Οι εξελίξεις στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ διαδέχονται η μια την άλλη, αρχής γενομένης από την Τουρκία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, το Κοινοβούλιό της θα αποφασίσει υπέρ ή κατά αυτής.
Ωστόσο η σύμπλευση Ερντογάν-Μπαχτσελί δεν αφήνει κατά τη γνώμη μας κανένα περιθώριο αρνητικής ψήφισης του Κοινοβουλίου για το θέμα, με την προϋπόθεση φυσικά της έγκρισης πώλησης των Αμερικανικών F-16 στην Τουρκία
Τώρα τη σκυτάλη παίρνει ο φίλος και εταίρος του Ερντογάν, Ορμπάν, ο οποίος μέχρι πριν λίγο υπέβαλλε σοβαρές ενστάσεις για την είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
"Κωλοτούμπα" Ορμπάν στο θέμα εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Έτσι σύμφωνα με Διεθνές έγκριτο Αμερικανικό ΜΜΕ, "Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έστειλε επιστολή στον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, καλώντας τον στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ", επισημαίνοντας:
"Η πρόσκληση έρχεται καθώς η Ουγγαρία και η Τουρκία παραμένουν τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ όλων των χωρών μελών, αλλά περισσότερο από ένα χρόνο καθυστερήσεων στη Βουδαπέστη και την Άγκυρα έχουν απογοητεύσει άλλους συμμάχους που θέλουν να επεκτείνουν τη συμμαχία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Όρμπαν, ένας δεξιός λαϊκιστής που ήταν χλιαρός στην υποστήριξή του στη γειτονική Ουκρανία και διατήρησε φιλική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που θα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.
Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας, φέρνοντας τη σκανδιναβική χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη συμμαχία.
Η προηγηθείσα μεταστροφή της Τουρκίας για το θέμα με αντάλλαγμα τα F-16 των ΗΠΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας πέρυσι ως απάντηση στις προσπάθειες της Στοκχόλμης να αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές των Κούρδων μαχητών και άλλων ομάδων στη Σουηδία που η Άγκυρα θεωρεί απειλές για την ασφάλεια.
Ο Ερντογάν έχει επίσης ανοιχτά συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις προσπάθειες της Άγκυρας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευής ΗΠΑ και κάλεσε τον Καναδά και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν τα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Ενώ ο Όρμπαν λέει ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, ισχυρίζεται ότι οι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματός του Fidesz, παραμένουν διστακτικοί εξαιτίας αυτών που αποκάλεσε «κατάφωρα ψέματα» από Σουηδούς πολιτικούς σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας της Ουγγαρίας.
Ούτε ο Όρμπαν ούτε οι ανώτεροι αξιωματούχοι του έχουν υποδείξει τι είδους επανόρθωση απαιτούν από τη Στοκχόλμη για να κατευνάσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν την επί δεκαετίες ουδετερότητά τους και αναζήτησαν ένταξη στο ΝΑΤΟ εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι αφού η Ουγγαρία και η Τουρκία ήταν οι δύο τελευταίες χώρες που επικύρωσαν την υποψηφιότητά της.
Εάν δεν κληθεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας για να συζητήσει το θέμα, η επόμενη προγραμματισμένη συνέλευση του αναμένεται στις 26 Φεβρουαρίου."
Το σχέδιο Όρμπαν -Ερντογάν στη βάση win-win
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία με όπλο την πολεμική βιομηχανία της, πέτυχε μέχρι στιγμής να χειραγωγήσει την εξωτερική πολιτική της Ουγγαρίας, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση Όρμπαν να μην "σπάσει" το "κοινό μέτωπο τους" κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με φόντο την προμήθεια των F-16΄από την Ουάσιγκτον.
Πρόσφατα μάλιστα κορυφαίος βοηθός του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας δήλωσε ότι "Η Ουγγαρία δεν έχει πειστεί ότι η Σουηδία είναι κατάλληλη για ένταξη στο ΝΑΤΟ"
Ο Gergely Gulyas προέτρεψε τη Σκανδιναβική χώρα να εργαστεί πάνω στις διμερείς σχέσεις για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη απέναντί της, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ουγγαρία.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που μετέχει ως παρατηρητής στον "Οργανισμό Τουρκικών Κρατών", του οποίου ηγείται η Τουρκία, η οποία με μια σειρά συμφωνιών ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχει πλευρίσει την χώρα του Όρμπαν για τα καλά.
Το σχέδιο του Ερντογάν είναι η εργαλειοποίηση της Ουγγαρίας ως χώρας που δεν αποδέχεται την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ προκειμένου να της δώσουν τα F-16 BLOCK-70.
Χρονικά δεν είναι καθόλου τυχαία κατά την εκτίμησή μας η πρόσφατη πρόσκληση του Σουηδού Πρωθυπουργού στην Ουγγαρία για συζητήσεις περί αποδοχής της χώρας του στο ΝΑΤΟ, με την επικείμενη ψήφιση του Τουρκικού Κοινοβουλίου για το ίδιο θέμα.
Ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν κατά την άποψή μας από τη στάση των ΗΠΑ για το θέμα πώλησης των F-16 στους Τούρκους.