Η φινλανδική εφημερίδα Helsinki Sanomat ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη τον στέλεχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Μίκαελ Άντελ, ότι οι συζητήσεις για τη νέα συμφωνία συνεργασίας ενδέχεται να επιτρέψουν την κατασκευή σημαντικής στρατιωτικής υποδομής σε φινλανδικό έδαφος. Η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα καλύπτει τα πυρηνικά όπλα.
Η Helsinki Sanomat ανέφερε ότι ο Άντελ —ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις— ηγείται των διμερών διαπραγματεύσεων και ότι νέες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στη φινλανδική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα. Η συμφωνία, είπε ο Άντελ, θα ενισχύσει την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία επιτρέπει την ομαλή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλες τις καταστάσεις ασφάλειας, αλλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Άντελ.
Οι συζητήσεις για την DCA συνεχίζονται από το περασμένο φθινόπωρο. Το Ελσίνκι είπε τότε: «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα μειώσει τη σημασία της διμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνεργασία».
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης DCA με τη Σουηδία και τη Δανία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε τον Ιανουάριο ότι τέτοιες συμφωνίες «θα εμβαθύνουν τη στενή μας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, θα ενισχύσουν τη συνεργασία μας σε πολυμερείς επιχειρήσεις ασφαλείας και, μαζί, θα ενισχύσουν τη διατλαντική ασφάλεια».
Ο Άντελ είπε ότι η προτεινόμενη DCA ΗΠΑ-Φινλανδίας «επιτρέπει στα στρατεύματα να εισέλθουν στη χώρα, να παραμείνουν στο έδαφος, την προ-αποθήκευση υλικού και πιθανές επενδύσεις υποδομής μέσω των κεφαλαίων που χορηγούνται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο Πεντάγωνο».
Αν και ο Άντελ είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες» για συγκεκριμένες επενδύσεις, έδωσε ένα παράδειγμα «δομής συντήρησης για μαχητικά F-35». Η Φινλανδία ολοκλήρωσε πέρυσι μια συμφωνία 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση 64 μαχητικών F-35 για να αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο των μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-18 Hornet.
«Η συμφωνία καθορίζει επίσης τις εγκαταστάσεις και τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η συνεργασία», είπε ο Άντελ. «Είναι βασικά στρατιωτικές περιοχές και φρουρές. Κατ 'αρχήν, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία, αλλά οι συζητήσεις είναι ακόμα ανοιχτές ως προς αυτό».
Οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία θα χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση προτού τεθεί σε ισχύ. Η Helsinki Sanomat ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2024.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο σηματοδότησε την ιστορική στροφή του Ελσίνκι μακριά από την επί δεκαετίες ουδετερότητα ασφαλείας και στο ευρωατλαντικό μπλοκ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε μια σημαντική αλλαγή της κοινής και πολιτικής γνώμης υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο συνέβη και στη Σουηδία, η οποία ακόμη περιμένει την τελική έγκριση για να ενταχθεί στη συμμαχία.
Αν και οι Φινλανδοί ήταν συντριπτικά υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι περισσότερο διχασμένοι ως προς την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Μια έρευνα του Ιανουαρίου που διεξήχθη από το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV διαπίστωσε ότι μόνο το 39% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ μιας μόνιμης βάσης του ΝΑΤΟ.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας μπορεί να είναι επωφελείς για την ασφάλεια της Φινλανδίας. «Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός παράγοντας», είπε ο Νιινίστο στο YLE.
Ο Μάτι Πεσού, ανώτερος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε στο Newsweek ότι το Ελσίνκι θα θεωρήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Φινλανδία -έστω και μικρής κλίμακας- ως σημαντική σε ευρύτερες προσπάθειες αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας.
«Αν εξετάζετε τα μεγάλα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, προφανώς είναι η συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ και τα οφέλη που μπορεί να συνεπάγονται από αυτό το καθεστώς», είπε ο Πεσού. «Η Φινλανδία βλέπει την εξελισσόμενη σχέση με τις ΗΠΑ ως το μεγαλύτερο αποτρεπτικό όφελος ή ενίσχυση της αποτροπής».
«Η συμπληρωματική DCA μεταξύ Νορβηγίας και ΗΠΑ είναι ίσως η καλύτερη αναφορά», πρόσθεσε ο Πεσού, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2021 που παρείχε πρόσβαση σε στρατεύματα και αεροσκάφη των ΗΠΑ σε τρία αεροδρόμια και έναν ναυτικό σταθμό.
Όμως, είπε ο Πεσού, ένα πιο σημαντικό στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Φινλανδία παραμένει απίθανο. «Δεν περιμένουμε κάποια σημαντική μόνιμη παρουσία», είπε.
«Για τη Φινλανδία, είναι σημαντικό να έχει τακτικά προσωπικό των ΗΠΑ στο έδαφος ή τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εδώ στη Φινλανδία. Αυτές οι ρυθμίσεις υποδομής θα μπορούσαν να διευκολύνουν περισσότερες ασκήσεις και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ της Φινλανδίας και των ΗΠΑ, και τότε οι ΗΠΑ είναι επίσης ένας πιθανός σύμμαχος εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση».
«Στη συνέχεια, η προτοποθέτηση κάποιου στρατιωτικού υλικού ή αποθεμάτων των ΗΠΑ εδώ στη Φινλανδία θα ήταν επίσης κάτι που θα μπορούσε να αναζητήσει η Φινλανδία».