Ρωσία

Οργή Β.Πούτιν κατά Τ.Ερντογάν: «Αναθεώρησε τώρα για την Κριμαία αλλιώς ξέχνα τους S-400 και τη στήριξη της Ρωσίας»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρήσει πάραυτα τις απόψεις του για την Κριμαία (είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της στην Ρωσία), γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ξεχάσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και τη στήριξη της Μόσχας στην περιοχή, σε μία περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον είναι τεταμένες.

Γενικώς, ο Ρώσος πρόεδρος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή τον τρόπο που κινείται ο Ερντογάν, αλλά κυρίως την κόντρα που αναπτύσσεται μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τις θεωρήσεις βίζας. Σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της ρωσικής εφημερίδας Korkusuz επισημαίνεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρακολουθεί στενά την κρίση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ για τις θεωρήσεις.

Η εφημερίδα επικαλείται σύμβουλο του Πούτιν, ο οποίος δεν κατονομάζεται για να επισημάνει πώς ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος καθώς δυσκολεύεται να προβλέψει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας. Τονίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με ρωσικές πηγές Πούτιν παρακολούθησε με προσοχή τα ταξίδια του Ερντογάν τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Σερβία ενώ λέγεται πώς μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρακολούθησαν ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου Τούρκου προέδρου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πώς ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας απογοητεύθηκε ιδιαίτερα όταν ο Ερντογάν δήλωσε «είμαστε ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας». Σημειώνεται μάλιστα ότι μετά από 15 λεπτά ο Λαβρόφ κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να μεταφέρει τις ανησυχίες του Ρώσου προέδρου. 

Αναφέρεται μάλιστα πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετέφερε δύο μηνύματα του Β. Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο ήταν πώς θα ήθελε να γνωρίζει τις θέσεις του Τούρκου προέδρου όσον αφορά στην Κριμαία και το δεύτερο ήταν ακόμη πιο σαφές, πώς η πώληση των S-400 αναστέλλεται μέχρι να λάβουν μία λογική και πειστική εξήγηση.

Αυτό που προκύπτει λοιπόν είναι πώς κανείς δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. Ούτε καν η Ρωσία. Ακόμη και το Ιράκ με το οποία υποτίθεται πώς υπάρχει συμμαχία κατά των Κούρδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Cumhuriyet» Τουρκία και Ιράκ απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στην εύρεση ενός κοινού σχεδίου κατά της ανεξαρτησίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η Τουρκία και το Ιράκ απέτυχαν να φθάσουν σε συμβιβασμό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γ. Γιαλτσίν στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα το ταξίδι του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Ιράκ να ακυρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι Τουρκία και Ιράκ δεν «θα τα χαλάσουν», καθώς μία αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών αναμένεται να επισκεφθεί την Βαγδάτη την εβδομάδα αυτή ή ο Ιρακινός πρωθυπουργούς Αντάντι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Σημειώνεται δε πώς οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ σχετίζονται με τη στρατιωτική βάση στην Bashiqa, ενώ υπογραμμίζεται ότι πριν την επίσκεψη Γιλντιρίμ, η Βαγδάτη απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της περί απόσυρσης των στρατευμάτων της από την βάση. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Τουρκία αρνείται να αποσυρθεί από τη βάση και αναφέρει ότι τώρα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ