Οι τάσεις του Ερντογάν για να αναδείξει την Τουρκία ως ηγέτιδα χώρα των μουσουλμανικών χωρών είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια.
Φαίνεται ότι παρόμοιες τάσεις έχει και ο νύν Τούρκος ΥΠΕΞ και πρώην αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος ορμώμενος από τα τελευταία επεισόδια καύσης του κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία, ισχυρίζεται ότι ο ισλαμικός κόσμος δεν είχε ανταποκριθεί επαρκώς, προσθέτοντας ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας, οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να ενωθούν τώρα για να λάβουν συλλογικά συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση σε τέτοια πράξεις.
Όπως εκτενώς αναλύσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας , εκτίμησή μας ήταν ότι η Τουρκία στοχεύει να ενθαρρύνει τη συλλογική-συγκεκριμένη δράση των ισλαμικών κρατών εναντίον Σουηδίας και Δανίας λόγω της καύσης του Κορανίου.
Ο Ερντογάν συναντά αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS)
"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε για μιάμιση ώρα με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS) στο Προεδρικό συγκρότημα στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu," αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
"Στην αντιπροσωπεία περιλαμβανόταν ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης με έδρα το Δουβλίνο, Σεΐχης Αλί Μοχιεντίν Καραντάγκι.
Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση από την τουρκική πλευρά ήταν ο Αλί Ερμπάς, ο πρόεδρος της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και ο Δρ Μοχάμεντ Γκορμάζ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ισλαμικής Σκέψης (IDE) που εδρεύει στην Άγκυρα.
Τι είναι η IUMS;
Η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS) είναι μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που στοχεύει να προωθήσει και να προωθήσει την ισλαμική επιστήμη και την ενότητα μεταξύ των μουσουλμάνων.
Ιδρύθηκε το 2004 σε συνδυασμό με ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ.
Τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης περιλαμβάνουν εξέχοντες ισλαμιστές λόγιους και κληρικούς από διάφορα μέρη του κόσμου.
Η IUMS επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο μουσουλμανικός κόσμος μέσω επιστημονικών συζητήσεων, έρευνας και υπεράσπισης.
Σκοπός του είναι να παρέχει μια πλατφόρμα για ισλαμικούς μελετητές ώστε να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και να προσφέρουν καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, την κοινωνία, την πολιτική και άλλες πτυχές της ζωής.
Τι συζητήθηκε με τον Ερντογάν
Ο Ερντογάν στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των μουσουλμάνων λογίων επαίνεσε την ηγεσία του Κατάρ και τόνισε ότι θα είναι δίπλα στα ζητήματα του Ισλαμικού Κόσμου
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελιδα της IUMS, "μίλησαν για τα ζητήματα του έθνους και ειδικότερα για το ζήτημα του πρώτου έθνους της Παλαιστίνη και την επίθεση του σιωνιστικού ρατσισμού στην Γάζα και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Σιωνιστές εναντίον της, αφετέρου για την ανθεκτικότητα και τα επιτεύγματα και τα τρόπαια των ηρώων της αντίστασης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, της Φατάχ και άλλων.
Μίλησαν επίσης για την τραγωδία του συριακού λαού και τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά του δικού του λαού, και αναφέρθηκε το ζήτημα του Ιράκ και η εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης, καθώς και για το πώς το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της νομιμότητας στην Αίγυπτο επηρεάζει τον αραβικό κόσμο, και η συζήτηση στράφηκε στην κατάσταση του ισλαμικού κόσμου και στις τραγωδίες στη Βιρμανία, την Κεντρική Αφρική και άλλες.
Ο Πρόεδρος στέκεται σε όλα τα ζητήματα και υποστηρίζει τις προσπάθειες του IUMS επιδεικνύοντας το σωστό και τη συμφιλίωση και καθοδηγώντας το ισλαμικό έθνος προς το αληθινό Ισλάμ και αποκάλυψε υπερβολικές και αποκλίνουσες και εξτρεμιστικές ομάδες, προκειμένου να διατηρηθεί το Ισλάμ που αποκάλυψε ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος, ώστε να είναι ελεήμων στον κόσμο
Αναφέρθηκε επίσης στο Κατάρ και τον Πρίγκιπά του, Σεΐχη Ταμίμ, που στέκεται στα ζητήματα του έθνους και εξήρε επίσης τον ρόλο του πατέρα Πρίγκιπα και της κυβέρνησης του Κατάρ και του λαού του.
Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον μεγάλο τουρκικό λαό, και τη στάση τους απέναντι στην παλαιστινιακή υπόθεση, τη στάση τους στη Λωρίδα της Γάζας και τις ευγενικές θυσίες για χάρη των εκτοπισμένων Σύριων και με όλα τα θέματα του έθνους, και η αντιπροσωπεία ολοκλήρωσε τη συνάντηση προσευχόμενη στον Θεό για τον λαό της Τουρκίας, τον πρόεδρο και την κυβέρνηση και το ισλαμικό έθνος με ενότητα, υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε την οπτική Ερντογάν για μια σειρά Διεθνών ζητημάτων και για την πραγματική του άποψη για το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο Σίσι, που επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει και τις εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ .
Εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι καθόλου τυχαία, η χρονική συγκυρία της συνάντησης Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS), την ώρα που επιθυμεί να αναλάβει η χώρα του ηγετικό ρόλο στην αντίδραση των μουσουλμανικών χωρών κατά της Σουηδίας και Δανίας λόγω της καύσης του Κορανίου, τις οποίες ωστόσο σκόπιμα δεν ανέφερε ρίχνοντας στάχτη στα μάτια της Δύσης, αφού η καύση του Κορανίου λογικά θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών.
Κοινώς πιστεύουμε ότι εξυφαίνεται τουρκικό σχέδιο με χρήση ως προμετωπίδα την Διεθνή Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS), προκειμένου οι ισλαμικές χώρες να αφυπνιστούν και να λάβουν συλλογικά συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση σε τέτοια πράξεις, κατά των Σκανδιναβικών χωρών.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Ερντογάν να δύναται να το χρησιμοποιήσει, ως λόγο μη ψήφισης της αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή την οποία ελέγχει το κόμμα του ΑΚΡ που έχει την πλειοψηφία, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ για την πώληση των F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία