Παγκοσμιοποίηση

Η επέκταση του ΝΑΤΟ οδηγεί σε τριπλή αντιπαράθεση Σουηδία-Τουρκία-ΗΠΑ ενώ ο Ερντογάν στρέφεται προς το Ιράν

Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας το αργότερο μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Λιθουανία, "στριμώχνοντας" ακόμη περισσότερο τον Πούτιν, μετά την πρόσφατη είσοδο της Φινλανδίας.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προβάλλει σφοδρές ενστάσεις  για την  είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος  τάχα υπόθαλψη  στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και της  FETO.

Επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί  διακαώς οι ΗΠΑ να του πουλήσουν 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας του.

Το παραπάνω πάζλ μας δείχνει ότι από τώρα και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα γίνουμε μάρτυρες ενός σκληρού τουρκικού παζαριού, προκειμένου να συναινέσει ο Ερντογάν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση  της οποίας κατά την εκτίμησή μας θα είναι κατά κύριο λόγο, η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η επικρατούσα  κατάσταση σήμερα

Διεθνές ΜΜΕ  επισημαίνει ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία , η δυσλειτουργία στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και η εσωτερική πολιτική της Σουηδίας είναι πιθανό να κρατήσουν το σουηδικό έθνος εκτός ΝΑΤΟ για λίγο ακόμη.

Η εκκρεμής ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει κολλήσει ανάμεσα στις αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας, της Στοκχόλμης και της Ουάσιγκτον.

Καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να εμμένει στα επιχειρήματά της στην προσπάθεια του σκανδιναβικού έθνους να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία, δεν είναι σαφές εάν η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον και της πλειοψηφίας των μελών του μπλοκ πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη λιθουανική πρωτεύουσα στις 11-12 Ιουλίου.

Οι Τουρκικές ενστάσεις εισόδου Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουδέτερη στις παγκόσμιες υποθέσεις από το 1815, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τον ανατολικό γείτονά της, τη Φινλανδία, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Πριν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υποβάλουν τις αιτήσεις τους τον Μάιο του 2022, πολλοί παρατηρητές περίμεναν ότι τα δύο έθνη θα έβλεπε μια γρήγορη αποδοχή στη συμμαχία. Ωστόσο, υπήρξε ένσταση από την Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες, ιδιαίτερα η Σουηδία, φιλοξενούν μέλη όσων θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες.

Εκτός από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο παραμένει στις λίστες τρομοκρατών πολλών ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας της Συρίας (PYD), τον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στο αντι-Ισλαμικό Κράτος συνασπισμού στη Συρία, καθώς και των οπαδών του σουνίτη ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν κατηγορείται ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Μετά την άρση ενός de facto εμπάργκο αμυντικών πωλήσεων κατά της χώρας, που ήταν ένα από μια σειρά αιτημάτων που υπέβαλε η Άγκυρα σε αντάλλαγμα για τη σκανδιναβική επέκταση της συμμαχίας ,η Φινλανδία έγινε μέλος στις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, η Ουγγαρία και η Τουρκία εξακολουθούν να προβάλλουν ενστάσεις για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ισχυρισμοί της Σουηδίας

Η σουηδική πλευρά θεωρεί ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν και πιστεύει ότι υπερβαίνουν μια συμφωνία που είχαν κάνει η Σουηδία και η Φινλανδία με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πέρυσι, στο πλαίσιο της οποίας τα σκανδιναβικά έθνη δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.

Όπως προβλεπόταν από την συμφωνία, η Σουηδία ψήφισε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο και τροποποίησε το Σύνταγμά της και πρόσφατα διέκοψε τη βοήθειά της προς το PYD.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του, με τη σειρά τους, θεωρούν τις διαδηλώσεις στη Σουηδία από Κούρδους ακτιβιστές ως υποστήριξη στις κουρδικές ομάδες. Η Άγκυρα αναμένει επίσης ότι η Σουηδία θα πρέπει να εκδώσει μέλη του PKK και Γκιουλενιστές στην Τουρκία, μια απίθανη προοπτική δεδομένης της κατάστασης του τουρκικού κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τον Paul Levin, διευθυντή του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών της Στοκχόλμης, οι προοπτικές ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής είναι αμυδρές. «Οι πιθανότητες ένταξης της Σουηδίας από το Βίλνιους μόλις μειώθηκαν πολύ με την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν.

Σκληρό "πόκερ"  Ερντογάν-ΗΠΑ

Η Σουηδία είναι απίθανο να αλλάξει τη μακρά παράδοσή της στη φιλελεύθερη προστασία της ελευθερίας του λόγου», είπε ο Λέβιν στο Al-Monitor. «Λοιπόν, η εικασία μου είναι ότι τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα αν οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 μεταξύ της Άγκυρας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε επιτυχή κατάληξη. Το Κογκρέσο θέλει η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν εγκρίνει τις πωλήσεις. Η Άγκυρα θέλει τα τζετ πριν αφήσει τη Σουηδία να μπει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 ως απάντηση στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αξιόμαχη  την αεροπορία της, η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που  είχε δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-35, για να αγοράσει αναβαθμισμένα μοντέλα F-16 στα τέλη του 2021. Όταν το θέμα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε το 2022, το Κογκρέσο πρόσθεσε την έγκριση της Τουρκίας της προσφοράς της Σουηδίας ως προϋπόθεση για την πώληση των F-16.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί απαράδεκτη την προϋπόθεση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ

Ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, ο οποίος μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, επανέλαβε το επιχείρημα της Άγκυρας ότι η Στοκχόλμη δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων φερόμενων μελών του PKK και Γκιουλενιστές και περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στη Σουηδία.

«Η σύνδεση της προσπάθειας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους ή την προσφορά της Τουρκίας για F-16 είναι και άδικη και άσχετη», είπε ο αξιωματούχος.

Oι Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για την τουρκική πλευρά, η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας δεν αποτελεί εγγυημένο τρόπο για να αποτρέψει το Κογκρέσο των ΗΠΑ από την επιβολή νέων όρων σχετικά με την πώληση των F-16.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν ήδη για περισσότερα απαιτώντας από την Άγκυρα να περιορίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο Πέλαγος λόγω αμφισβητούμενων εδαφικών διεκδικήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οπότε υπάρχει επιπλέον κίνδυνος το αμερικανικό Κογκρέσο να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία ακόμη και μετά την έγκριση της πώλησης των F-16

Για την αμερικανική πλευρά από την άλλη η ανησυχία είναι τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση και το Κογκρέσο εγκρίνουν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία, αλλά η Άγκυρα δεν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας."

Αύξηση του εμπορίου Τουρκίας-Ιράν

Ωστόσο ενώ ο Ερντογάν δημιουργεί  όπως είδαμε τεράστια προβλήματα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις σχέσεις του με το Ιράν, επιδιώκοντας την αύξηση του διμερούς εμπορίου μέσω σιδηροδρομικής διασυνδεσης των 2 χωρών, δείχνοντας για μια ακόμη φορά στη Δύση ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας είναι το Ιράν και η Ρωσία.

Ο Οργανισμός Οδικής Συντήρησης & Μεταφορών του Ιράν (RTMO) ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι ο συνοριακός τερματικός σταθμός Razi θα εγκαινιαστεί επίσημα εντός ημερών σε μια τελετή στην οποία θα παραστούν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός θα βοηθήσει επίσης στην τόνωση του διμερούς εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας εν μέσω σχεδίων των δύο χωρών να επιτύχουν τον στόχο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ετήσιες ανταλλαγές τους.

Ο τριώροφος τερματικός σταθμός μπορεί να διεκπεραιώνει επιβάτες και εμπορεύματα 24 ώρες το 24ωρο και σε τρεις βάρδιες.

Τα στοιχεία της RTMO έδειξαν ότι ο χρόνος που απαιτείται για τους επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω των συνόρων μεταξύ Ιράν και Τουρκίας θα μειωθεί από κατά μέσο όρο τρεις ώρες σε 15 λεπτά με την έναρξη του νέου τερματικού σταθμού στο σημείο διέλευσης Razi.

Το πέρασμα βρίσκεται κοντά στο Qotur, μια συνοριακή περιοχή που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από το Khoy, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.

Είναι μια από τις βασικές εμπορικές πύλες του Ιράν στα δυτικά της χώρας και οδηγεί στο Kapıköy στην επαρχία Van της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ