Παγκοσμιοποίηση

Το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει να αλλάζει: Πώς η Αίγυπτος θα ενισχύσει τους BRICS- Η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Καΐρου

Πριν από λίγες ημέρες, η Αφρική φιλοξένησε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στο Κέιπ Τάουν, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, για να συζητήσουν την ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών τον προσεχή Αύγουστο. Μέσω αυτής της συνάντησης φάνηκε ξεκάθαρα ότι, η συμμαχία BRICS θα γίνει μάρτυρας σημαντικών εξελίξεων που θα αποφασιστούν σίγουρα από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής, τον Αύγουστο του 2023.

 Η συμμαχία επιδιώκει να επεκταθεί με τη συμπερίληψη νέων χωρών, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου μακριά από την κυριαρχία της Δύσης και τη διάσπαση της κυριαρχίας του δολαρίου.

Οι BRICS είναι μια μοναδική ομάδα που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Το κύριο ενδιαφέρον των χωρών BRICS αυτή τη στιγμή, επικεντρώνεται στις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πτυχές, προτείνοντας την εισαγωγή ενός νέου διεθνούς νομίσματος που θα περιορίζει την κυριαρχία του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα κράτη επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS. Μια αντίστοιχη αίτηση ελήφθη από την Αίγυπτο, ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Και η Ρωσία υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία.

Ποιο είναι το κίνητρο του Καΐρου και ποια οφέλη θα φέρει η είσοδος της Αιγύπτου στους BRICS σε άλλα μέλη της ένωσης;

Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτηση  για  ένταξη στους BRICS.  Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στο Κάιρο, Γκεόργκι Μπορισένκο, η χώρα έλαβε μια τέτοια απόφαση επειδή μία από τις πρωτοβουλίες με τις οποίες αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός είναι η μέγιστη μεταφορά του εμπορίου σε εναλλακτικά νομίσματα.

Ο Μπορισένκο σημείωσε ότι, η Αίγυπτος δείχνει μεγάλη επιθυμία να αναπτύξει το εμπόριο και άλλους τύπους οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία. «Τώρα υπάρχει μια διαδικασία οικοδόμησης νέων μηχανισμών για αμοιβαίες διευθετήσεις σε αυτές τις εμπορικές επιχειρήσεις», είπε ο πρέσβης. Ο Μπορισένκο πρόσθεσε επίσης ότι, η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Καΐρου να ενταχθεί στους BRICS.

Πρόσφατα, ωστόσο, όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ένωση. Τον Μάρτιο, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σημείωσε ότι, ο αριθμός των αιτούντων αυξάνεται κάθε μήνα.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Βενεζουέλα. Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο , είπε ότι οι BRICS σχηματίζονται από πέντε ισχυρές χώρες και μεταμορφώνονται σε «μεγάλο μαγνήτη» για όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν γίνει πρόταση για ένταξη σε αυτόν τον σύνδεσμο, τότε η Βενεζουέλα θα πει ναι.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, παραδέχτηκε ότι  ονειρεύεται  να δημιουργήσει ένα κοινό νόμισμα BRICS, το οποίο θα απαλλαγεί από την εξάρτηση από το δολάριο.

Θυμηθείτε ότι, η δυνατότητα εισαγωγής ενός ενιαίου νομίσματος θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο του 2023.

Η κοινότητα των ειδικών πιστεύει ότι, η ένταξη της Αιγύπτου στον οργανισμό θα είναι επωφελής τόσο για το ίδιο το κράτος όσο και για τους συμμετέχοντες στον σύνδεσμο. Τώρα οι BRICS είναι το φερέφωνο των φωνών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, η προσθήκη της Αιγύπτου σε αυτόν τον κατάλογο, θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η γνώμη του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου. Η συνεργασία με το Κάιρο, θα κάνει τη μορφή του οργανισμού πιο ολοκληρωμένη και καθολική.

«Αυτή η απόφαση της Αιγύπτου επιβεβαιώνει την ενίσχυση των BRICS. Ο Οργανισμός αρχίζει να γίνεται αντιληπτός ως ένας ισχυρός παράγοντας στη διεθνή πολιτική, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί κανείς να εκφράσει ξεκάθαρα τη δική του άποψη για την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στον κόσμο. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι, η Αλγερία και η Σαουδική Αραβία είχαν αναφέρει στο παρελθόν παρόμοια επιθυμία», δήλωσε ο Κιρίλ Σεμένοφ , ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

«Μετά την έναρξη του NWO, το γεωπολιτικό τοπίο άρχισε να αλλάζει. Πολλές μεγάλες χώρες έχουν δει ότι, τα δυτικά κράτη είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τις διακηρυγμένες αρχές του κράτους δικαίου και της ελεύθερης αγοράς, εάν αρχίσουν να συγκρούονται με τα προσωπικά τους συμφέροντα. Υπήρχε ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων», συμπλήρωσε.

Το Κάιρο προφανώς θέλει να αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς όχι μόνο με δυτικές χώρες, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες στις διεθνείς αγορές.

Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη με κολοσσιαία εξουσία, καθώς και οικονομικό και κοινωνικό δυναμικό. Η ένταξη της χώρας στα BRICS, θα τονίσει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη σημασία αυτής της μορφής συνεργασίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ