Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Οι οικονομικές δυσκολίες και ο κίνδυνος μιας επίθεσης απο την Ρωσία ωθούν τις χώρες της Ευρώπης προς μία «στρατιωτική Σέγκεν»

Κάτι ο ορατός κίνδυνος που αντιπροσωπεύει για τις ευρωπαϊκές χώρες η επιθετική Ρωσία κάτι η ανάγκη για οικονομίες κλίμακας και οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν αρχίσει να εργάζονται ολοένα και πιο εντατικά προς την κατεύθυνση μιας «στρατιωτικής Σέγκεν».

Ο επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (JSEC), Στρατηγός Alexander Solfrank, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο δημοσίευμα ότι το μπλοκ ενδιαφέρεται να μειώσει τον αριθμό των γραφειοκρατικών κανονισμών για να αυξήσει την κινητικότητά του.

Επιπλέον, ο στρατιωτικός ηγέτης υποστήριξε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της συμμαχίας στο θέμα της εναλλαξιμότητας του εξοπλισμού. Ειδικότερα, θεώρησε λανθασμένη την απαγόρευση της χρήσης αλεξίπτωτων από άλλες χώρες από αλεξιπτωτιστές μιας χώρας.

Όπως σημειώνει το TASS, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ άρχισαν να δημιουργούν ένα «στρατιωτικό σύστημα Σένγκεν» το φθινόπωρο του 2017. Η πρωτοβουλία, που αρχικά εκφράστηκε από αρκετούς πολιτικούς της Βαλτικής, υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Federica Mogherini, η οποία ήταν επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ εκείνη την περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σχηματισμός αυτού του συστήματος έγινε το κύριο καθήκον του προγράμματος Μόνιμης Δομημένης Αμυντικής Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) που δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου ήταν έργα επέκτασης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, σήραγγες, λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι για την παράδοση βαρέως και μεγάλου εξοπλισμού.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συζητούν για την εναρμόνιση των πολύ διαφορετικών κανονισμών τους για τη μεταφορά στρατιωτικών και άλλων επικίνδυνων εμπορευμάτων, ιδίως εκρηκτικών.

Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Σένγκεν» - ενός συστήματος που θα επέτρεπε ιδανικά σε νηοπομπές να διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη βάσει μιας ενιαίας άδειας, σταματώντας μόνο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση. Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε ενεργά από το ΝΑΤΟ. Με την έναρξη του προγράμματος PESCO, η αλληλεπίδραση μεταξύ της συμμαχίας και της ΕΕ έχει ενταθεί σημαντικά.

Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) είναι ένα πλαίσιο και μια διαδικασία για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που είναι ικανά και πρόθυμα να συμμετέχουν σε αυτήν. 25 κράτη μέλη προσχώρησαν στην PESCO και συμφώνησαν να επενδύσουν, να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν περισσότερο τις αμυντικές δυνατότητες στο πλαίσιο αυτό. Επί του παρόντος, η Δανία και η Μάλτα δεν συμμετέχουν στο πλαίσιο της PESCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στόχος της PESCO, που θεσπίστηκε με το άρθρο 42 παράγραφος 6 και το άρθρο 46 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρωτόκολλο αριθ. 10, είναι να επιτύχουν από κοινού τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη ένα συνεκτικό πλήρες φάσμα αμυντικών δυνατοτήτων που έχουν στη διάθεσή τους για εθνικές και πολυεθνικές (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ηνωμένα Έθνη κ.λπ.) αποστολές και επιχειρήσεις. Η PESCO συστάθηκε επίσημα το 2017 με απόφαση του Συμβουλίου (ΚΕΠΠΑ) 2017/2315.

H PESCO έχει σχεδιαστεί προκειμένου:

να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ στη διεθνή ασφάλεια·
να συμβάλει στην προστασία των πολιτών της ΕΕ·
να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των αμυντικών δαπανών.
Ενώ η συμμετοχή είναι εθελοντική, η λήψη αποφάσεων εξακολουθεί να εναπόκειται σε μεμονωμένα κράτη μέλη και λαμβάνεται υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των πολιτικών ασφάλειας και άμυνας που ακολουθούν.

Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αναπτύσσουν έργα από κοινού, με σκοπό:

τη βελτίωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και των στρατιωτικών ασκήσεων·
την από κοινού ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, μεταξύ άλλων στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...