Ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο ρωσικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Ρωσία, φέρνοντας σενάρια αποχώρησης του Ρώσου προέδρου από τον προεδρικό θώκο, ενόψει πιθανών εξελίξεων με Τουρκία και ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νυν Ρώσος πρόεδρος έχει συνάψει φιλική σχέση με τον Ερντογάν, κάτι που δεν θα ισχύει με τον αντικαταστάτη του, που λέγεται ότι πιθανόν να είναι ο νυν ΥΠΑΜ Σ. Σοιγκού.
Το νομοσχέδιο απαλλάσσει όλους τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς της Ρωσίας από δικαστήρια για ποινικά ή διοικητικά αδικήματα μετά την έξοδο τους από το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με αυτό, οποιοσδήποτε πρώην Ρώσος αρχηγός κράτους, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του, δεν θα είναι απλώς απρόσβλητοι από κάθε ποινική δίωξη, αλλά δεν θα μπορούν να συλληφθούν, να φυλακιστούν, να εξεταστούν ή να ανακριθούν.
Ο νόμος θα προστατεύσει επίσης τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον μοναδικό πρώην πρόεδρο που είναι ακόμα ζωντανός.
Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα επεκτείνει την τρέχουσα προεδρική ασυλία πριν από την ανάληψη της εξουσίας του νέου προέδρου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για οτιδήποτε πριν από την πρώτη θητεία του το 2000.
Η νομική προστασία θα ισχύει επίσης για την περίοδο που διετέλεσε ο ίδιος πρωθυπουργός, δηλαδή μεταξύ του 2008 και 2012.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για πράξεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, αλλά και αδικήματα που διαπράχθηκαν εκτός αυτού του χρονικού πλαισίου.
Για ορισμένους, το νομοσχέδιο ερμηνεύεται ως σαφές σημάδι ότι ο Πούτιν προετοιμάζει το έδαφος να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου νωρίτερα, παρά την πρόσφατη συνταγματική τροποποίηση που του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, εάν κερδίσει βέβαια τις επερχόμενες εκλογές.
Ο νέος νόμος όμως εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα δίωξης για πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως προδοσία. Για να συμβεί αυτό, οι κατηγορίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τα Ανώτατα και Συνταγματικά Δικαστήρια της χώρας, προτού περάσουν από την Δούμα.
Το ανώτερο κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Ομοσπονδίας, θα ψηφίσει σε αυτήν την περίπτωση για την άρση της ασυλίας του προέδρου.
Τον περασμένο μήνα επίσης, ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο της Ρωσίας περιελάμβανε τη διάταξη που επιτρέπει στους πρώην προέδρους να γίνουν γερουσιαστές εφ’ όρου ζωής μετά τη θητεία τους.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε επίσης εικασίες ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου του κράτους, αλλά να παραμείνει ως εμπλεκόμενος στην πολιτική της χώρας.
Όπως και να έχει πάντως κάποιο "λάκκο" ετοιμάζει ο ίδιος σε κάποιον, ενώ οι κινήσεις του είναι μελετημένες και προγραμματισμένες ώστε να ελέγχει την Ρωσία ακόμη και από το παρασκήνιο.