Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας το αργότερο μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Λιθουανία, στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο τον Πούτιν, μετά την πρόσφατη είσοδο της Φινλανδίας.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν προβάλλει σφοδρές ενστάσεις για την είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος τάχα υπόθαλψη στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και της FETO.
Τέλος ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί διακαώς οι ΗΠΑ να του πουλήσουν 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας του.
Το παραπάνω πάζλ μας δείχνει ότι από τώρα και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα γίνουμε μάρτυρες ενός σκληρού τουρκικού παζαριού, προκειμένου να συναινέσει ο Ερντογάν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση της οποίας κατά την εκτίμησή μας. θα είναι κατά κύριο λόγο η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Σε σχέση με τα παραπάνω, αναφέρεται άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο "Ο Ερντογάν μειώνει τις ελπίδες για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο", κυριότερα σημεία του οποίου είναι κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα:
"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την Τετάρτη την αυξανόμενη διεθνή πίεση στην Άγκυρα να επικυρώσει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη συνάντηση της δυτικής αμυντικής συμμαχίας τον Ιούλιο.
Δυτικοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι ο Ερντογάν θα αμβλύνει τη θέση του για το διπλωματικά φορτισμένο ζήτημα, αφού εξασφάλισε μια σκληρή επανεκλογή τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν σηματοδότησε καμία σημαντική αλλαγή στα σχόλια που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του, ενώ Τούρκοι και Σουηδοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις την τελευταία στιγμή στην Άγκυρα.
"Η Σουηδία έχει προσδοκίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε με αυτές. Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, πρώτα απ' όλα η Σουηδία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί", φέρεται να είπε ο Ερντογάν.
Η Σουηδία και η Σκανδιναβική γειτονική της Φινλανδία τερμάτισαν δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο αμυντικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, επικύρωσαν φέτος την ένταξη της Φινλανδίας.
Όμως τα κοινοβούλια και των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας.
Απαιτείται ομόφωνη υποστήριξη για νέες χώρες για να εξασφαλίσουν τις εγγυήσεις που παρέχει η πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία στον κόσμο.
Μπάϊντεν: "Ας το κάνουμε αυτό"
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πίεσε τον Ερντογάν σχετικά με τη Σουηδία κατά τη διάρκεια μιας κλήσης που πραγματοποίησε μια ημέρα αφότου ο Τούρκος ηγέτης παρέτεινε τη διακυβέρνησή του για δύο δεκαετίες έως το 2028.
Η Άγκυρα ελπίζει να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για ένα σημαντικό αμυντικό πακέτο που θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τον γηρασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας.
Ο Μπάιντεν συνέδεσε άμεσα την πώληση των μαχητικών F-16 με τη Σουηδική ένταξη για πρώτη φορά.
Ο Ερντογάν "θέλει ακόμα να εργαστεί σε κάτι για τα F-16. Του είπα ότι θέλαμε μια συμφωνία με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε αυτό", είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την κλήση.
Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησε προσωπικά την προσφορά με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα πριν από μια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Λιθουανία τον Ιούλιο.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ συνέπεσε με μια διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη από Κούρδους υποστηρικτές μιας ομάδας που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.
Η Τουρκία πιέζει τη Σουηδία να απαγορεύσει και να καταστείλει τέτοιες συγκεντρώσεις.
"Υπάρχουν δικαιώματα στην επιβολή του νόμου της Σουηδίας βάσει του συντάγματος. Χρησιμοποιήστε αυτά τα δικαιώματα. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε, δεν μπορούμε να πούμε ναι στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους", είπε ο Ερντογάν.
Η Σουηδία έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων με στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας.
Συμφώνησε να εκδώσει έναν αυτοαποκαλούμενο υποστηρικτή των Κούρδων μαχητών που καταδικάστηκε στη Σουηδία για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ έχει επίσης σκληρύνει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της.
Η Τουρκία "μπόρεσε να εκφράσει κάποιες ανησυχίες που είχε. Η Φινλανδία και η Σουηδία αντιμετώπισαν αυτές τις ανησυχίες και, κατά την κρίση μας, τις αντιμετώπισαν κατάλληλα και αποτελεσματικά", δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
«Και αυτό είναι που προσπαθούμε να δούμε να συμβαίνει τις επόμενες εβδομάδες».
Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας-Συρίας-Ιράν-Ρωσίας στις 21 Ιουνίου
Ωστόσο σύμφωνα με άρθρο του REUTERS, Ρωσία, Συρία, Τουρκία και Ιράν θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην Αστάνα στις 21 Ιουνίου, όπως αναφέρει το RIA Νovosti.
To εν λόγω άρθρο αναφέρει :
"Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στις 21 Ιουνίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Τετάρτη.
Οι τέσσερις χώρες συζητούν το μέλλον της Συρίας μετά από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ρωσία και το Ιράν υποστήριξαν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ το μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία υποστήριξε την πολιτική και ένοπλη αντιπολίτευση εναντίον του.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 10 Μαΐου και η Ρωσία είπε τότε ότι οι αναπληρωτές υπουργοί θα αναλάβουν να προετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη για την προώθηση των δεσμών Συρίας-Τουρκίας."
Ο Ερντογάν "κλείνει το μάτι" σε Ρωσία-Ιράν εκβιάζοντας τις ΗΠΑ για τα F-16
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν παίζει σκληρή παρτίδα πόκερ με τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να τις εκβιάσει προκειμένου να της πουλήσουν τα F-16, βάζοντας στο παιγνίδι εκτός από την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το μέλλον της μεταπολεμικής Συρίας, μιλώντας απευθείας με εχθρούς της Ουάσιγκτον και της Συμμαχίας, όπως είναι το Ιράν και η Ρωσία.