Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Μεγαλειώδες "Stop" από το Υπουργείο εσωτερικών του ΗΒ στο σχέδιο Σούνακ για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία -"Δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Το μεταναστευτικό, η οικονομία, ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, καθώς και το πρόβλημα  των Χούτι στην ελεύθερη  ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν, είναι τα κοινά βασικά προβλήματα τα οποία απασχολούν τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίκών κρατών, μεταξύ αυτών και της Μ. Βρετανίας.

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα εκπόνησε σχέδιο επιστροφής μεταναστών από τη χώρα του σε Ρουάντα και Τουρκία, το οποίο όμως υπέστη μεγάλο πλήγμα από το ίδιο το Υπουργείο εσωτερικών του.

Stop από το Υπουργείο εσωτερικών (ΥΠΕΣ) της Μ.Βρετανίας στο σχέδιο  Σούνακ για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ "Ο Ρίσι Σουνάκ υφίσταται μεγάλο πλήγμα καθώς το σχέδιο επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία καταρρέει", το οποίο  επισημαίνει:

"Η στρατηγική του Πρωθυπουργού για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης υπέστη πολλά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νομικών προκλήσεων σχετικά με τη Ρουάντα

Η προσπάθεια του Ρίσι Σουνάκ να σταματήσει τη διέλευση μεταναστών από τη Μάγχη που φθάνουν στις βρετανικές ακτές έχει υποστεί ακόμη ένα πλήγμα αφού αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα εν μέσω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υπουργοί ήλπιζαν να συνάψουν συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών με την Άγκυρα μετά την αύξηση του αριθμού των Τούρκων που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία μέσω μικρών σκαφών.

Οι Τούρκοι αποτελούσαν την έβδομη μεγαλύτερη ομάδα που διέσχισε τη Μάγχη από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, με 4.187 άτομα να πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι των 21 μιλίων.

Τρεις χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι έφτασαν με μικρά σκάφη μόνο το 2023, ανεβάζοντάς τους στην τρίτη μεγαλύτερη εθνικότητα που το έκαναν και αντιπροσωπεύοντας αύξηση 162%.

Η συμφωνία ΗΒ-Αλβανίας μείωσε τις μεταναστευτικές ροές

Η συμφωνία ήταν παρόμοια με τη συμφωνία του Σουνάκ με την Αλβανία, η οποία περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των πολιτών που εισέρχονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης.

Οι Αλβανοί που έφτασαν στο ΗΒ με μικρά σκάφη μειώθηκαν κατά 90% από τότε που ο Σουνάκ υπέγραψε συμφωνία ενισχυμένης επιστροφής με τα Τίρανα πριν από 13 μήνες.

Ο Rishi Sunak και άλλοι κορυφαίοι Τόρις χαιρέτησαν τη συμφωνία με την Αλβανία ως βασική επιτυχία στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να σταματήσει τις διελεύσεις μικρών σκαφών στη Μάγχη.

ΥΠΕΣ Μ. Βρετανίας: " H Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Μια εσωτερική ανασκόπηση του Υπουργείου Εσωτερικών περιέγραψε την Τουρκία ως «ένα κράτος που δεν πληροί τα κριτήρια του να είναι «γενικά ανασφαλές»».

Σύμφωνα  ανασκόπηση-ανάλυση  του Υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι  το 99% των τουρκικών υποθέσεων ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονταν σε «φόβο για το κράτος», ενώ το έγγραφο επικρίνει επίσης την «υπερβολική ζήλο»  και χρήση του αντιτρομοκρατικού δίκαιου και την ανεξαρτησία των δικαστηρίων..

Κατόπιν των παραπάνω μια πιθανή συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  για την αποστολή μεταναστών πίσω στην Τουρκία φαίνεται απίθανο να προχωρήσει.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η διεθνής συνεργασία παίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία είναι στενοί στρατηγικοί εταίροι, με μια σχέση εστιασμένη στο μέλλον.

«Όταν ένα άτομο δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιδιώξουμε να το επιστρέψουμε στη χώρα καταγωγής του. Οι αξιώσεις προστασίας εξετάζονται βάσει της ατομικής τους αξίας σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Κανένας που διαπιστωθεί ότι κινδυνεύει από δίωξη ή σοβαρή βλάβη δεν θα επιστραφεί».

Ο κ. Σουνάκ έχει δεσμευτεί να «σταματήσει τα σκάφη» στο επίκεντρο της πρωθυπουργίας του. Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος αφού διέσχισαν τη Μάγχη.

Κόλαφος για το καθεστώς Ερντογάν

Η παραπάνω έκθεση-γνωμοδότηση του Βρετανικού ΥΠΕΣ ότι η Τουρκία είναι μια ανασφαλής χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και συνεπώς δεν προκρίνεται το σχέδιο Σούνακ για επιστροφή μεταναστών, αποτελεί ηχηρό χαστούκι στο καθεστώς Ερντογάν.

Το γεγονός έχει μάλιστα  ιδιαίτερη σημασία αν προσμετρηθεί το γεγονός ότι το ΗΒ υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία και όχι με την Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ