Σε ένα έργο που θα αλλάξει μόνιμα τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή φαίνεται ότι προχωρά η Ρωσία, ετοιμάζοντας την κατασκευή της μεγάλης διώρυγας η οποία θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, παρακάμπτοντας το Βόσπορο και ακυρώνοντας τα σχέδια της Άγκυρας.
Πρόκειται σίγουρα για ένα σχέδιο που εφόσον γίνει πράξη θα αλλάξει τον πετρελαϊκό χάρτη και τις ισορροπίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα και η Τεχεράνη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να κατασκευάσουν ένα κανάλι διέλευσης πλοίων που θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο.
Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιντλίμπ έδειξαν το πόσο πολύ εξαρτάται η Ρωσία από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων.
Εάν η Μόσχα και η Άγκυρα δεν μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε συμβιβασμό, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη ρωσο-τουρκική σύγκρουση και να κλείσει τα Στενά της, αποκλείοντας το ρωσικό στρατιωτικό σώμα στη Συρία και μαζί με αυτό, τη δυνατότητα των δυνάμεων του Άσαντ να πολεμούν τις τουρκικές δυνάμεις.
Χωρίς πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό, η Μόσχα δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα στη Συρία. Επιπλέον, το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου θα έθετε τέλος στο εμπόριο πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τον Εύξεινο Πόντο, γεγονός που θα αποτελούσε μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την ήδη προβληματική ρωσική οικονομία.
Πώς μπορεί όμως η Ρωσία να μειώσει τουλάχιστον τους κινδύνους εάν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί τελείως;
“Πρέπει να «λύσουμε άμεσα το θέμα» με τα Τουρκικά Στενά, όχι όμως υλοποιώντας ριζοσπαστικές επιλογές, όπως η δημιουργία μιας «Βυζαντινής κοινοπολιτείας». Σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε μια καίρια λύση στο πρόβλημα μόλις ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφασίσει να αλλάξει το καθεστώς των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.
Σήμερα το καθεστώς των Στενών καθορίζεται από τη Σύμβαση του Μοντρέ, αλλά η Άγκυρα προτίθεται να κατασκευάσει ένα νέο κανάλι με το όνομα Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, μετά την υλοποίηση του οποίου θα έχουμε και την αναθεώρηση του διεθνούς καθεστώτος για τη χρήση των Στενών.
Γνωρίζοντας την αντίληψη του Ρετζέπ Ερντογάν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα θα γίνουν προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και σίγουρα εις βάρος των αντιπάλων τους, δηλαδή κυρίως της Ρωσίας.
Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές διαδρομές και πως θα δώσουμε μια εναλλακτική λύση;
Εκτός από τα Στενά του Σουέζ, το Βόσπορο, τα Δαρδανέλια και το κινεζικό νέο δρόμο του μεταξιού, υπάρχει ένας ακόμη πολλά υποσχόμενος διεθνής διάδρομος μεταφορών από την Ασία στη βορειοανατολική Ευρώπη.
Πρόκειται για μια “διαδρομή” μέσω του Ιράν και της Ρωσίας προς τη Βαλτική με την ονομασία διάδρομος «Βορράς - Νότος» συνολικού μήκους 7,2 χιλιάδων χιλιομέτρων”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.
Το έργο είναι πολύ ενδιαφέρον για όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Σήμερα, η Ινδία είναι ένας πραγματικός περιφερειακός ανταγωνιστής της Κίνας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της επιδημίας κορωνοϊού.
Το Ιράν, που υποφέρει από δυτικές κυρώσεις, και θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη γεωπολιτική του θέση. Έχει πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό, στην Κασπία Θάλασσα και στα Στενά του Ορμούζ. Η Τεχεράνη έχει ήδη πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις στην ανάπτυξη της υποδομής των μεταφορών της για το μέλλον.
“Η Ρωσία σχεδιάζει να κερδίσει πολλά. Στην Κασπία, έχουμε δύο κατάλληλα λιμάνια, αλλά αυτά απαιτούν επενδύσεις για την επέκταση της χωρητικότητας τους.
Τα πλοία της κατηγορίας θάλασσας-ποταμού θα μπορούσαν να διέλθουν από το εσωτερικό δίκτυο ποταμών προς το ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, γεγονός που θα εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος και χρόνους παράδοσης.
Εκτιμάται ότι η διαδρομή Βορρά-Νότου θα είναι σε θέση να αναλάβει μέχρι το 20% του φορτίου που τώρα διέρχεται από τον Βόσπορο.
Είναι σαφές ότι αυτό το έργο δεν θα αντικαταστήσει πλήρως το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια από οικονομικής άποψης, αλλά ο βαθμός εξάρτησης από την Άγκυρα θα μειωθεί.
Επιπλέον, θα αυξηθεί η δυνατότητα αδιάλειπτης προμήθειας του ρωσικού στρατιωτικού σώματος στη Συρία. Μεταξύ των εμποδίων στην υλοποίηση του σχεδίου, μπορούν να αναφερθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμποδίσουν την βελτίωση του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού”, καταλήγει ο ίδιος.
Η πανδημία και ασταθής οικονομική κατάσταση στον πλανήτη, για άλλους είναι όλεθρος και καταστροφή, αλλά για άλλους είναι τρομερές ευκαιρίες, μία από αυτές τις χώρες είναι η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να ελέγξει την Ασία και το Βόρειο πέρασμα σε αγαστή συνεργασία με την Κίνα έναντι των σχεδίων των ΗΠΑ.