Παγκοσμιοποίηση

Συνάντηση ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών-Συντονισμός για αύξηση παραγωγής "κρίσιμων πυρομαχικών" λόγω Ουκρανίας

Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, η οποία διεξάγει ευρείας κλίμακας επιθετική αναγνώριση σε όλα τα σημεία του μετώπου με την Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ένα βήμα πριν την εκτόξευση της Κύριας επίθεσής της, οι ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συντονιστούν μαζί με τις αμυντικές βιομηχανίες, αναφορικά με την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών από αυτές.

Συνάντηση ΥΠΑΜ χωρών του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους αμυντικών  βιομηχανιών

"Οι Υπουργοί του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν με τις αμυντικές βιομηχανίες την ενίσχυση παραγωγής πυρομαχικών τους", είναι ο σχετικός τίτλος έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους επικεφαλής 25 μεγάλων δυτικών αμυντικών εταιρειών την Πέμπτη για να συζητήσουν την παραγωγή πυρομαχικών.

Σύμφωνα με την Euractiv, διπλωμάτες και πηγές στην αμυντική βιομηχανία, αυτό το βήμα αντανακλά το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την αμυντική βιομηχανία.

Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν τρόπους να συνεχίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Ο σκοπός της συνάντησης και τα αιτήματα κρατών-αμυντικών βιομηχανιών

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου διερευνούν πώς να συνεχίσουν να του στέλνουν τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό, με τις κυβερνήσεις τους να ζητούν από τις αμυντικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες ζητούν σαφή μακροπρόθεσμα αιτήματα ζήτησης για να δικαιολογήσουν επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δυνατότητες, αλυσίδες εφοδιασμού και προσωπικό.

Το ΝΑΤΟ εξέτασε τη δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Δράσης Αμυντικής Παραγωγής για τον εντοπισμό στόχων για επενδύσεις και αιτήματα συνολικής ζήτησης από τα μέλη της συμμαχίας για τη βιομηχανία.

Εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας ελπίζουν ότι αυτή η συνάντηση θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επεξεργασία του μελλοντικού σχεδίου δράσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, η επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ποιές αμυντικές  εταιρείες προσκλήθηκαν;

Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη αμυντικών εταιρειών που παράγουν διάφορα είδη πυρομαχικών, όπως πυραύλους και ρουκέτες.

Η συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας «θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα πυρομαχικά που καθορίζουν την έκβαση της μάχης», σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ την παραμονή της συνάντησης.

Από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, οι προσκεκλημένες εταιρείες περιλαμβάνουν τη βελγική FN Herstal, τη γαλλο-ιταλική MBDA, τη φινλανδική Patria, τη γερμανική Rheinmetall, τη Norwegian Nammo, την KNDS (συγχώνευση της γερμανικής KMW και της γαλλικής Nexter), την ιταλική Leonardo και την τουρκική Roketsan.

Αναμένεται επίσης η συμμετοχή εκπροσώπων από ορισμένες βιομηχανίες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της βουλγαρικής "Άρσεναλ" και της "Τσεχοσλοβακικής Ομάδας" από την Πράγα.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να είναι παρούσες εταιρείες όπως η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin, που παράγουν πυραυλικά συστήματα Javelin, HIMARS και Patriot που προμηθεύονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η λίστα των προσκεκλημένων εταιρειών θα περιλαμβάνει επίσης κατασκευαστές drone όπως η τουρκική Baykar και η πορτογαλική Tekever, καθώς και η βρετανική BAE Systems, η ρουμανική Romarm, η κροατική εταιρεία κατασκευής τανκς Đuro Đaković Grupa, η εσθονική Milrem Robotics και η βελγική Thales.

Η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της συνάντησης, προγραμματίζεται μια συνεδρίαση με τη «μορφή Ramstein» για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του «συνασπισμού ».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται  ότι ο λόγος της συνάντησης των ΥΠΑΜ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ με τις αμυντικές βιομηχανίες είναι παραπάνω από προφανής, αφού αναμένονται υπερκαταναλώσεις πυρομαχικών στο μέτωπο της Ουκρανίας, λόγω των μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεωων που θα διεξαχθούν εκεί και αφετέρου λόγω της ανάγκης αναπλήρωσης των αποθεμάτων των κρατών μελών της Συμμαχίας, η στάθμη των οποίων έχει πέσει σημαντικά, λόγω της συνεχούς αποστολής τους στο Κίεβο μετά τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Το ανησυχητικό για την χώρα μας, είναι ότι η Τουρκία μετέχει με 2 αμυντικές εταιρείες της στην εν λόγω σύσκεψη, ένανατι καμμίας από Ελληνικής πλευράς, η οποί οφείλει και πρέπει να αφυπνιστεί σύντομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ