Τουρκία και Πακιστάν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συμφωνίες συνεργασίας στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με 24 διμερείς συμφωνίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεών τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τη σημασία των διμερών και περιφερειακών διαβουλεύσεων με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
"Στο τραπέζι" Πακιστάν-Τουρκίας Κασμίρ και κατεχόμενα στην Κύπρο
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να αλληλοϋποστηρίζονται σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Ο Πρωθυπουργός Σαρίφ εξέφρασε την εκτίμησή του για την ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας προς τον λαό του Κασμίρ και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Πακιστάν να συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα της Βόρειας Κύπρου.
Περιέγραψε την τρομοκρατία ως κοινό πρόβλημα και για τις δύο χώρες και κάλεσε το γειτονικό Αφγανιστάν να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αντί για τη διάδοσή της.
Ο Σαρίφ ανέφερε περαιτέρω ότι έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία στους τομείς της άμυνας, του στρατού, της οικονομίας, των μέσων ενημέρωσης και του τουρισμού και ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο να εφαρμόσει αυτές τις συμφωνίες.
PKK-Ισραήλ-Παλαιστινιακό τέθηκαν "επί τάπητος"
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, αναγνώρισε την υποστήριξη του Πακιστάν προς την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως το PKK, το ISIS και το FETO, και τόνισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στη Γάζα και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Ο Ερντογάν τόνισε επίσης τις κοινές προσπάθειες που γίνονται σε πολυμερή φόρουμ για την Παλαιστίνη και δήλωσε ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να ενισχύονται.
Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις άνευ προηγουμένου θύματα και εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων λόγω της ισραηλινής επιθετικότητας, χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μόνιμη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών υπογράμμισε τη σημασία των συντονισμένων ανθρωπιστικών προσπαθειών, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχείς επιχειρήσεις της UNRWA, την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων και τις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Οι ηγέτες επανέλαβαν επίσης την ισχυρή τους στάση ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποικισμών και τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων.
Εμπόριο-επενδύσεις- αμυντική συνεργασία
Το Πακιστάν και η Τουρκία επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού προφίλ μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου Jam Kamal Khan και του Τούρκου υπουργού Εμπορίου καθηγητή Omer Bolat.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από πνεύμα αδελφοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία σε πολλούς τομείς.
Ο υπουργός Εμπορίου Jam Kamal Khan καλωσόρισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία, τονίζοντας ότι το Πακιστάν είναι το «δεύτερο σπίτι» της Τουρκίας.
Τόνισε τη σημασία της εξερεύνησης νέων οικονομικών ευκαιριών και ευχαρίστησε τον υπουργό Μπολάτ για την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» και για τις δύο χώρες.
Σε απάντηση, ο υπουργός Μπολάτ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή, αποκαλώντας το Ισλαμαμπάντ «η πόλη του Ισλάμ».
Τόνισε τη στενή σχέση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, την οποία πιστώνει για την ενίσχυση των βαθύτερων δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη ανανέωσης της Προτιμησιακής Εμπορικής Συμφωνίας (PTA) για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων και την απελευθέρωση του πλήρους εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών.
Εξέτασαν επίσης τη δυνατότητα αναβίωσης και ενίσχυσης της Προτιμησιακής Εμπορικής Συμφωνίας D8 για την τόνωση του εμπορίου μεταξύ των χωρών μελών. Ο υπουργός Μπολάτ αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι επενδυτές στο Πακιστάν, αλλά διαβεβαίωσε ότι σχεδόν όλοι τους ήταν πρόθυμοι να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους.
Ο υπουργός Jam Kamal Khan επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Πακιστάν να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών λειτουργιών και τη βελτίωση της ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τόνισε τον ρόλο του Ειδικού Συμβουλίου Διευκόλυνσης Επενδύσεων (SIFC) στη διασφάλιση ομαλής επενδυτικής διαδικασίας για τις τουρκικές εταιρείες.
Ο υπουργός Khan εξέφρασε την εκτίμησή του για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει οι τουρκικές εταιρείες στην οικονομία του Πακιστάν, αναφέροντας τις επενδύσεις τους σε υποδομές, μεταποίηση, ενέργεια, μεταφορές και δημοτικές υπηρεσίες ως παραδείγματα αυξανόμενης οικονομικής συνεργασίας.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην αμυντική συνεργασία, όπου ο υπουργός Μπολάτ αποκάλυψε ότι η Μαλαισία και η Ινδονησία είχαν κάνει μεγάλες παραγγελίες για τουρκικό αμυντικό εξοπλισμό.
Εμμονή Ερντογάν για τεχνογνωσία ανάπτυξης πυρηνικών όπλων
Επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τουρκίας να συνεργαστεί στενά με το Πακιστάν σε αμυντικά έργα, ιδιαίτερα στην κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας.
Το ερώτημα είναι ποιά μεταφορά τεχνολογίας θέλει η Τουρκία από το Πακιστάν, την στιγμή που η τουρκική αμυντική βιομηχανία κατασκευάζει drones-πολεμικά πλοία , πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη , ελικόπτερα και άρματα μάχης-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ;
Η απάντηση είναι μια.
Ο Ερντογάν θέλει να αποκτήσει από το Πακιστάν την τεχνογνωσία ανάπτυξης πυρηνικών όπλων (ΠΟ).
ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθούν και να αποτρέψουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τον Ερντογάν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αντιλαμβανόμαστε ότι η Μ. Ανατολή-τα Βαλκάνια-Ελλάδα και Κύπρος θα μπούν σίγουρα σε πολεμικές περιπέτειες με την Τουρκία, η οποία θα είναι αδύνατον να τιθασευθεί.