Η Μόσχα προέβη σε δύο κινήσεις που δεν άπτονται του πεδίου μιας προγραμματισμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά το ξεπερνούν κατά πολύ στοχεύοντας ίσως πολλές χιλιάδες μίλια μακριά και συγκεκριμένα στην Βενεζουέλα, στην οποία ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν να περικυκλώνουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και δυνάμεις.
Μετά από προεδρική εντολή ‘‘Πούτιν‘ ως ανώτατος διοικητής ειδικά των πυραυλικών δυνάμεων , το σύνταγμα κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Topol της μονάδας Bologovsky, έβγαλε στα δάση και στους παρακείμενους δρόμους όλες τις κινητές συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει , ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικό άρθρο .
https://youtu.be/t9_-rneUjmQ
Το ρωσικό γενικό επιτελείο διευκρινίζει ότι, το Σύνταγμα βαλλιστικών πυραύλων Topol θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση εναέριων και χερσαίων «εχθρικών δυνάμεων», με σενάρια αντιμετώπισης δολιοφθοράς, και απόκρουσης αναγνωριστικών ομάδων, καθώς και ομάδων επιβίωσης σε πολεμικές αποστολές κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεξαγωγή εχθροπραξιών τη νύχτα.
Επίσης , το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι έχει τεθεί εδώ και λίγο διάστημα σε ισχύ και το σύστημα «Периметр»( Περίμετρος ελληνιστί). «Το σύστημα αυτό είναι σε υπηρεσία από το 2011», δήλωσε ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, Αντιστράτηγος Σ. Καρακάεφ.
«Δεν μιλάμε ότι οι ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή, διότι αυτές είναι πάντοτε σε κατάσταση μερικού συναγερμού, και υψηλής ετοιμότητας», τόνισε ο ίδιος .
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που φέρονται επί ειδικών οχημάτων κινούνται συνεχώς στην ρωσική επικράτεια , και είναι πάντοτε σε διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας.
‘‘Υπάρχει όμως η δυνατότητα της άμεσης ενεργοποίησης τους με χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου μετά όμως από Προεδρική εντολή», δήλωσε ανώτατος Ρώσος αξιωματικός.
Ανώτατοι αξιωματικοί δήλωσαν ότι, το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας περιλαμβάνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων «μόνον ως απάντηση ή σε περίπτωση μη πυρηνικής επίθεσης που απειλεί όμως την ύπαρξη της χώρας». Αλλά όλα αυτά αποτελούν σαφώς Προεδρική απόφαση σε συνεργασία με την Δούμα.
«Στόχοι μέχρι τώρα των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων είναι οι βάσεις της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ που θα αναπτύσσονταν στην Πολωνία και την Ρουμανία, και εμπίπτουν σαφώς στον κατάλογο των άμεσων προτεραιοτήτων», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Pravda.ru το μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, και πρόεδρος της στρατιωτικής Βιομηχανική Επιτροπής Viktor urakho
Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε μια βιντεοσκοπημένη επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου "Calibr" από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Severodvinsk στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο χώρο πυραυλικών δοκιμών Chizh στην περιοχή Arkhangelsk. Η απόσταση από το στόχο ήταν περίπου 600 χιλιόμετρα.
https://youtu.be/IX2rp72wvVk?t=3
Οι πυραύλοι Calibr αναπτύχθηκαν αρχικά για τον εξοπλισμό των νεότερων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων του σχεδίου 885 Yasen. Στη συνέχεια άρχισαν να εξοπλίζουν τόσο τα υποβρύχια σχεδίου 636, όσο και πολεμικά πλοία επιφανείας . Το φονικό εύρος του πυραύλους Cruise "Calibr" είναι περίπου 2500 χιλιόμετρα.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κρίση στη Βενεζουέλα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά χωρίς….‘‘εξωτερική παρέμβαση‘‘.
Η δήλωση του Λαβρόφ έρχεται μετά τις απειλές Τραμπ σχετικά με τη Βενεζουέλα, οι οποίες προκάλεσαν τον Πρόεδρό της Ν. Μαδούρο να ζητήσει γενική στρατιωτική άσκηση.
"Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη θέση μας σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στη Βολιβία.
«Είμαστε ενωμένοι στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες διαφορές στη χώρα με ένα ειρηνικό μέσο, χωρίς καμία πίεση. Είναι απαράδεκτο να ξεκινήσει μια στρατιωτική παρέμβαση για την επίλυση των εσωτερικών υποθέσεων αυτής της χώρας‘‘, δήλωσε ο ίδιος.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Topol και οι εκτοξεύσεις πυραύλων Calibr από πυρηνοκίνητα υποβρύχια …προφανώς κινούνται στην ίδια λογική που αφορά το ξεκαθάρισμα από την Μόσχα των προθέσεων της σχετικά με την απαγόρευση αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην Βενεζουέλα …ή όχι ;
Η επίδειξη ισχύος από μια υπερδύναμη του μεγέθους της ρωσικής ομοσπονδίας , σε αυτή ακριβώς την λογική υπακούει και αφορά ολόκληρο το πλέγμα των στρατηγικών κινήσεων των ΗΠΑ σε όλο το κόσμο.