Παγκοσμιοποίηση

Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει από κοινού βασικά ορυκτά και υδρογόνο μετά την επιτυχία της αγοράς φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε σχέδια για την καθιέρωση κοινών αγορών κρίσιμων ορυκτών μετάβασης ενέργειας και υδρογόνου μετά την επιτυχή έκβαση των πρώτων κοινών αγορών φυσικού αερίου σε μια νέα πλατφόρμα της ΕΕ, ανέφεραν τη Δευτέρα οι Financial Times.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου από την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαγωνισμού, η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από 25 εταιρείες προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) – ξεπερνώντας τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ μέσω του πρόσφατα ιδρυθέντος μηχανισμού AggregateEU. «Οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις εταιρείες, χωρίς ανάμειξη της Επιτροπής», ανέφερε η ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διοργανικές σχέσεις και την προοπτική διερεύνηση, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε, σχολιάζοντας τον διαγωνισμό, «αυτή είναι μια αξιοσημείωτη επιτυχία για ένα όργανο που δεν υπήρχε πριν από περίπου πέντε μήνες. Η Επιτροπή έχει παίξει τον ρόλο της και τώρα εναπόκειται στα αντίστοιχα μέρη να συνάψουν τις συμφωνίες τους. Είναι ένα win-win για όλα τα μέρη».

Η ΕΕ έχει περισσότερες από 110 εταιρείες εγγεγραμμένες στον λεγόμενο κοινό μηχανισμό αγοράς φυσικού αερίου AggregateEU και περισσότερες εταιρείες εγγράφονται καθημερινά, σημείωσε.

Η ΕΕ σχεδιάζει τον δεύτερο γύρο συγκέντρωσης ζήτησης και διαγωνισμών για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ τρεις ακόμη γύροι κοινών αγορών φυσικού αερίου θα ακολουθήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, είπε ο Σέφκοβιτς.

Ο κοινός μηχανισμός αγοράς φυσικού αερίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σχέδιο» για κοινές αγορές βασικών ορυκτών κρίσιμης σημασίας και υδρογόνου, είπε. Εταιρείες από τη Μέση Ανατολή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πώληση υδρογόνου στην ΕΕ, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Η ΕΕ επιδιώκει να διακόψει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 και να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της με ορυκτά που είναι κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ