Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Πυροδότησε κούρσα εξοπλισμών η Ρωσία! Και η Ρουμανία στο "χορό" της προμήθειας μαχητικών F-35

Η Ρουμανία λέει ότι θα αγοράσει F-35 Joint Strike Fighters σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνατότητες αεροπορικής ασφάλειας της χώρας και να αποτρέψει την «επιθετικότητα», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του προέδρου Κλάους Γιοχάνις.

Οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προμήθεια του μαχητικού τους τελευταίους μήνες καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται. Η απόφαση, η οποία δεν διευκρίνισε πόσα τζετ θέλει το Βουκουρέστι, ελήφθη μετά τη συνάντηση του Ιωάννη με το ανώτατο συμβούλιο άμυνας του έθνους, ανέφερε η δήλωση.

«Το να έχουμε ισχυρές, αξιόπιστες, διαλειτουργικές, ευέλικτες και αποτελεσματικές επιχειρησιακές δυνατότητες αεράμυνας… ως μέρος των δεσμεύσεών μας ως κράτος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της αμυντικής πολιτικής της Ρουμανίας», ανέφερε η δήλωση, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters. «Η διαδικασία εκσυγχρονισμού της πολεμικής αεροπορίας θα συνεχιστεί μέσω της απόκτησης αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35».

Η απόφαση αγοράς του αεροσκάφους θα έδινε τη δυνατότητα στη Ρουμανία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία, να ενταχθεί στην παγκόσμια επιχείρηση Joint Strike Fighter μετά την επισημοποίηση των αγορών F-35 από τον Καναδά τον Ιανουάριο. Αν και η Ρουμανία έχασε τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ 2% το 2022, η χώρα αναμένει να δαπανήσει 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα το 2023, ανέφερε το Bloomberg.

Πέρυσι, Ρουμάνοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αγοράσουν 32 μαχητικά F-16 από τη Νορβηγία.

Η Lockheed Martin, ο κύριος ανάδοχος για το F-35, παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανή αγορά της Ρουμανίας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά είπε στο Breaking Defense σε μια δήλωση: «Η Lockheed Martin εκτιμά την ισχυρή συνεργασία και την ιστορία μας με τη Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία και ανυπομονεί να συνεχίσει αυτή η συνεργασία στο μέλλον».

Η είδηση της απόφασης της χώρας να αγοράσει το F-35 υπογραμμίζει πόσο δραματικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας. Την περασμένη εβδομάδα, το ΝΑΤΟ υποδέχθηκε επίσημα τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος του, αναιρώντας δεκαετίες ουδετερότητας. Η Σουηδία περιμένει να ενταχθεί επίσης στη συμμαχία, αν και οι αντιρρήσεις από την Τουρκία και την Ουγγαρία έχουν καθυστερήσει αυτή την κίνηση.

Το ενδιαφέρον για το F-35 έχει αυξηθεί παγκοσμίως μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων των ΗΠΑ, καθώς περισσότερες χώρες επιδιώκουν να εκσυγχρονίσουν τους στόλους μαχητικών τους και να επιτύχουν διαλειτουργικότητα με τα οπλικά τους συστήματα, τα οποία οι αξιωματούχοι αποκαλούν «ενσωματωμένα βάσει σχεδίου».

Περίπου 600 F-35 θα επιχειρούν στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, δήλωσε ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μίτσελ στις 22 Μαρτίου. «Έχουμε τέσσερις χώρες με πωλήσεις από την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Χέκερ. «Τώρα πρόκειται να έχουμε πάνω από 600 F-35 μέχρι το 2034 και από αυτά τα 600, θα είναι μόνο περίπου 50 είναι των ΗΠΑ».

«Αυτό που έκανε ο Πούτιν όταν εισέβαλε στην Ουκρανία ήταν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελε [να κάνει]. Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι ενοποίησε το ΝΑΤΟ και, στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα αυξήσει το ΝΑΤΟ κατά μερικά ακόμη έθνη», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ