Παγκοσμιοποίηση

Νέο σοκ στην Ευρώπη-Η Βρετανία έχει χρέος 100% του ΑΕΠ και οδεύει μαζί με Ιταλία και Γερμανία στην καταστροφή

Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο οικοδόμημα της Ευρώπης, αφού η μία μετά την άλλη μεγάλες χώρες βλέπουν το χρέος τους να εκτινάσσεται στα ύψη, προκαλώντας σενάρια οικονομικού κραχ.

Στην Βρετανία το κρατικό χρέος έφτασε στο 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας τρέχει και δεν φτάνει για να καλύψει, αυτό που λέει πως είναι μια μαύρη τρύπα 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά, αναφέρει ΜΜΕ.

Το χρέος του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αγγίξει το 100% της αξίας της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από τον προϋπολογισμό της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Γραφείο της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) είπε, σε μια προκαταρκτική εκτίμηση, ότι το ποσοστό είχε αυξηθεί από το ποσοστό 99,3% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.

Ευρύτερα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τους περιορισμούς του αριθμού έδειξαν ότι η  βρετανική κυβέρνηση δανείστηκε 13,7 δισ. λίρες τον Αύγουστο, κάτι που συνιστά αυξημένο  ποσό κατά 2 δισ. λίρες σε σχέση με το ποσό που αναμενόταν από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR).

Αυτό σήμαινε ότι ο δανεισμός για το τρέχον οικονομικό έτος, θα φτάσει τα 64,1 δισ. λίρες, δηλαδή θα είναι 6 δισ. λίρες  υψηλότερος από ό,τι είχε προβλέψει το ειδικό γραφείο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, Γκραντ Φίτσνερ, δήλωσε: «Ο δανεισμός αυξήθηκε κατά πάνω από 3 δισεκατομμύρια λίρες τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον  2023 και ήταν ο τρίτος υψηλότερος δανεισμός του Αυγούστου που έχει καταγραφεί.

Οι φορολογικές εισπράξεις της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν έντονα, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες δαπάνες, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των παροχών και στις υψηλότερες δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους και αμοιβών».

Τα επίσημα στοιχεία κυκλοφόρησαν σε ένα πλαίσιο περικοπών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των καθολικών πληρωμών για τα καύσιμα στους συνταξιούχους και των μισθολογικών διακανονισμών του δημόσιου τομέα για τον τερματισμό της απεργίας εν όψει του πρώτου προϋπολογισμού της υπουργού οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στις 30 Οκτωβρίου.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυοιυργό για δύσκολες επιλογές “για να γεμίσει αυτό που αποκαλούν μια μαύρη τρύπα 22 δισ. λιρών” στα δημόσια οικονομικά που άφησαν πίσω οι Συντηρητικοί.

Η είδηση ​​ότι το δημόσιο χρέος έφτασε στο 100% της οικονομικής παραγωγής για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες εντείνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κ. Ριβς και η ομάδα της στο Υπουργείο Οικονομικών σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να υποφέρει λόγω των προειδοποιήσεων για σκληρές δημοσιονομικές επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελείωσε οικονομικά η Ιταλία βυθίζεται από τα χρέη

Η Ιταλία θα έχει το μεγαλύτερο όγκο χρέους στην Ευρώπη σε μόλις τρία χρόνια, λένε οι αναλυτές του Scope, απαιτώντας από τη χώρα να έχει ένα σχέδιο για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε, το χρέος της χώρας σε αναλογία με το ΑΕΠ θα ξεπεράσει αυτό της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Είναι ταχύτερο από ό,τι είχε προβλέψει το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει ότι το αποτέλεσμα θα έχει λάβει χώρα ως το 2028.

Γερμανία: Σε ύψη ρεκόρ το χρέος – Ανέβηκε στα 2,3 τρισ. ευρώ

Σε ύψος-ρεκόρ, 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το συνολικό χρέος της Γερμανίας, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων έφθασε στο τέλος του 2022 τα 2367,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο απ’ ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι.

Οι ρίζες της επιδείνωσης βρίσκονται στην πανδημία και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώτη ανέτρεψε τα οικονομικά πολλών εργαζομένων, ενώ η δεύτερη μετέτρεψε τη Γερμανία από ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρώπης στη μεγαλύτερη υστέρησή της, καθώς σταμάτησαν οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες στις οποίες στηριζόταν και το κόστος των εναλλακτικών λύσεων εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Ενώ η ύφεση έχει σχεδόν αποφευχθεί, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί μόνο το 2024, καθώς τα εισοδήματα των καταναλωτών συνεχίζουν να καλύπτουν την αύξηση των τιμών των ειδών καθημερινής ανάγκης. Η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προς το χρέος, εν τω μεταξύ, περιορίζει τα περιθώρια βοήθειας από τον προϋπολογισμό.
Η Ευρώπη οδεύει προς την τέλεια οικονομική καταστροφή αφού μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία οδεύουν στο γκρεμό, κυρίως λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ