Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ινδός Α/ΓΕΕΘΑ αποδομεί τον Πούτιν: "Η ρωσική επιρροή θα εξασθενίσει παρά το τρομερό πυρηνικό οπλοστάσιο"- Στροφή Ινδίας μακριά από Μόσχα;

Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας δεν αρκούν για να αποτρέψουν την εξασθένιση της επιρροής της στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ινδίας, σε μια εκπληκτική αξιολόγηση της Μόσχας από τον στρατιωτικό επικεφαλής ενός από τους βασικούς συμμάχους της.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Ινδίας, στρατηγός Ανίλ Τσαουχάν, δήλωσε ότι η ανταρσία των μισθοφόρων της ομάδας Wagner τον Ιούνιο κατά της εξουσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε την "εσωτερική αδυναμία" της Ρωσίας, καθώς προέβλεψε μια πιο διεκδικητική Κίνα.

Τα σχόλιά του στην 14η διάλεξη μνήμης του αρχιστράτηγου L.M. Katre που διοργάνωσε η Ένωση Αεροπορίας στο Μπενγκαλούρου προκάλεσαν αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας. Η χώρα έχει αυξήσει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έχει παρουσιάσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ως μάχη δι' αντιπροσώπων με τη Δύση και καθώς η ίδια ταλανιζόταν από τις κυρώσεις, η Μόσχα προσέφερε ευνοϊκούς εμπορικούς όρους για τις εξαγωγές της, ιδίως για την ενέργεια για χώρες που θεωρούσε "φιλικές", όπως η Ινδία.

Ο Τσαουχάν δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται "σε μια κατάσταση ρευστότητας" και "μεταβαίνει μεταξύ δύο τάξεων", σε ένα συναίσθημα με το οποίο ο Πούτιν πιθανότατα θα συμφωνούσε.

Ωστόσο, ο Τσαουχάν συνέχισε λέγοντας: "Ο Πούτιν θα μπορούσε να συμφωνήσει με αυτό: "Η γεωπολιτική σημασία της Ρωσίας θα μειωθεί στους επόμενους χρόνους[...] παρά το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη. Η εξέγερση της Βάγκνερ δείχνει την εσωτερική αδυναμία και είναι ενδεικτική του τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον όσον αφορά τη Ρωσία".

Τον Ιούνιο, μισθοφόροι της Βάγκνερ με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν κατέλαβαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και προέλασαν προς τη Μόσχα, προτού η ανταρσία ματαιωθεί. Ο Πριγκόζιν πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες αργότερα.

"Η Κίνα κατέχει σήμερα μια σημαντική θέση στη γεωοικονομική παγκόσμια τάξη", δήλωσε ο Τσαουχάν στις 14 Οκτωβρίου. "Θα δούμε μια πιο διεκδικητική Κίνα κατά τους επόμενους χρόνους".

Είπε ότι θα υπάρξει σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, στην οποία "η Βόρεια Κορέα και το Ιράν μπορεί να ενταχθούν στο άρμα", προσθέτοντας ότι "η Ινδία θα αναδειχθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης του Νότου και η επιτυχής διεξαγωγή της G20 είναι μια ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση".

Ορισμένοι διερωτήθηκαν αν ο Τσαουχάν μιλούσε χωρίς λόγο για έναν σημαντικό σύμμαχο. Ο Ινδός στρατιωτικός αναλυτής Pravin Sawhney κατηγόρησε τον Τσαουχάν ότι "πλασάρει την αμερικανική προπαγάνδα" σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, στην οποία σημείωνε πως η Ρωσία διαθέτει "τεράστιες διαστημικές δυνατότητες" και έχει ένα "εξαιρετικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα".

Εν τω μεταξύ, το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Wire ανέφερε ότι η δημόσια αξιολόγηση του Τσαουχάν για τον πάροχο του 45% του αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας και περισσότερο από το 40% των εισαγωγών πετρελαίου της είχε "δυσμενή υποδοχή στους επίσημους και διπλωματικούς κύκλους".

Ωστόσο, το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι απόψεις ήταν "διαδεδομένες στους εγχώριους στρατιωτικούς κύκλους σχετικά με το φθίνον καθεστώς ισχύος και επιρροής της Ρωσίας".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ