική εξουσία σε τρεις θάλασσες (Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο, Α.Μεσόγειο) μέχρι το Σουέζ. Ποια υπερδύναμη όμως θα το ανεχθεί όλο αυτό;