Η Μόσχα αποφάσισε να προκαλέσει την Ουάσιγκτον ξεκάθαρα στην Α.Μεσόγειο σε αντιστάθμισμα της παρουσίας πανίσχυρων νατοϊκών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην Μαύρη Θάλασσα, τα οποία συμμετέχουν σε μεγάλη άσκηση της συμμαχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά και εκτόξευση πυραύλων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα έξω από τις ακτές της Συρίας σε αρκετά μεγάλη απόσταση, το ρωσικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει βολές μεταξύ 01, 05, 06, 08, 13, 15, 20 και 22 Απριλίου 2021.
Πρόκειται σαφώς για μία κίνηση με τεράστιο νόημα που αφορά την τεράστια γεωπολιτική κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον σε όλα τα πεδία πλέον.
Την ίδια στιγμή ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don, παρακολουθεί την ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower που έχει ελλιμενιστεί στην Σούδα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην Συρία με εντολή επίσης της Μόσχας, ασκούν την ίδια περίοδο “σκληρό” ηλεκτρονικό πόλεμο στην ίδια περιοχή, με πρόσφατο το παράδειγμα ρωσικών παρεμβολών σε Βρετανικό μεταγωγικό αεροσκάφος A400M όταν αυτό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, έμφορτο με Βρετανούς κομάντος.
Το σχέδιο της Μόσχας είναι ότι, αν προκληθεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας και η Κριμαία σε ένα πραγματικά άσχημο σενάριο για τον πλανήτη, τότε θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα στην Α.Μεσόγειο όπου υπάρχουν δύο μεγάλες αμερικανικές βάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το European Council on Foreign Relations, έχει αναφέρει την άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η οποία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέχρι στιγμής, η Λιβύη υπήρξε περιφερειακό ζήτημα για τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η ρωσική στρατιωτική παρουσία μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις αμερικανικές βάσεις στη Σικελία αλλάζει εντελώς τη στρατηγική εξίσωση στη Μεσόγειο.
Η ρωσική βάση που ετοιμάζεται σε Αλ Τζούφρα, θα στοχοποιεί σίγουρα τις βάσεις του ΝΑΤΟ σε Σικελία αλλά και τη Σούδα (λόγω απόστασης) και αυτό είναι πραγματικό σενάριο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, σύμφωνα με ξένους ειδικούς.
Ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την κρίση στην χώρα αυτή για να εδραιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο (η οποία γειτονεύει με τη Λιβύη και έχει σημαντική επιρροή στην Κυρηναϊκή) με στόχο να καθιερώσει τη Ρωσία ως μεσογειακή δύναμη.
Η παρουσία ρωσικών αεροσκαφών στη βάση Al Jufra, στην κεντρική Λιβύη, συμβολίζει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν η Μόσχα διαθέτει την απαραίτητη οικονομική δύναμη για να αποκτήσει ενεργό στρατιωτικό ρόλο στη Μεσόγειο. Επιπλέον, μια άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα τραβήξει την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είπαμε ότι όταν “τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια” σύμφωνα με μια παλαιά διαχρονική παροιμία.