Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η Ινδία μπήκε στο CLUB των έξι (6) κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη- Εκτόξευσε πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές με έναν μόνο πύραυλο ICBM

Η κατοχή πυρηνικών όπλων από μια χώρα είναι εκείνη που της διασφαλίζει την επιβίωσή του, αφού σε έσχατη λύση θα έχει τη δυνατότητα χρήσης του.

Η παραπάνω άποψη όσο και αν ακούγεται ακραία , είναι εκείνη που επέβαλλε ουσιαστικά την ειρήνη μεταξύ ΝΑΤΟ και  κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενώ στην παρούσα φάση επαληθεύεται πλήρως με βάση την ισσοροπία του τρόμου των πυρηνικών μεταξύ Κίνας-Ινδίας, Ινδίας -Πακιστάν, Ρωσίας-ΗΠΑ κλπ.

Πολύ σημαντικό βήμα για την επαύξηση των δυνατοτήτων χρήσης πυρηνικών όπλων μιας χώρας αποτελεί η δυνατότητας εκτόξευσης πολλαπλών κεφαλών με έναν μόνο πύραυλο ICBM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ινδία απέκτησε την δυνατότητα εκτόξευσης πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών με έναν μόνο πύραυλο ICBM

Σύμφωνα με το Αμερικανικό CNN, "η Ινδία δήλωσε τη Δευτέρα ότι εντάχθηκε στις κορυφαίες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, αποκτώντας την ικανότητα να τοποθετεί πολλαπλές κεφαλές πάνω σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο".

Η επιτυχής δοκιμή της τεχνολογίας πολλαπλών ανεξάρτητα στοχεύσιμων οχημάτων επανεισόδου (MIRV) στον εγχώρια ανεπτυγμένο πύραυλο  "Agni-V ICBM" τοποθετεί την Ινδία σε ένα κλαμπ που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γειτονικό Πακιστάν ισχυρίστηκε επίσης ότι διαθέτει τεχνολογία MIRV, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επαίνεσε τους επιστήμονες της χώρας για το επίτευγμα, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μια σπάνια τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία.

«Περήφανοι για τους επιστήμονές μας DRDO [Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης] για την Αποστολή Divyastra, την πρώτη δοκιμή πτήσης εγχώριου πυραύλου Agni-5 με τεχνολογία Multiple Independently Targetable Re-entry Vehicle (MIRV)», δήλωσε ο Modi στο  X τη Δευτέρα.

Ινδοί επιστήμονες πραγματοποίησαν τη δοκιμή σε μια εγκατάσταση στο νησί Abdul Kalam στον κόλπο της Βεγγάλης, στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ινδίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

«Διάφοροι σταθμοί τηλεμετρίας και ραντάρ εντόπισαν και παρακολούθησαν πολλαπλά οχήματα επανεισόδου. Η αποστολή ολοκλήρωσε τις σχεδιασμένες δοκιμές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ινδία δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό των οχημάτων επανεισόδου που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής Agni-V, αλλά οι πύραυλοι MIRVed μπορούν να φέρουν δώδεκα ή πιθανώς περισσότερες κεφαλές MIRV.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh συνεχάρη τους επιστήμονες και την ομάδα πίσω από τη δοκιμή. «Η Ινδία είναι περήφανη για αυτούς», έγραψε στο X.

Ο υπουργός Εσωτερικών Amit Shah την χαρακτήρισε «μια σημαντική μέρα για το έθνος μας», προσθέτοντας ότι η τεχνολογία θα «επιταχύνει περαιτέρω» το όραμα του Modi για ένα «αυτοδύναμο Bharat (Ινδία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες του "Agni-V"

Κάθε κεφαλή, μόλις απελευθερωθεί στο διάστημα από τον πύραυλο που την μετέφερε ψηλά, μπορεί να προγραμματιστεί να χτυπά χωριστούς στόχους σε απόσταση έως και 1.500 χιλιομέτρων (932 μίλια), σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων.

Συνολικά, ο πύραυλος "Agni-V" έχει βεληνεκές άνω των 5.000 χιλιομέτρων (3.100 μίλια), σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών για την Πυραυλική Άμυνα.

Αυτό τοποθετεί τους  αντιπάλους  της Ινδίας όπως η Κίνα και το Πακιστάν εντός εμβέλειας του .

Η τεχνολογία MIRV

Η τεχνολογία MIRV δεν είναι νέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το ανέπτυξαν για πρώτη φορά το 1970 με τον Minuteman III ICBM, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο Minuteman III σχεδιάστηκε για να φέρει τρεις κεφαλές, αλλά οι αμερικανικοί πύραυλοι φέρουν τώρα μόνο μία για να συμμορφωθούν με τις συνθήκες ελέγχου των όπλων με τη Ρωσία.

Οι πύραυλοι MIRVed αποτελούν πρόβλημα για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, επειδή οι πύραυλοι αναχαίτισης πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν αριθμό κεφαλών που ταξιδεύουν σε στόχους που απέχουν εκατοντάδες μίλια μεταξύ τους.

Θεωρούνται επίσης «αποσταθεροποιητικά» όπλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς μπορούν να  πλήξουν πολλούς στόχους  με το πρώτο χτύπημα.

«Αυτό δημιουργεί ένα σενάριο "χρησιμοποιήστε τους ή ηττηθείτα" - ένα κίνητρο για να χτυπήσετε πρώτοι σε μια περίοδο κρίσης.

Η ανακοίνωση της Ινδίας για ικανότητα MIRV έρχεται καθώς η αντίπαλη Κίνα επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνάμεις με παρόμοιο τρόπο.

Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το 2023 στο Κογκρέσο για τον στρατό της Κίνας ανέφερε ότι το Πεκίνο «αναπτύσσει νέους ICBM που θα βελτιώσουν σημαντικά τις πυρηνικές πυραυλικές δυνατότητές της λόγω της εισαγωγής πολλαπλών οχημάτων επανεισόδου με ανεξάρτητα στόχευση (MIRV)."

Η Κίνα και η Ινδία μοιράζονται αμφισβητούμενα σύνορα στα Ιμαλάια, όπου σημειώθηκαν θανατηφόρες συγκρούσεις μόλις το 2020."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ