Πριν από έξι μήνες, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023 σε +2,9% και +3,0% αντίστοιχα, κατηγορώντας τον «πόλεμο στην Ουκρανία, τα lockdown στην Κίνα, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον κίνδυνο στασιμότητας» για την ανάπτυξη.
Σήμερα, στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2023 σχεδόν κατά μισό σε μόλις +1,7%, με αποτέλεσμα την ασθενέστερη ανάπτυξη σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου - Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Κίνα.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε βαθμό που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει σε ύφεση», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό θα σήμαινε τον τρίτο πιο αδύναμο ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, που επισκιάστηκε μόνο από τις πτώσεις του 2009 και του 2020.
Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση για τον κίνδυνο ότι η επιθετική νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να διαχυθεί πέρα από τα σύνορα. Η νέα έκθεση ζητούσε συζητήσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών για να «βοηθήσουν στον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποφευχθεί η υπερβολική παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στην επιδίωξη των στόχων για τον πληθωρισμό».
«Η αδυναμία στην ανάπτυξη και στις επιχειρηματικές επενδύσεις θα επιδεινώσει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια και τις υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάλπας (David Malpass), πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Προς το παρόν, αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν τον εχθρό τους... Στασιμοπληθωρισμό...
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποφύγουν την ύφεση φέτος - η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώσει ανάπτυξη 0,5% - η παγκόσμια αδυναμία πιθανότατα θα αποτελέσει άλλον έναν αντίθετο άνεμο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, πέρα από τις υψηλές τιμές και τα ακριβότερα επιτόκια δανεισμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επίσης ευάλωτες σε περαιτέρω διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας εάν ο COVID συνεχίσει να αυξάνεται ή ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί.
Και η Ευρώπη, εδώ και καιρό σημαντικός εξαγωγέας στην Κίνα, πιθανότατα θα υποφέρει από μια πιο αδύναμη κινεζική οικονομία, προβλέποντας ότι η οικονομία της ΕΕ δεν θα αναπτυχθεί καθόλου το επόμενο έτος μετά την επέκταση της κατά 3,3% το 2022.
Προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 4,3%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως, και περίπου το ήμισυ του ρυθμού που σημείωσε το Πεκίνο το 2021.
«Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούσαμε πριν από έξι μήνες έχουν υλοποιηθεί και το χειρότερο σενάριο μας είναι πλέον το βασικό μας σενάριο», δήλωσε ο Αίχάν Κόσε (Ayhan Kose), οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι υπεύθυνος για την έκθεση. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και θα μπορούσε εύκολα να πέσει σε ύφεση εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνουν πιο αυστηρές».
Εάν πραγματοποιούνταν η ζοφερή πρόγνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τρέχουσα δεκαετία θα γινόταν η πρώτη από τη δεκαετία του 1930 που θα βιώσει δύο παγκόσμιες υφέσεις.
Η έκθεση ακολουθεί μια παρόμοια ζοφερή πρόβλεψη μια εβδομάδα νωρίτερα από την Κριστίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, του παγκόσμιου οργανισμού δανεισμού. Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε στο «Face the Nation» του CBS ότι το ένα τρίτο του κόσμου θα πέσει σε ύφεση φέτος.