Παγκοσμιοποίηση

Τι ψήφισαν ακριβώς στον ΟΗΕ πριν μερικές ημέρες; Το σύμφωνο για το μέλλον και η παγκόσμια διακυβέρνηση στον πλανήτη που έρχεται

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν πριν μερικές ημέρες το αποκαλούμενο Σύμφωνο για το Μέλλον, παρά την αντίρρηση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Νικαράγουα, της Βόρειας Κορέας, της Συρίας, του Σουδάν και του Ιράν που το  καταψήφισαν.

Σύμφωνα με το ITAR TASS, τα  μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν το βασικό έγγραφο της Συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο για το Μέλλον, παρά τις αντιρρήσεις από μια σειρά χωρών.

Η ρωσική πλευρά πήρε τον λόγο στην αρχή της συνόδου για να δηλώσει ότι ορισμένες αντιπροσωπείες δεν υποστήριξαν το κείμενο που είχε υποβληθεί, διότι εμπεριείχε παραβιάσεις της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τεχνικά, δεν έχουμε τίποτα να υιοθετήσουμε σήμερα και αυτό δεν φταίει ο σημερινός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και η ομάδα του. Κληρονόμησαν αυτό το πρόβλημα από τους προκατόχους τους και ειλικρινά προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά τους έλειψε ο χρόνος", είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

«Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε και να προωθήσετε το κείμενο χωρίς συναίνεση, θα θέλαμε να κάνουμε μια τροποποίηση στο Σύμφωνο για το Μέλλον εκ μέρους πολλών κρατών, δηλαδή της Λευκορωσίας, της Νικαράγουας και της Ρωσίας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η τροπολογία βασίζεται στην αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Η Γενική Συνέλευση έθεσε προς ψήφιση το θέμα της απόρριψης της τροπολογίας.

"Η Ρωσία αποστασιοποιείται από τη συναίνεση για το Σύμφωνο για το Μέλλον και το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο’, τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι αυτό αφορούσε ιδιαίτερα τις διατάξεις για τον αφοπλισμό, τα θέματα συμμετοχής μη κυβερνητικών οργανώσεων στις δραστηριότητες του Γραφείου του Ανωτάτου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τι αφορά το σύμφωνο για το μέλλον τελικά

Η διεθνής κοινότητα στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος στη Νέα Υόρκη την Κυριακή υιοθέτησε ένα «Σύμφωνο για το Μέλλον» με στόχο την αντιμετώπιση των σαρωτικών προκλήσεων του 21ου αιώνα, παρά τις ρωσικές προσπάθειες να εκτροχιάσει τη συμφωνία, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.

"Το Σύμφωνο για το Μέλλον εγκρίθηκε από τις χώρες μέλη με συναίνεση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η υιοθέτηση θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για το κοινό μας μέλλον", ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός του ΟΗΕ στο X.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι υπολογίζει στο εγκριθέν σύμφωνο, το οποίο είχε διαπραγματευτεί η Γερμανία και η Ναμίμπια εδώ και πολλούς μήνες, για να δημιουργήσει νέα εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το Σύμφωνο για το Μέλλον;

Στην εγκριθείσα εκδοχή του συμφώνου, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το πολυμερές σύστημα για να «συμβαδίσουν με έναν κόσμο που αλλάζει» και να «προστατέψουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών» που αντιμετωπίζουν «επίμονη κρίση».

Το σύμφωνο περιγράφει 56 «δράσεις», συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για πολυμέρεια, την τήρηση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη διατήρηση της ειρήνης. Αυτό το σύμφωνο περιλαμβάνει διακηρύξεις προθέσεων για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλεί για προσαρμογή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος υπέρ του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου.

Ζητεί επίσης για ανανεωμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του αφοπλισμού και την καθοδήγηση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το σύμφωνο υπόσχεται να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη της Ατζέντας Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030, για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030, την εντατικοποίηση της καταπολέμησης της πείνας και στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής Francis Boyle σχετικά με το "Σύμφωνο για το μέλλον"

Υπήρξε μια ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 143-7-15 με τη Ρωσία, τη Νικαράγουα, τη Συρία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και τη Λευκορωσία να ψηφίζουν κατά, ενώ  η Κίνα και η Κούβα ήταν μεταξύ των 15 αποχών.  

"Αυτό το Σύμφωνο για το Μέλλον θα συναφθεί από αρχηγούς κρατών και αρχηγούς κυβερνήσεων, οι οποίοι κατά τεκμήριο έχουν έκτακτες και πληρεξούσιες εξουσίες να δεσμεύουν μονομερώς τα αντίστοιχα κράτη τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ως εκ τούτου, το Σύμφωνο αυτό θα αποτελεί Συνθήκη, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, με όλες τις νομικές υποχρεώσεις που συνδέονται με μια Συνθήκη και απορρέουν από αυτήν τόσο βάσει του Διεθνούς Δικαίου όσο και βάσει των εσωτερικών Συνταγματικών Νόμων των αντίστοιχων Κρατών. 

Το Σύμφωνο αυτό θα αποτελεί μια παράκαμψη των καθιερωμένων διαδικασιών τροποποίησης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπονται σε αυτόν.

Το Σύμφωνο αυτό θα εγκαθιδρύσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως επικεφαλή ολόκληρου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ειδικά σε περιπτώσεις που υφίσταται "έκτακτη ανάγκη", όπως αυτή ορίζεται από τον ίδιο.

Αντιθέτως, υπάρχουν έξι Ανεξάρτητα Όργανα των Ηνωμένων Εθνών: Το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Επιτροπείας, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο και η Γραμματεία.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ονομάζεται Γενικός Γραμματέας, ένας απλός Γραμματέας, και όχι Γενικός Διευθυντής.

Αυτά τα 6 Όργανα του ΟΗΕ δημιουργήθηκαν σκόπιμα στη Διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο για να είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, χωρίς κανένα όργανο να έχει εποπτική δικαιοδοσία επί οποιουδήποτε άλλου οργάνου.

Όμως, σύμφωνα με αυτό το Σύμφωνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά παράβαση των όρων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα κατέχει πλέον όλες τις εξουσίες της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Επιτροπείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας, καθώς και όλων των Ειδικευμένων Οργανισμών του ΟΗΕ και των Συνδεδεμένων Οργανισμών του ΟΗΕ.

Θα γίνει έτσι ο Γενικός απόλυτος κυρίαρχος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και όχι ο Γραμματέας του, υπεύθυνος μόνο για τη Γραμματεία, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί στη Διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή η ολοκληρωτική ρύθμιση θα αποτελέσει σοβαρή και άμεση απειλή για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών. Για τους λόγους αυτούς, σας εκλιπαρώ να αντιταχθείτε σθεναρά σε αυτό το Σύμφωνο για το Μέλλον", ανέφερε ο ίδιος.

Πολλοί θεωρούν ότι το σύμφωνο για το μέλλον είναι ασκήσεις  και προσομοίωση της αποκαλούμενης παγκόσμιας διακυβέρνησης που κάποιοι θέλουν διακαώς να επιβληθεί στον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ