Παγκοσμιοποίηση

Σεισμός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου: Η επαπειλούμενη έξοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον ΟΠΕΚ+

Οι διαφορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τη Σαουδική Αραβία διευρύνονται καθώς το καρτέλ ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου. Τα στοιχεία δεν πείθουν όλα τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+).

Οι αποφάσεις του ηγέτη του πετρελαϊκού καρτέλ, της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έως και τρεις φορές συγκρούονται ευθέως με τις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του μικρότερου κράτους του Κόλπου που επιδιώκει να παράγει ό,τι μπορεί. 

Η τελευταία δοκιμασία των σχέσεων μεταξύ των εταίρων έγινε σε μια συνάντηση στη Βιέννη τον Ιούνιο. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε νέα μείωση της παραγωγής της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και την παράταση για ένα ακόμη έτος, έως το 2024, των υφιστάμενων περικοπών στη συνολική άντληση του ΟΠΕΚ+. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία με τον οργανισμό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να αντλούν μόνο τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αριθμός πολύ χαμηλότερος από την τρέχουσα δυναμικότητα και, κυρίως, από τις προβλέψεις της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι για παραγωγή πέντε εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2027, όπως διέταξε ο πρόεδρος της χώρας, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ. 

Της περικοπής είχαν προηγηθεί δύο προηγούμενες προσπάθειες να επιτευχθεί η λεγόμενη "σταθεροποίηση της αγοράς", αλλά μέχρι στιγμής η απόφαση του Ριάντ έχει προκαλέσει μόνο νέες ρήξεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει γεμίσει τα ταμεία της Ρωσίας που χρησιμοποιεί για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ένα σενάριο που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αναβιώνει τις αξιώσεις του Αμπού Ντάμπι να βγει από το καρτέλ του πετρελαίου. 

Τον περασμένο Μάρτιο, ένα άρθρο της Wall Street Journal χτύπησε όλα τα καμπανάκια συναγερμού για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του Κόλπου. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι συγκρούσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για θέματα που αφορούσαν την τιμή του πετρελαίου, ακόμη και τον πόλεμο στην Υεμένη, οδήγησαν στην απόφαση του Αμπού Ντάμπι να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ+. Το δημοσίευμα τίναξε στον αέρα τις τιμές των βαρελιών, οι οποίες έπεσαν κατακόρυφα έως και 2%. 

Αμέσως μετά το δημοσίευμα, και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αξιωματούχος των Εμιράτων υπό τον όρο της ανωνυμίας διέψευσε τα σχέδια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να εγκαταλείψουν τον ΟΠΕΚ συνολικά, σε δήλωσή του στο Bloomberg. 

Μέχρι τότε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαν αποφανθεί σχετικά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του ήταν να υπερασπιστεί το μέτρο ως "τεχνική και όχι πολιτική" μείωση. Ωστόσο, οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έγιναν μάρτυρες της αντίθεσης των Εμιράτων, η οποία εκφράστηκε σε ιδιωτικό επίπεδο.  

Μια σύγκρουση εκδοχών που παρήγαγε πτώση του πετρελαίου προς κέρδος του κύριου ωφελημένου της διαμάχης: των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, τον οργανισμό που κατηγόρησε ότι συμμάχησε με τη Ρωσία για να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της αντιπαράθεσής της με την Ουκρανία. 

"Δεν είναι μυστικό ότι η ποσόστωση παραγωγής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι πολύ μικρότερη από την ικανότητά τους, και αυξήθηκε, και ευχαριστώ τη σύμπραξη για την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο", ανέφερε το μήνυμα του Υπουργού Ενέργειας των ΗΑΕ, Σουχαΐλ αλ Μαζρουέι.  

Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την ποσόστωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξεπερνώντας τα τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το 2024. Ένα σημάδι προσέγγισης και συμφιλίωσης με τον ΟΠΕΚ+ που κορυφώθηκε με τον εορτασμό της επετείου του πετρελαϊκού καρτέλ στη Βαγδάτη, με επικεφαλής την αντιπροσωπεία των ΗΑΕ. "Ο ΟΠΕΚ+ διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών και των καταναλωτών για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα", γιόρτασε ο αλ Μαζρουέι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ