Ρωσία

Η Τουρκία δεν αποκλείει αγορά μαχητικού από τη Ρωσίας αν και ελπίζει στο TF-X

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να υπαινίσσονται το ενδιαφέρον τους για ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού Sukhoi Su-35 4 ++ και του Sukhoi Su-57 πέμπτης γενιάς, μετά την έξοδο της  Άγκυρας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin των ΗΠΑ, λόγω της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Η Τουρκία δεν απέκλεισε τη δυνατότητα αγοράς ρωσικών μαχητικών Su-35 και Su-57, αν και δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία του δικού της μαχητικού επόμενης γενιάς TF-X, ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ.

"Εάν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, εάν δεν υπάρχουν δυσκολίες με την εισαγωγή του στο σύστημά μας και την εκτόξευσή του, τότε μπορούμε σίγουρα να το αγοράσουμε από τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική», είπε ο Βάρανκ, μιλώντας στο Σπούτνικ Τουρκίας.

Το θέμα της πιθανής πώλησης Ρωσικών μαχητών στην Τουρκία ανακύπτει τακτικά στις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών, πρόσθεσε ο υπουργός.

"Φυσικά, δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας που σχετίζονται με το  μαχητικό της πέμπτης γενιάς. Αλλά αν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις ανάγκες και τους στόχους μας, η Τουρκία θα το αγοράσει", δήλωσε ο Varank.

Ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μια δεύτερη παρτίδα S-400 για την Τουρκία συνεχίζονται και ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την τεχνολογική συνεργασία και τη δυνατότητα μερικής τοπικής παραγωγής.

Για το θέμα αυτό τον Ιανουάριο, ένας αξιωματούχος του ομοσπονδιακού στρατιωτικού-τεχνικού παρατηρητηρίου της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για την πώληση μιας άλλης παρτίδας S-400 στην Τουρκία είχαν εισέλθει σε προχωρημένο στάδιο.

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές εάν η Μόσχα θα αποδεχτεί τα τουρκικά αιτήματα σχετικά με την κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας του προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, δεδομένης της συνεχούς συμμετοχής της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και των διαφορών σε ορισμένες περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της  κατοχής από την  Τουρκία τμήματος της Συρίας.

Ερωτηθείς για να σχολιάσει την απόφαση της Ουάσιγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, ο Varank είπε ότι η κίνηση οδήγησε στην Άγκυρα να κινητοποιήσει την εγχώρια στρατιωτική της βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των drone.

Επιπλέον, η Turkish Aerospace Industries συνεχίζει τη συνεργασία της με τα συστήματα BAE της Βρετανίας για την ανάπτυξη ενός έργου «National Combat Aircraft» επόμενης γενιάς, γνωστό και ως TF-X (Turkish Fighter - Experimental). Ο Varank αναφέρει ότι ο στόχος της χώρας είναι η επίτευξη 100% αυτάρκειας στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας  και εκτιμά ότι αυτή έχει αυξηθεί  ήδη από 20% σε 70%.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...