Τον βασικό λόγο για τον οποίο ανησυχούν οι σεισμολόγοι μετά τον πρόσφατο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Τουρκία ανέλυσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, «μας ανησυχεί το ιστορικό της περιοχής καθώς τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχει δώσει κάποιο μεγάλο σεισμό. Η περιοχή είναι το όριο των δύο πλακών, οι εντάσεις υπάρχουν αλλά δεν εκτονώνονται, σωρεύεται ενέργεια για 200 χρόνια και περισσότερο».
«Έχουμε μια τεκτονική ζώνη που συσσωρεύει ενέργεια για εκατοντάδες χρόνια και δεν την έχει εκτονώσει όπως έκανε τα ιστορικά χρονικά» συνέχισε ο κ. Καραστάθης σημειώνοντας ότι «στο ιστορικό της περιοχής υπάρχουν σεισμοί 7,2-7,4 Ρίχτερ. Το 1912 στον κόλπο του Σάρου είχαμε 7,2 Ρίχτερ. Όλο το κομμάτι στον Μαρμάρα μήκους 150 χλμ. είναι χωρίς ισχυρούς σεισμούς».
Κατά τον ίδιο «εάν ξεσπάσει με 7,5 Ρίχτερ θα γίνει μια μεγάλη καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη» διευκρινίζοντας ότι «αυτό που βλέπουμε είναι μια ακολουθία που εξελίσσεται ομαλά. Μας προβληματίζει όχι η ακολουθία αυτού του σεισμού αλλά το ιστορικό της περιοχής».
Εκτίμησε, δε, ότι τα 6,2 Ρίχτερ «θα μπορούσαν να επισπεύσουν έναν πιο ισχυρό σεισμό» ζητώντας «να εστιάσουμε στο πόσο προετοιμασμένη είναι η Κωνσταντινούπολη για έναν τέτοιο σεισμό».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «με αυτό τον σεισμό, είναι ελάχιστες οι τάσεις που μεταφέρθηκαν. Δεν υπάρχει θέμα για τον ελλαδικό χώρο».