Ρωσία

Θυελλώδεις άνεμοι στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ και το "Casus Belli" γεμάτο οργή της Μόσχας

Άνεμοι θυελλώδεις πνέουν στην πάλαι ποτέ συνεργασία  Ελλάδος και Ρωσίας με αφορμή την στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Κριμαίας και άλλων ζητημάτων μετά από απαίτηση της δύσης.   

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών επιδεινώθηκαν μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία το 2014. Η Ελλάδα τηρούσε μέχρι κάποιο διάστημα ....φιλική στάση.

Μετά το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ όμως όλα άλλαξαν ολοκληρωτικά και «κόπηκε» κάθε δεσμός με την Μόσχα, η οποία φέρεται να είναι άκρως δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι βέβαια με τους Έλληνες .

Η χώρα μας μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ανταποκρίθηκαν στην πολιτική της ένωσης και επέβαλλαν πολλούς γύρους αντι-ρωσικών κυρώσεων, αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων , κατατάσσοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους «εχθρούς» εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική επαρχία .

Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζεται ο  επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός ενέργειας, ο οποίος δήλωσε στο Διεθνές Φόρουμ «των Φίλων της Κριμαίας» ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα που θα διαθέτει ανανεωμένη στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι μετά το σημερινό συνέδριο, όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, θα υπάρξει αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ.Λαφαζάνης δηλώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανανεωμένες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κριμαία, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική της υγεία.

«Η Ελλάδα δεν αποκομίζει κανένα όφελος από τον Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία και την Κριμαία. Η χώρα μου διέρχεται μια δύσκολη περίοδο κρίσης, οπότε χρειάζεται εξωτερική πολιτική στήριξη», ανέφερε ο Λαφαζάνης.

Και νέο Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ρωσίας - Τι έγινε

Λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψη τους.

Ο λόγος; Ανάμεσα στα πρόσωπα της ρωσικής αντιπροσωπείας που είχαν δηλωθεί, υπήρχαν και τέσσερις αξιωματούχοι της Κριμαίας. Άμεσα το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε να αντικατασταθούν τα τέσσερα αυτά πρόσωπα από κάποια αλλά, καθώς ΕΕ και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά της Ουκρανίας.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν ξεκάθαρη: «Για εμάς η Κριμαία είναι ό,τι και η Μόσχα. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.»

Η ελληνική πλευρά φέρεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να έθεσε βέτο στην παρουσία εκπροσώπων από την Κριμαία στη ρωσική αντιπροσωπεία αναφέρει δημοσίευμα.

Από την άλλη, η ρωσική πλευρά επέμεινε ότι ως οικοδεσπότης δεν μπορεί να δέχεται συστάσεις των φιλοξενουμένων για το ποιοι θα παρευρίσκονται ή όχι στην δική της αντιπροσωπεία και η ελληνική προτίμησε να ακυρώσει το ταξίδι.

Το γελοίο της ιστορίας είναι ότι ένας από τους πιο γνωστούς "ελληνιστές" του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Γκεόργκι Μουράντοφ, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας με την Ελλάδα είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και αντιπρόσωπός της στον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη βρει το κουράγιο να ασκήσει βέτο έστω γι' αυτόν και μόνον και να τον εξαιρέσει από τη μαύρη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Είναι εξαιρετικά περίεργο που τελικά δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν συμβιβασμό με τη ρωσική πλευρά για το θέμα και επιλέξαμε την ακύρωση.

Μοιάζει το "ξεπούλημα" στην εξωτερική μας πολιτική να μην έχει πια φρένο...

Σημειωτέον ότι η Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας είναι πια ένα από τα λίγα πράγματα, που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία, συνεδριάζει μια φορά το χρόνο και ασχολείται με εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, το μόνο, που επιτρέπουν πρακτικά να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών οι σύμμαχοι και δανειστές μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "αναβολή" πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα συνεδριάσει εφέτος η Επιτροπή, αφού πλέον έρχονται γιορτές.

Να χαιρόμαστε την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική. Πάλι όλα χάρμα τα κάναμε... Αν μάλιστα περιμένετε να μάθετε τέτοια νέα ή έστω κάτι σχετικό από το εθνικό μας Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είστε μακριά νυχτωμένοι... Εκεί μόνο ανακοινώσεις για το πόσο τέλεια πάνε όλα παντού...

Επίσης τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά και η επίσκεψη, που είχε ζητήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και η συνάντησή του με τον Ρώσο ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η προετοιμασία της συνάντησης είχε ήδη ξεκινήσει αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πιθανότερο είναι να μην πραγματοποιηθεί.

Τονίζουμε όμως ότι και ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας. Απ' ότι όμως φαίνεται εκεί υπάρχουν χοντρές μπίζνες (S-400), πυρηνικά εργοστάσια κά, και όλα ξεχνιούνται προς το παρόν όμως. 

Όσο για το διεθνές διήμερο φόρουμ των Φίλων της Κριμαίας ξεκίνησε στην πόλη της Γιάλτας. Το ετήσιο συνέδριο με τίτλο "Κριμαία στο διεθνές πλαίσιο" συγκεντρώνει περίπου 90 συμμετέχοντες από σχεδόν 30 χώρες.

Τον Οκτώβριο, η διοίκηση της Κριμαίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός διεθνούς σωματείου που ονομάζεται "Φίλοι της Κριμαίας" κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

"Η Ελλάδα ανήκει εις την δύση" είχε δηλώσει κάποτε ο κ. Καραμανλής πράγμα που φυσικά δεν ισχύει διότι η χώρα αυτή πρωτίστως ανήκει στους Έλληνες , ενώ πάντοτε πατούσε και στις δυο πλευρές ( Ανατολή-Δύση)  λόγω θέσης, ιστορίας, κουλτούρας και πολιτισμού. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε ποτέ όλοι οι σημερινοί Έλληνες πολιτικοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί οι Ρώσοι θυμήθηκαν τώρα τις προφητείες του Αγίου Παϊσίου για την Πόλη; Αναρωτιούνται για το τι πραγματικά έρχεται το επόμενο διάστημα

“Σήμερα ένα τέτοιο σενάριο επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας μοιάζει απίθανο, ωστόσο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι...